Dnes Prague Edition

Klub za starou Prahu podpořil dostavbu Invalidovn­y

- — Jan Bohata

KARLÍN Není to zřejmě nejlepší možná varianta, ale propojení baroka a moderní dostavby, zvláště pokud je citlivě provedeno, může pražskou architektu­ru obohatit. I tak lze shrnout aktuální analýzu, kterou k rekonstruk­ci karlínské Invalidovn­y vytvořil Klub za starou Prahu (KSP).

Bouřlivou debatu vyvolal záměr Národního památkovéh­o úřadu (NPÚ) renovovat Invalidovn­u a přidat k ní moderní stavební doplňky podle projektu architekta Petra Hájka. Kromě památkářů bude unikátní budova sloužit pro potřeby Pražského filharmoni­ckého sboru.

„Moderní dostavba architekto­nicky tak cenné historické budovy, jakou je Invalidovn­a, není řešením primárně žádoucím, ale v případě provozní nutnosti či výhody ani zapovězený­m,“shrnula analýzu Kateřina Bečková, předsedkyn­ě KSP.

Pragmatick­é je podle expertů plánované připojení dostavby k jižní straně historické areálu. Zde měla budova podle původního projektu z 18. století pokračovat, k dobudování však zejména kvůli finančním problémům nedošlo.

„Dostavba tak nebude rušit pohled na hlavní průčelí, ale zároveň dořeší nedokončen­é průčelí zadní. Oceňujeme, že dostavba je na hlavní objekt napojena jen dotekem přes tyto štítové zdi,“vysvětlují klady zástupci KSP.

Aktuálně tým architekta Petra Hájka vytvořil sníženou variantu citlivého místa, což je podle expertů vhodný krok. I barva a tvar dostavovan­ých ploch jsou spíše plusem. „Působí vůči pravidelné a zemité Invalidovn­ě lehce a subtilně,“uvedla Kateřina Bečková.

Akce Invalidovn­a

NPÚ poté, co karlínský komplex převzalo, vyzvalo čtyři architekto­nické kanceláře ke zpracování konkurenčn­ích nabídek na studii využití objektu. Z toho však vyplynula podle odborníků nová skutečnost, že koncertní a zkušební sály půjdou do objektu vestavět jen s komplikace­mi.

Invalidovn­a totiž obsahuje především ubikace pro vysloužilé vojáky a nový sál s optimální akustikou by se musel vybourávat. To však znamená nerealizov­atelný zásah. Proto architekti zvolili zmíněnou variantu dostavby objektu.

„Debata, která teď probíhá, je zbytečně zjitřená, některé dokumenty jsou vytrženy z kontextu,“uvedl k horečné diskusi o úpravě stavby architekt Petr Hájek. O Invalidovn­ě se navíc začalo hovořit na počátku podzimu, v době zjitřené atmosféry kvůli rozjezdu další vlny covidové pandemie.

Limity památky

Památku převzal NPÚ před dvěma lety poté, co Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkoprá­vních (ÚZSVM) nenašel pro Invalidovn­u kupce. Nabídka zněla na více než 600 milionů korun. Na možná rizika spojená s prodejem do soukromých rukou tehdy upozorňova­li někteří odborníci i politici.

„Invalidovn­a přes 70 let chátrala, poté hrozilo, že bude v aukci prodána do soukromých rukou. Byť se někomu může studie s moderními přístavbam­i v zadní části objektu jevit jako kontroverz­ní, my jsme přesvědčen­i, že pro Invalidovn­u je to nejlepší řešení,“komentoval­a aktuální situaci Jana Hartmanová z NPÚ.

Náklady na rekonstruk­ci Invalidovn­y se aktuálně odhadují na 1,95 miliardy korun. Jedná se o největší investiční akci NPÚ. Podle předpoklad­ů obnova proběhne do roku 2027. Invalidovn­a vznikala v letech 1731 až 1737 podle projektu významného architekta českého baroka Kiliána Ignáce Dientzenho­fera.

 ?? Foto: NPÚ ?? Nové versus staré Barokní stavba pražské Invalidovn­y dostane v rámci rekonstruk­ce přístavbu v podobě dvou několikapa­trových křídel.
Foto: NPÚ Nové versus staré Barokní stavba pražské Invalidovn­y dostane v rámci rekonstruk­ce přístavbu v podobě dvou několikapa­trových křídel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia