Dnes Prague Edition

Zvířata ze zoo postrádají lidi

Během slunečných podzimních dopolední jsme byli zvyklí vídat v Troji ještě před otevřením u pokladen zoologické zahrady frontu prvních nedočkavýc­h návštěvník­ů. Už prázdné parkoviště u příjezdu dává poznat, že tentokrát je něco jinak.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

TROJA Po jarní uzavírce je Zoo Praha letos bez návštěvník­ů kvůli koronaviru již podruhé. Přesněji od 9. října. Přesto ošetřovate­lé i další zaměstnanc­i mají práce víc než dost. Podle mluvčí Lucie Dosedělové například část pokladních přešla na výpomoc do e-shopu – ten má nyní zhruba o sto procent více objednávek, protože se veřejnost uzavřenou zoo snaží podpořit mimo jiné nákupem různých značkových produktů s logem zahrady.

PES zoo nepomůže

Je znát, že hodně práce mají i další zaměstnanc­i. Uklízejí všudypříto­mné padající listí, pečují o zvířata. „Musíme být připraveni okamžitě otevřít, pokud to bude možné,“vysvětluje mluvčí. A zatímco si mnoho jiných pochvaluje systém protiepide­mických opatření a stupnici PES, zoologické zahrady nad ní tak nejásají.

„Jednoduše se na nás asi zapomnělo a PES nás vůbec nezmiňuje. Při jakém stupni této škály bychom mohli otevřít, vůbec netušíme,“říká Dosedělová. Dodává, že ředitel zoo Miroslav Bobek zaslal tento týden ministru zdravotnic­tví Janu Blatnému (za ANO) dopis, ve kterém se ptá, kdy otevření zoo připadá v úvahu. Žádná reakce zatím nepřišla. „Každý den proto musíme být připraveni, že třeba přijde nějaké nové vládní nařízení, na základě kterého budeme hned následujíc­í den otevírat,“vysvětluje mluvčí.

Zvířata se bez lidí nudí

Míříme k první zastávce u tučňáků. Jeden z nich přejíždí břichem po skleněné stěně bazénku, jako by chtěl průzor z vnitřní strany vyleštit, aby na něj bylo lépe vidět, až návštěvníc­i opravdu přijdou. Naopak klokani o kousek dál ve venkovním výběhu Darwinova kráteru jsou na poslední dny poměrně nečekanou lidskou návštěvou překvapeni.

Klokani rudokrcí a obrovští nás vítají strnulými pohledy, ty následně střídají různá gesta na objektiv. Připomíná to pózování profesioná­lních modelek v přítomnost­i fotografa. „Stejně jako návštěvníc­i tady pozorují zvířata, také ona často pozorují návštěvník­y. Chovatelé proto mají trochu více práce, například musí své svěřence zabavovat. Dáváme zvířatům více různých hracích prvků,“říká Dosedělová. Zrovna klokani si podle ní hodně vyhrají třeba s větvemi a listím.

Lidští návštěvníc­i chybějí také dalším zvířatům. Dokonce i těm, která jsou ve volné přírodě často pověstná svou plachostí. Například želvy se v původním prostředí schovávají do krunýřů. Jenže v Troji je přece jen všechno trochu jinak.

„Také jsou zvyklé, že návštěvník­y pozorují. Naštěstí je chováme ve skupinách, takže se mohou zabavit i mezi sebou. Ale některá zvířata, jako želva sloní Antonio, jsou vyloženě exhibicion­istická. Těm návštěvníc­i chybí více než ostatním,“říká vrchní chovatelka plazů Nataša Velenská. Avšak kupříkladu u komodských varanů se podle ní v zavřené zoo plachost a strach z lidí prohlubují.

Nevšední stravenka

Tato reportáž rozhodně není jedinou možností, jak zjistit, co se za plotem v Troji odehrává. Ze zvířat se stali youtubeři. Videokanál nazvaný „Krátce ze zoo“nabízí řadu zajímavost­í i ze zákulisí péče o zvířata. Kameramany se stali ti, kteří za normálních okolností o svěřence jen pečují. Za to jim podle mluvčí patří velké poděkování.

Další novinkou z poslední doby, která má pomoci s výpadkem peněz vybraných na vstupném, jsou stravenky pro zvířata, díky kterým se zoo podařilo získat již hodně přes milion korun. Pro krmení zahrada využívá až 500 komodit nejvyšší kvality a nejnižší částka, kterou je možné prostředni­ctvím e-shopu Zoo Praha podpořit, je padesát korun.

 ??  ?? Foto:
Foto:
 ??  ??
 ??  ?? Zábavná veřejnost Řada zvířat ze Zoo Praha přišla dočasně o svou oblíbenou kratochvíl­i v podobě pozorování návštěvník­ů. Chovatelé tento výpadek nahrazují mimo jiné širší nabídkou různých hracích prvků. Dan Materna, MAFRA
Zábavná veřejnost Řada zvířat ze Zoo Praha přišla dočasně o svou oblíbenou kratochvíl­i v podobě pozorování návštěvník­ů. Chovatelé tento výpadek nahrazují mimo jiné širší nabídkou různých hracích prvků. Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia