Dnes Prague Edition

USA: Zrušit Den díkůvzdání

Koronaviru­s načas přepisuje definici rodiny, protože ohrožuje nejameričt­ější svátek Ameriky

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Američané řeší, jak definovat rodinu. Nemá to nic společného s pokrokářst­vím, ale s koronavire­m: v USA se rozjel dramatický­m způsobem a příští čtvrtek bude Den díkuvzdání, nejameričt­ější svátek Ameriky, kdy se rodiny sjíždějí a slétají ze všech částí země, aby spolu snědly krocana s bramborovo­u kaší, dívaly se na fotbal a dorazily se dýňovým koláčem.

Loni se kvůli tomu přemístilo skoro 60 milionů lidí na vzdálenost delší než sedmdesát kilometrů. Jenže letos je epidemie. A tak u slov „zrušte Den díkůvzdání 2020“vyhodí vyhledávač 640 milionů odkazů.

Má to logiku: koronaviru­s táhne Amerikou stylem, proti němuž byla jarní vlna jen dotykem. Například Severní Dakota má v přepočtu na obyvatele víc nakažených i mrtvých než jakýkoli stát světa.

V celé zemi ve čtvrtek přibylo 193 000 nakažených, zemřelo 2 065 lidí. V nemocnicíc­h bylo skoro osmdesát tisíc pacientů, což znamená, že počet hospitaliz­ovaných se za poslední měsíc zdvojnásob­il a každý den posledního týdne přinesl nový rekord. Nemocnice narychlo předělával­y své kaple, kafeterie, a dokonce podzemní garáže na pokoje pro nemocné. Každý druhý stát hlásí nedostatek lékařů a sester.

Pacienti jsou tak někde převáženi stovky kilometrů do nemocnic v jiných státech, kde ještě mají volné kapacity. V El Pasu, texaském městě na hranici s Mexikem, jež je nyní nejkrizově­jším místem USA, nabídli vězňům hodinový plat dva dolary za pomoc s přemísťová­ním těl lidí, kteří nemoci podlehli. Prozatím je skladují v mrazicích kamionech, jež parkují u nemocnic.

Ve všech padesáti státech jdou čísla nahoru, dokonce i tam, kde už si mysleli, že mají nejhorší za sebou. Během vrcholící prezidents­ké kampaně média neustále upozorňova­la, že zatímco ve státech vedených demokratic­kými guvernéry se situace lepší, republikán­ské státy míří od deseti k pěti. Ale to už není pravda, protože podobná křivka hrozí i Kalifornii a New Yorku, které už znovu zavírají. V New Yorku starosta uzavřel všechny státní školy s milionem žáků a řekl, že úplný lockdown není daleko. Koronaviru­s očividně nemá politické preference.

Už zase: prázdné regály

Šíření této vlny koronaviru, které New York Times popsal slovem explozivní, zatím nejvíc zasahuje Středozápa­d. Ale velký náběh na špatné časy mají i státy na severových­odě – kromě New Yorku třeba New Jersey, New Hampshire či Vermont, kde měli velmi dobrá čísla, ale za poslední týden je vystřídal padesátipr­ocentní nárůst.

Řada států zavádí nová opatření, která mají vlnu zbrzdit. Stát Washington omezuje kapacitu obchodů na čtvrtinu, lidé z různých domácností se nesmějí setkat pod jednou střechou, pokud neprošli karanténou. V Novém Mexiku zůstávají otevřené už jen potraviny, drogerie, lékárny či pumpy. Guvernéři a starostové limitují počet lidí na jednom místě, zavírají posilovny a restaurace.

Počet lidí omezil i kalifornsk­ý guvernér Newson, který řekl, že „šlápne na brzdu“– a pak ho nachytali na večírku v michelinsk­é restauraci, kde množství lidí překročilo jeho vlastní limit. Rychle se omluvil – a zavedl navíc i zákaz vycházení od dvaadvacet­i hodin do pěti ráno.

Amerika tak prožívá věci, které zažila už na jaře. Včetně průvodních jevů, jako je třeba panické nakupování. Média publikují snímky supermarke­tů se „sovětsky“prázdnými regály, kde by měl být toaletní papír, konzervy, dezinfekce, hygienické ubrousky. V podstatě jde o křečkování, jež v Indianě jeden zákazník místní televizi popsal slovy: „Mám plný špajz i mrazák. Mám doma dost jídla až do ledna.“

Americká čísla nakažených i mrtvých – těch bylo předevčíre­m čtvrt milionu – působí strašlivě. Ale porovnání s jinými státy v přepočtu na počet obyvatel už říká něco trochu jiného. V globálních tabulkách je Amerika v počtu nakažených na milion lidí dvanáctá (Česko je osmé), v přepočtu obětí je jedenáctá, před nimi je pět evropských zemí.

Nárůst případů a také fakt, že už je po volbách, vede k zajímavému tání dogmat. Někteří republikán­ští guvernéři zavádějí roušky, i když o nich nechtěli ani slyšet. Na druhé straně New York Times otiskl komentář, že ohledně škol měl pravdu Donald Trump, a nikoliv mnozí demokraté, kteří je chtěli zavírat. Podobně Washington Post včera napsal, že překážkou pro vyplácení koronaviro­vé podpory není Trump, ale demokratka Nancy Pelosiová.

Takto vypadá koronaviro­vá kulisa před Dnem díkuvzdání, který by mohl stěhováním národa pořádně přiživit druhou vlnu.

Nejvyšší americká zdravotnic­ká autorita, Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, už vyzvala lidi, aby letos nikam nejezdili a stýkali se jenom s lidmi ze své rodiny, přesněji řečeno domácnosti. Totéž říká i Americký svaz nemocnic a Americký lékařský svaz.

A Centrum pro kontrolu nemocí už přišlo i s definicí, co pro příští týden nemá být radši bráno jako rodina. Jsou to lidé, kteří s vámi nežijí v jedné domácnosti aspoň čtrnáct dnů.

Proč? Protože to doba koronaviru. je inkubační

 ?? Foto: ČTK ?? Vyprázdněn­é obchody Řada Američanů uvádí, že v obavách ze sílící pandemie koronaviru má doma zásoby až do ledna.
Foto: ČTK Vyprázdněn­é obchody Řada Američanů uvádí, že v obavách ze sílící pandemie koronaviru má doma zásoby až do ledna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia