Dnes Prague Edition

V Praze se dýchá lépe. I díky změně klimatu

Praha se dlouhodobě řadí mezí regiony s nejvíce znečištěný­m ovzduším. V posledních letech se však kvalita vzduchu v hlavním městě zlepšuje.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Minulý rok došlo podle zjištění Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) k dalšímu významnému snížení zdraví nebezpečný­ch látek v ovzduší metropole. Ke zlepšení životního prostředí v Praze trochu nečekaně přispěla i klimatická změna, která se projevuje především zvýšením teploty vzduchu ve městě.

„Teplejší zimy přispívají k lepší situaci v Praze, alespoň pokud jde o polétavý prach nebo látky vznikající při hoření organickéh­o materiálu, které jsou produkovan­é převážně místními topeništi,“vysvětluje meteorolog Václav Novák z ČHMÚ v Praze.

V zimních měsících, kdy lidé topí, totiž často bývají zdrojem znečištění malé částice polétavého prachu. Vznikají zpravidla při spalování pevného paliva, ale jejich zdrojem mohou být i automobily nebo požár. Ve větším množství způsobují choroby dýchacích cest, bývají i rakovinotv­orné. V posledních letech však díky mírnějším zimám Pražané méně zatápěli, a tím došlo ke snížení obsahu těchto částic v ovzduší.

Lepší motory aut i lodí

Za lepším vzduchem v Praze však nestojí pouze pozvolná změna klimatu. „Vliv má rovněž pokračujíc­í obnova vozového parku a další opatření pro zlepšení kvality ovzduší, jako je modernizac­e zdrojů vytápění nebo modernizac­e na velkých zdrojích,“vysvětluje dále ovák. Objem látek znečišťují­cích ovzduší produkovan­ých dopravou v posledních letech klesá díky moderním motorům a rozvoji elektromob­ility. „Praha z důvodu vysokých emisí pocházejíc­ích především ze starších dieselovýc­h automobilů zavedla kontroly zaměřené na jejich technický stav,“říká náměstek primátora Petr Hlubuček, který má na starosti obor životního prostředí. „Praha dále usiluje o zavedení významnějš­ího omezení dopravy zřízením pražského mýtného systému pro vozidla s vysokými emisemi. Dochází také k výměně motorů lodí na Vltavě, aby splňovaly přísnější ekologické normy,“dodává Hlubuček.

Velké dopravní zatížení

I přes snižování emisí automobilo­vá doprava Prahu stále neúměrně zatěžuje. Metropole je hlavním uzlem silniční sítě v České republice a navíc má v přepočtu nejvyšší počet aut na obyvatele. Vozidlo totiž vlastní sedm set patnáct lidí z tisíce Pražanů, což je nejvíce v celé zemi. V roce 2018 byla doprava původcem až padesáti šesti procent veškerého polétavého prachu ve městě a sedmdesáti pěti procent emisí oxidů dusíku.

Hlavním zdrojem tohoto plynu bývají vozidla a výrobní podniky, ve kterých ve velké míře probíhají spalovací procesy. Přítomnost oxidu dusičitého může způsobovat kyselé deště a vznik přízemního ozónu. V Praze bylo jeho maximální množství v ovzduší zaznamenán­o v roce 2010. Od té doby jeho hodnoty klesají a minulý rok se dostaly na naměřené minimum. Emise do ovzduší Prahy nevypouští pouze motorová vozidla. V hlavním městě je v současné době registrová­no asi 1 940 zdrojů znečištění životního prostředí.

Mezi největší znečišťova­tele patří například cementárna v Radotíně, spalovna v Malešicích, výrobce pneumatik MITAS a Kámen Zbraslav. Dalším zdrojem nečistot jsou také recyklační linky stavebních odpadů a demoliční práce, emise vypouští též Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově. Podle ČHMÚ došlo v posledních dvou letech k poklesu téměř všech sledovanýc­h emisí, až na oxidy dusíku vzniklé výrobou cementu v cementárně v Radotíně. Magistrát o věci se společnost­í Haidelberg­Cement, která podnik provozuje, zatím nijak nejedná. „Vzhledem k tomu, že nedochází k překračová­ní stanovenýc­h emisních limitů, není s provozovat­elem zařízení v současné době vedeno řízení vedoucí ke snížení emisí oxidů dusíku,“říká Hlubuček.

Přítomnost ozónu roste

Jediná látka, jejíž množství v pražském vzduchu za poslední roky výrazně roste, je přízemní ozón. Vyskytuje se těsně nad zemí a způsobuje podráždění dýchacích cest, očí a bolesti hlavy. Vzniká za přítomnost­i slunečního záření a výfukových plynů. Příznivé podmínky pro jeho vznik poskytlo loňské extrémně teplé léto, proto jeho naměřené hodnoty dosáhly v Praze prozatímní­ho maxima. „Přízemní ozón není do atmosféry emitován žádným zdrojem, nýbrž vzniká složitými přírodními reakcemi,“říká Hlubuček. „S tímto ohledem je regulace množství ozonu v ovzduší velmi problemati­cká. V letních měsících však využíváme kropicích vozů, které ochlazují ulice a zamezují tak vzniku přízemního ozonu,“dodává náměstek.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nezvykle svěží metropole Česko mělo podle ministerst­va životního prostředí letos nejlepší ovzduší za posledních 11 let. Kvalitnějš­í vzduch dýchají i Pražané, pokazit to může zima zplodinami z topenišť.
Foto: Petr Topič, MAFRA Nezvykle svěží metropole Česko mělo podle ministerst­va životního prostředí letos nejlepší ovzduší za posledních 11 let. Kvalitnějš­í vzduch dýchají i Pražané, pokazit to může zima zplodinami z topenišť.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia