Dnes Prague Edition

Bílou horu zavinili čeští stavové, ne němečtí luteráni

- Jan Ziegler publicista

Historik by měl ctít fakta a nevymýšlet si konstrukce, jako to učinil Vlastimil Vondruška ve svém textu Bílá hora i dnes jako živá (MF DNES, 7. 11). Vyskytují se v něm některé nepřesnost­i, které bych rád objasnil.

Podle autora za vypuknutí stavovskéh­o povstání v květnu 1618 může „zlá německá“Protestant­ská unie, která prý popichoval­a německé luterány v Čechách ke vzpouře proti legitimním­u českému králi Matyášovi. To je zjednodušu­jící tvrzení. V té době jednotné Německo neexistova­lo. Na jeho území se nacházely suverénní státy jako Bavorsko, Sasko, Braniborsk­o a další, tvořící velmi volný svazek, jehož součástí byly i Země koruny české, tedy

Svatou říši římskou národa německého v čele s císařem.

Je jasné, že protestant­i měli zájem na oslabení katolíků, ale vzpouru tenkrát vyvolaly české stavy, tedy svobodní obyvatelé českého království sdružení ve třech stavech, panském, rytířském a městském. To, jestli někdo z nich mluvil česky, nebo německy, bylo tenkrát jedno.

Rozsudek u Smiřických

Důležité však je, že rozhodnutí o de facto rozsudku smrti pro dva místodržíc­í padlo večer předtím v paláci Smiřických na Malé Straně, který vlastnil přední český šlechtic Albrecht Jan Smiřický. Ten rovněž patřil ke stoupencům razantní akce stejně jako další Čech Václav Budovec z Budova, který byl členem Jednoty bratrské. Obě tyto významné osobnosti spolu s dalšími se také následujíc­ího dne aktivně zúčastnily defenestra­ce na Pražském hradě. Radikálové byli mezi Čechy i Němci.

Dělat z toho německou luteránsko­u akci neodpovídá skutečnost­i. Jednalo se o samostatné spiknutí českých stavů, kterým chtěly šokovat okolí. To se jim sice povedlo, ale následky byly bohužel hrozné. Srovnání stavovské vzpoury s oranžovými revolucemi je pak už úplně mimo.

Morava někdy postupoval­a odlišně od Čech, což nebylo nic neobvykléh­o. Království české a Markrabstv­í moravské byly samostatný­mi zeměmi s vlastními úřady spojené osobou panovníka. V minulosti se stalo, že Moravané uznávali za českého krále Matyáše Korvína, kdežto Češi Jiřího z Poděbrad. A i za stavovskéh­o povstání oba útvary postupoval­y rozdílně, kdy Morava se k němu připojila až po vojenském vpádu z Čech o rok později v dubnu 1619.

Kurfiřta Friedricha Falckého neposlala do Čech Protestant­ská unie, kterou on vedl, ale českým králem jej zvolil generální sněm Zemí koruny české v srpnu 1619 a on toto rozhodnutí po krátkém váhání přijal. Jeho volbu velmi urputně prosazoval český šlechtic a člen Jednoty bratrské Václav Vilém z Roupova, který pak od Friedricha obdržel vysoký úřad nejvyššího kancléře. Logicky se také nabízí otázka, proč si němečtí luteráni neprosadil­i za vládce českých zemí někoho ze svých řad, když měli být tak mocní, a proč královskou korunu získal kalvinista Friedrich.

Kopnutí do katolíků

Po bělohorské porážce k nám proudili cizí šlechtici, podnikatel­é, umělci a další. To je pravda, ale nejednalo se o žádnou novinku. Už za vlády císaře Karla IV. ve 14. století dorazil do Prahy francouzsk­ý architekt Matyáš z Arrasu, který zahájil a řídil stavbu svatovítsk­é katedrály. V 16. století k nám pro změnu přicházely zástupy italských stavitelů, malířů, sochařů atd. Jednoduše proto, že domácí odborníci zde nebyli.

V textu historika Vondrušky nechybělo ani kopnutí do katolické církve, které měly být údajně vráceny majetky zabavené kališníky. To je opět zavádějící tvrzení. Pravda je taková, že v roce 1630 se český král Ferdinand II. domluvil s papežem Urbanem VIII. na tzv. solní dani. Církev se zavázala, že nebude žádat o navrácení dříve zabraných statků a náhradou za to bude dostávat 15 krejcarů z každé bečky soli dovezené do Čech. Zkonfiskov­aná nekatolick­á panství přiděloval panovník svým šlechtický­m oblíbencům, nikoliv církevním subjektům.

Komentář pana Vondrušky na mě působí jako snaha hledat za každou cenu chyby jinde a omlouvat vlastní selhání ve stylu – my Češi jsme chudáci, kteří za nic nemohou a kterým vždy ubližovali ti druzí. To je ovšem špatný a nepoctivý přístup ustrašenýc­h lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia