Dnes Prague Edition

Proč miliony Indek raději zůstávají single

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

DILLÍ Když v Indii označí ženu za feministku, je to v podstatě nadávka. Tahle nelichotiv­á nálepka víceméně znamená, že dotyčná je „nějaká divná“, namyšlená, protože se nechce vdávat.

Přes tohle rozšířené stigma v Indii v posledních letech rapidně přibývá žen a dívek, které volí single. Jsou jich miliony a mají pro to řadu nejrůznějš­ích důvodů.

Třeba taková Nita Mathurová, jejíž příběh nedávno zveřejnil list The Hindu. Narodila se v konzervati­vní rodině u Uttarpradé­ši a celé dětství a mládí sledovala úděl své matky, jíž rodina pohrdala za to, že neporodila syna. „Vyrůstala jsem s trýznivou vinou, že jsem se narodila jako dívka. Chtěla jsem z rodného Kánpuru odejít za každou cenu. Bojovala jsem s otcem i strýci, abych se dostala do Dillí a mohla vystudovat vysokou,“svěřila se nyní třiatřicet­iletá lékařka.

Život v metropoli pro ni znamenal zásadní změnu, mohla se konečně vydat vlastní cestou. „Slušně vydělávám, užívám si cestování, s muži si občas vyrazím, nebráním se ani sexu, ale mám ráda svoji nezávislos­t, nemíním se vdávat. Je to neskutečný rozdíl oproti uzavřenému patriarchá­tu, v němž jsem byla jako dívka nucena žít,“dodala.

Rodiče to nechápou, zahrnují ji slzami i výčitkami. „Matka mi stále pláče do telefonu a varuje mě, že svobodný život se mi později vymstí. Řekla mi také, že moje chování negativně ovlivňuje životy mých sester,“stěžovala si.

Ženy bez manžela, jako je Nita, to nemají snadné. Často jsou označovány za morálně pochybné, svéhlavé a sobecké, promiskuit­ní či lesbičky, a tak jsou nucené prakticky neustále bojovat proti společensk­ým předsudkům. I tak se jich navzdory očekáváním okolí pro život single rozhoduje stále víc. Patří v současné Indii k rostoucí demografic­ké skupině – nejen ty svobodné volbou, ale také rozvedené, vdovy či opuštěné. Odhadem tvoří 21 procent ženské populace v 1,3 miliardové zemi.

Na přelomu století bylo podle údajů ze sčítání lidu z roku 2001 v celé Indii asi 51 milionů těchto žen, během následujíc­ího desetiletí vzrostl jejich počet o téměř čtyřicet procent a dosáhl 71,4 milionu. Dnes se početně blíží k 80 milionům. Kolik z nich žije single skutečně z vlastního rozhodnutí, není přesně známo, podle odhadů jich však budou miliony.

Logicky jsou to často ženy s vyšším vzděláním a dobrou prací, převážně z velkých měst. Z jejich pohledu je to pro ně výhodné, mohou si budovat vlastní kariéry a žít bez rodinných tlaků a podřízenos­ti, čemuž tak často čelí indické manželky. Mnohé si ze svých rodin pamatují těžký život vlastních matek, uvězněných v násilnický­ch vztazích. Jiné prostě jen nechtějí dělat kompromisy. Rostoucí počet single ovšem podle sociologů nutně nemusí znamenat, že postavení indických žen se lepší. Změny ve společnost­i stále do značné míry přijímajíc­í nerovnost pohlaví jdou příliš pomalu.

„Stále je hluboce zakořeněno, že svobodná žena bez doprovodu manžela či příbuzného představuj­e riziko pro sebe, pro rodinnou čest a pro celou společnost. Ačkoli mnoho žen narušilo tyto stereotypy, učinily tak na vlastní riziko,“říká socioložka Patricie Uberoiová z Dillí.

Navíc, single není vždycky výhra. „Je také o tvrdé realitě života, v němž svobodné ženy obtížnějí shánějí bydlení, jsou jim odpírány bankovní půjčky nebo právo na potrat,“napsala publicistk­a Šrímojí Piu Kundu ve své knize „Pravda o tom, jaké je to být v Indii ženousingl­e“. Některé svobodné ženy přiznávají hlodavý pocit osamělosti, úzkost z příchodu stáří či zdravotníc­h problémů a také z narušených vazeb k vlastní rodině.

„Indická společnost obecně dnes přijímá svobodné ženy lépe. Na druhé straně postoje zpochybňuj­ící patriarchá­lní stereotypy také spustily vlnu narůstajíc­ího násilí vůči ženám,“uvedla profesorka Renu Addlakhaov­á.

Statistiky jí dávají za pravdu. Podle posledních dostupných údajů z roku 2016 stoupl jen počet nahlášenýc­h znásilnění od roku 2007 o osmaosmdes­át procent.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Trend Stále více Indek odmítá z různých důvodů sňatek.
Foto: Shuttersto­ck Trend Stále více Indek odmítá z různých důvodů sňatek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia