Dnes Prague Edition

První hráč ročníku 2004 ve fotbalové lize

Boleslavsk­ý talent Lukáš Mašek

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Mašike mu říkají. Nebo ještě častěji Máša. Je silný s míčem, rychlý, mazaný, góly sází. Navíc jako první ze všech naskočil do fotbalové ligy s datem narození 2004.

Třeba ho dnes uvidíte, jestli po obědě nastoupí proti Pardubicím.

Premiéru za Mladou Boleslav zvládl, byť trvala jen chvilku. Před reprezenta­ční pauzou si Lukáš Mašek odkroutil krátký debut. Stoupl si do středu zálohy, zpracoval míč a jediným obratným pohybem za sebou nechal dva záložníky soupeře. Slávista Lingr musel toho kluka drapnout za dres a dostal žlutou kartu.

„Máša je výjimečný talent. Trochu se bojím rozruchu, který by kolem něj mohl nastat. Proto mu nedoporuču­ju, aby dělal rozhovory,“říká klubový kouč Jozef Weber.

Obava je docela logická, protože s nevyzrálou hlavou dokáže brzká popularita zacloumat až běda.

Nejmladším ligistou je jiný Mašek, jistý Dominik, který shodou okolností taky patří Boleslavi. Pomalu to bude deset let, když hrál poprvé. Bylo mu 15 a 322 dní. Ani Mezlíkovi, Svobodovi nebo Pilíkovi ještě nebylo šestnáct, když naskočili poprvé.

Jinými slovy, Lukáš Mašek nezlomil rekord, přesto poutá pozornost. Třeba by proti Slavii kopal od začátku, ale ze dvou tréninků áčka se v týdnu omluvil. Studium na obchodní akademii bere stejně vážně jako fotbal. „Tohle je největší boj, který s jeho rodiči svádím. Vím, že to vyzní blbě, ale musím to říct. Na jednu stranu si strašně vážím, co obětuje škole. Sám jsem jako táta pyšný, že moji synové vystudoval­i. Zároveň mi jako trenérovi srdce krvácí, když Máša nemůže přijít, protože má důvod: Nezlobte se, trénink se kryje s mojí zkouškou,“vypráví Weber.

Mašků (prosím, neplést s Hašky!) už v lize kopalo docela dost. Daniel, Dominik, Jaroslav, Jiří, teď se objevil Lukáš. Už dávno zaujal skauty ze slavnějšíc­h adres. Slavia ho zvala na Ligu mistrů proti Barceloně, aby mu ukázala, co může zažít, když kývne. „Stojí o něj i některé prestižní zahraniční akademie. Do Lukášovy výbavy patří veškeré atributy nutné pro moderní fotbal. Především je však výborně nastaven v hlavě, chce na sobě neustále pracovat,“chválí ho Viktor Schejbal, šéf skautů agentury Sport Invest, která Maška zastupuje.

Mimochodem, hokejová extraliga v současnost­i tak mladého hráče nemá. Jiříček, Svozil a Brabenec jsou nula trojky, jak se ve sportovním slangu říká talentům narozeným v roce 2003. Nula čtyřka je extrém. „Musíme všechno dobře načasovat, abychom mu neublížili,“zdůrazní klubový trenér Weber.

Ono se to hezky řekne, ale jak to udělat? I ramenatý Adam Hložek, supertalen­tovaný sparťan, si prošel výkyvy. Toho času léčí únavovou zlomeninu zánártní kůstky. „Máša mi zrovna Hložkův start dost připomíná. Proti vrstevníků­m je abnormálně fyzicky vybavený. Zatímco dorostenci při tréninku áčka nestíhali, on ano,“srovnává trenér Weber.

Před rokem na sebe Mašek upozornil v přípravě reprezenta­ce do 16 let. Proti Slovákům vykouzlil slalom ve stylu Maradony. V bílém dresu se od půlící čáry vydal do báječného sóla, těsně před šestnáctko­u se vyhnul třem soupeřům naráz, stopera si obhodil špičkou kopačky a pravou placírkou podstřelil brankáře. „Než jsem ho poznal, slyšel jsem o mnoha šikovných klucích z ročníku 2004, ale všichni trenéři mě zároveň upozorňova­li: Počkej co ten Mašek z Boleslavi,“líčí reprezenta­ční trenér Petr Havlíček. A Mašek nezklamal. Nepřipomín­á vám náhodou tenhle příběh někoho? Na podzim 1999 se Tomáš Rosický připravova­l na Ligu mistrů a zároveň šprtal, aby zvládl opravnou maturitu. Češtinu, ekonomiku a němčinu zvládl napoprvé, zato předmět počítačové sítě opakoval. Den po utkání se Spartakem Moskva praktická zkouška, po Tilburgu ústní. Sice za čtyři, ale prospěl. Kam to Rosický dotáhl, všichni víme.

Co čeká Lukáše Maška?

 ??  ??
 ?? Foto: FKMB ?? První hráč ročníku 2004 v lize Boleslavsk­ý Lukáš Mašek.
Foto: FKMB První hráč ročníku 2004 v lize Boleslavsk­ý Lukáš Mašek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia