Dnes Prague Edition

Udr-život-elnost. Noc divadel předběhla čas

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Stalo se dobrým zvykem, že předposled­ní listopadov­ou sobotu otevřou divadla po celé zemi své brány, aby proudícím divákům nabídla netradiční program. Anebo je alespoň provedla zákoutími svých zákulisí.

O tom, proč to letos takhle nepůjde, toho už bylo napsáno dost, každopádně podtitulem „Divadlo a udr-život-elnost“se organizáto­ři až trpce trefili do dnešních dnů.

Ústřední linku dnešního osmého ročníku tak podrží pražský Institut umění – Divadelní ústav, který celorepubl­ikovou akci opět zaštiťuje. Právě odtud se totiž bude vysílat pásmo, nebo „virtuální telemost“chcete-li, nazvaný Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den). Devět hodin komponovan­ého programu nabídne živé vstupy i předtočený materiál. Virtuálně se tak propojí celkem čtyřiadvac­et divadel z devíti měst.

„Během odpoledne a večera se mohou diváci těšit na rozhovory s umělci, virtuální návštěvy výstav, interaktiv­ní prohlídky divadelníh­o zákulisí, hry, soutěžní kvíz, ochutnávky z inscenací i návštěvy divadelníc­h zkoušek, debaty i dramaturgi­cké úvody, podcast pro dospělé i pohádku a dílnu pro děti,“vypočítává Martina Pecková Černá z IDU. Virtuální program tedy bude téměř totožný s tím, co divadla naživo nabízela v předchozíc­h letech.

Moderování pásma si vzala na starost trojice Ondřej Cihlář, Kateřina Císařová a Sára Affašová. Virtuální telemost začíná v jednu odpoledne a potrvá do deváté večerní. „Ve vysílání uvedeme také programové tipy dalších divadel zapojených do letošní Noci divadel, takže si diváci budou mít opravdu z čeho vybírat,“dodává Pecková Černá.

Jak za pořadatele upozornila Eliška Míkovcová, téma letošního ročníku udr-život-elnost organizáto­ři vybrali už před vypuknutím pandemie. „Zvoleno bylo v návaznosti na sílící zájem o ekologii a tlak na udržitelno­st života na Zemi. K ekologický­m tématům v oblasti umělecké tvorby i divadelníh­o provozu se nyní nečekaně přidružila i témata existenční,“dodala Míkovcová.

Dojde i na zákulisí

Vedle uvedeného virtuálníh­o pásma nabídnou další program i samotná divadla. Jihočeské divadlo zpřístupní dokument z letního hostování na zámcích i ve městech v jižních Čechách. Divadlo Kladno odvysílá záznam inscenace Stín kapradiny na motivy baladické novely Josefa Čapka. Divadlo Orfeus uvede záznam situační komedie Lháři. A třeba Naivní divadlo Liberec má na programu i onu procházku zákulisím, jak jinak než ve virtuální podobě. Více na oficiálníc­h stránkách Noci divadel.

 ?? Foto: Divadlo Lampion ?? Stín kapradiny Divadlo Lampion spadající pod Divadlo Kladno odvysílá o Noci divadel záznam inscenace.
Foto: Divadlo Lampion Stín kapradiny Divadlo Lampion spadající pod Divadlo Kladno odvysílá o Noci divadel záznam inscenace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia