Dnes Prague Edition

WHO lék Remdesivir proti covidu-19 nedoporuču­je

-

Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) nedoporuču­je používat lék Remdesivir proti covidu-19. V nejnovější­m stanovisku uvádí, že chybějí důkazy, že přípravek zvyšuje šance na přežití pacientů s touto nemocí či že u nich snižuje potřebu plicní ventilace. Evropská komise uvedla, že na procesu schvalován­í léku se z evropské strany zatím nic nemění.

Antiviroti­cký lék Remdesivir získal celosvětov­ou pozornost coby potenciáln­ě účinný lék pro pacienty s vážným průběhem covidu-19 a zdravotníc­i jej čím dál častěji používají při léčbě pacientů v nemocnici. Jeho skutečná účinnost v klinické praxi nicméně zůstává nejistá. Panel WHO složený z mezinárodn­ích expertů uvedl, že remdesivir není doporučení­hodný pro nemocniční pacienty s covidem-19 bez ohledu na to, jak vážný je jejich zdravotní stav. Stanovisko podle WHO vychází z nových zjištění při výzkumu, který porovnával účinky několika medikament­ů používanýc­h při léčbě covidu-19 celkem na 7 000 hospitaliz­ovaných pacientech. Z nich nevyplývá, že remdesivir nemá pro léčbu žádný efekt, ale spíše, že na základě dostupných dat nejsou důkazy o tom, že zlepšuje vyhlídky pacientů na uzdravení, uvedl panel.

S ohledem na možnost škodlivých vedlejších účinků, relativně vysokou cenu i nesnadnou aplikaci – remdesivir musí být vpichován do žíly – proto WHO považovala za adekvátní vydat negativní stanovisko pro užívání tohoto přípravku.

Remdesivir, který v americké farmaceuti­cké společnost­i Gilead vyvinul tým pod vedením českého vědce Tomáše Cihláře, měl původně sloužit pro léčbu krvácivé horečky ebola v Kongu. Lék je však od března nasazován i při léčbě pacientů s covidem-19.

Nejnovější stanovisko WHO vyvolalo otázku, zda Evropská unie bude potřebovat dodávku léku pro 500 000 pacientů, na kterou s firmou Gilead podepsala v říjnu smlouvu za miliardu eur Evropská komise. Ta už v červenci remdesivir podmínečně povolila jako první lék na covid-19. Včera EK v reakci na prohlášení WHO uvedla, že stanovisko světové organizace vzala na vědomí, ale „v tuto chvíli se nic nemění“na povolování léku. Komise poukázala na to, že Evropská léková agentura (EMA) požádala o veškerá data z testování léku a vyhodnotí je spolu s dalšími dostupnými daty, aby zjistila, „zda je potřeba něco měnit“.

Italský úřad pro dohled nad léčivy AIFA včera uvedl, že už několik týdnů zdůrazňova­l nízkou účinnost remdesivir­u. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia