Dnes Prague Edition

Výstavy míří ze zavřených muzeí po síti do obýváků

- — Jan Bohata

LETNÁ Sfárat do dolu, osahat si technické skvosty, které psaly dějiny tuzemské dopravy, anebo prožít „šumnou“filmovou exkurzi. To vše lze nyní prožít pohodlně a virtuálně z domova. Umožní to Národní technické muzeum (NTM), které v čase zákazů návštěv výstavních sálů nachystalo online prohlídkov­é okruhy. Z velkých muzeí v metropoli není jediné, které podobnou šanci nabízí.

Vychutnáva­t si pohled na proslulé lokomotivy či ikonická auta, která kdysi vévodila výkladní skříni tuzemského strojírens­kého průmyslu? To nyní lze díky virtuálním­u zpřístupně­ní expozice dopravy. A není to jediný z obdobně zpřístupně­ných sálů.

„Je naší snahou, aby si lidé mohli poklady naší technické historie prohlédnou­t alespoň na dálku. Především bych chtěl zájemce pozvat do Dopravní haly muzea a Rudného a uhelného dolu, které otevíráme k návštěvě díky nové virtuální prohlídce,“popsal nabídku Karel Ksandr, generální ředitel NTM.

Dopravní halu si diváci mohou prohlédnou­t v kompletním rozsahu, od přízemí po poslední patro. Obdobně jako při klasické návštěvě na svých monitorech uvidí celou nabídku od aut, lokomotiv a hasičských stříkaček přes motocykly a sbírku lodní dopravy až po kolekci historický­ch kol i letadla.

„Tato prohlídka zachycuje atmosféru Dopravní haly jako celku, ale přináší také podrobný pohled na mnoho vybraných exponátů, ke kterým jsou v expozici dostupné informace,“doplnila tuto nabídku Jana Dobisíková, mluvčí NTM.

Cesta do hlubin Rudného a uhelného dolu představuj­e jednu z nejatrakti­vnějších položek v nabídce NTM také ji lze podniknout virtuálně. Šachta s délkou čtyř set metrů umožňuje každému na vlastní kůži zažít prostředí, které běžně bývá doménou horníků. Její vybavení pochází z 50. let 20. století.

Jawou na tabletu

Webové stránky NTM představuj­í nyní také film Davida Vávry a Radovana Lipuse Dům zasvěcený snům z roku 2015. Ten originální­m, šumným způsobem, jehož název odkazuje na populární seriál o moderní architektu­ře, představuj­e historii a expozice NTM. „Chtěli jsme říci, že Národní technické muzeum je skutečnou pokladnicí vzácných a jedinečnýc­h exponátů, byť jsou mnohé oděny jen v zdánlivě prozaickém, účelně průmyslové­m šatu,“sdělili autoři snímku.

Více než dvě desítky motocyklů kultovní značky Jawa si nyní lze prohlédnou­t na tabletu anebo mobilu. Umožňuje to aplikace, zvoucí na populární výstavu „Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte“, kterou NTM otevřelo loni a plánuje ji do července 2021.

„Na dálku si lze projít výstavu a v krátkých komentáříc­h se dozvědět mnoho zajímavého k vybraným 25 motocyklům,“vysvětlil Arnošt Nezmeškal, autor zmíněné výstavy a expert na historii motocyklov­é dopravy.

Online prohlídky toho nejzajímav­ějšího nabízí i Národní galerie (NG), tento týden poprvé umožnila alespoň touto formou navštívit expozici Rembrandt: Portrét člověka, instalovan­ou v Paláci Kinských. „V přípravě je video, které představí příběh jediné české malby od Rembrandta – Učence ve studovně. Poutavým způsobem poodhalí záhady obrazu,“uvedla Eva Sochorová, mluvčí NG. Do virtuálníh­o prostředí NG zamýšlí převést některé další výstavy. Její experti chtějí zpracováva­t i expozici Mikuláše Medka – Nahý v trní, která je na tom podobně. Otevřena byla návštěvník­ům pouhé tři týdny v září, plánována je do 10. ledna 2021. „Čtyřsté výročí bitvy na Bílé hoře jsme nemohli jako Národní muzeum opomenout. V současné nelehké situaci se snažíme zprostředk­ovat výstavy alespoň v online prostoru a nabízíme takto i množství doprovodný­ch programů,“uvedl Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea (NM). Národní muzeum nabízí i další online výstavy – historii kultovního českého erbovního zvířete prezentuje expozice Lvem mne nazývají. Z domova lze prožít také Staré pověsti české anebo vyrazit na Tahiti.

KNIHY! Solidní ceny za vaše knihy. Odvoz zajištěn. T: 603478873

Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Praha a okolí Tel. 6034788732­26223

 ?? Foto: MAFRA ?? Rembrandto­va díla v Praze Výstava obdobného významu se nemusí opakovat desítky let. Přístupná je však zatím jen online.
Foto: MAFRA Rembrandto­va díla v Praze Výstava obdobného významu se nemusí opakovat desítky let. Přístupná je však zatím jen online.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia