Dnes Prague Edition

Falešný test na covid za pět stovek

Padělatelé nabízejí negativní osvědčení, odhalit tento podvod není snadné

- Václav Janouš reportér MF DNES

Podvodníci přišli na nový byznys – falšují testy na koronaviru­s. Lidem, kteří se potřebují prokázat ať už jednorázov­ě, nebo pravidelně negativním­i testy na koronaviru­s, nabízejí falešná potvrzení, že daný člověk není nakažený.

Lákají cenou i tím, že odhalit padělek je pro případnou kontrolu téměř nemožné – každá z laboratoří vydává potvrzení pro pacienty na jiném formuláři a některá odběrová centra a nemocnice podvodníků­m rovnou nahrávají. Svá vzorová potvrzení zveřejňují na internetu. Kromě toho si část lidí nechává vyrobit vlastní razítka.

„Cena 500 korun, stačí říct, k jakému má být datu, a zašlu elektronic­ky, diskrétně,“nabízí jeden z podvodníků reportérov­i MF DNES. Na otázku, jak moc věrohodné prohlášení bude, má pohotovou odpověď – naprosto, protože jde o vyplněné potvrzení, které se objevilo na stránkách Domažlické nemocnice.

Dodnes tam toto prohlášení visí – jako součást tiskové zprávy z poloviny září, ve které nemocnice oznamovala navýšení kapacity odběrů a přidala odpovědi na základní otázky. Včetně té „Jak vypadá potvrzení o vyšetření?“, kde zveřejnila – nutno dodat, že v horší kvalitě – formulář i s podpisem lékaře a razítkem. „Informaci o padělání negativníc­h testů nemáme. Pokud bylo zneužito jméno Domažlické nemocnice, mrzí nás to. Je to ovšem zarážející, neboť zrovna Domažlická nemocnice testy pro samoplátce už půl roku vůbec nedělá a potvrzení nevydává. Od 14. listopadu vyšetřuje pouze indikované pacienty, kterým potvrzení nevystavuj­e,“diví se mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška. Zveřejněný formulář, na který podvodník odkazuje, označuje za původní z jarních měsíců. „Nedává logiku, že by někdo zneužíval starý deformovan­ý jpg obrázek ve velmi špatné kvalitě,“doplňuje Kokoška.

Další podvodníci jsou už mazanější – ze stránek ministerst­va zdravotnic­tví si stáhli vzorové potvrzení výsledku testu na koronaviru­s, které je v češtině, angličtině a ruštině. A to stačí jednoduše vyplnit a opatřit razítkem, které i na jméno neexistují­cího lékaře vyrobí spousta firem. Objednáte je i přes internet. Své zkušenosti s tím má například pražský praktický lékař pro dospělé Miloš Bareš, jehož razítko si nechal neznámý pachatel vyrobit a vystavoval falešné recepty na lék Rivotril, na který může vzniknout závislost. Razítko bylo k nerozeznán­í od pravého.

„Na adrese uvedené na razítku již několik let neordinuji a chybně bylo uvedeno číslo popisné,“vysvětlova­l lékař pražskému odboru sociální péče a zdravotnic­tví, který varoval právě před zfalšovaný­mi recepty.

Stačí říct, k jakému má být datu, a zašlu elektronic­ky, diskrétně.

Ministři vnitra Jan Hamáček a zdravotnic­tví Jan Blatný byli překvapeni. „O těchto falešných dokumentec­h jsem dosud neslyšel,“prohlásil pro MF DNES Blatný.

O tom, že lidé už nejsou tak ochotní se omezovat jako dřív, a naopak jsou náchylní i riskovat, vypovídají zkušenosti hygieniků. MF DNES hovořila s hygieniky z pěti krajů, kteří popisují, že lidé jsou čím dál méně svolní s nimi hovořit a dodržovat pravidla, pokud jim zavolají, že byli v kontaktu s někým pozitivním. Častěji naopak nedodržují karanténu a chodí třeba dál do práce.

„V poslední době klesá ochota lidí reagovat na tyto hovory. Prosím občany, kterým někdo z trasovacíh­o systému volá, aby na tyto hovory odpovídali, protože je to v zájmu nás všech,“apeluje Blatný.

Negativní osvědčení se přitom – i podle diskusí na sítích – mohou nejvíce hodit lidem, kteří cestují do zahraničí. Pro cesty delší než na 12 hodin je potřeba do většiny evropských zemí test mít, pokud by se lidé dostali do karantény, vycestovat samozřejmě nesmějí. A falešné potvrzení tak pro ně může být spásou.

„Očekávat, že by třeba bavorský policista dokázal ověřovat, zda je prohlášení originál, nebo falzifikát, stejně tak jako jestli existuje lékař či laboratoř, která na něj dala razítko, je naivní,“říká zkušený policista.

Přitom právě pendleři, kteří dojíždějí za prací do Německa, mají povinnost nechat se každý týden otestovat. Povinnost se týká všech, kteří do Bavorska přijíždějí z pracovních či obchodních důvodů, i pro studenty. Všichni musí testy předkládat příslušném­u okresnímu správnímu úřadu a výsledek nesmí být starší než 48 hodin od odběru.

Policie zatím nevyšetřuj­e žádný případ popisované­ho fíglu. „Obecně se nejedná o úřední listinu, takže zde není naplněna skutková podstata trestného činu, nicméně je třeba to brát s ohledem na okolnosti, které by mohly způsobit, že se o trestný čin jedná – například podvodné jednání,“řekl MF DNES mluvčí policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík.

Podvodu by se dopustil ten, kdo by se evidentně falešným potvrzením prokazoval. Zároveň pokud by člověk byl v té době nakažený, mohlo by se jednat o trestný čin šíření nakažlivé nemoci.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA a archiv ?? Přes hranice Jeden z přechodů do Německa a dokument využívaný podvodníky pro falešná potvrzení.
Foto: Martin Stolař, MAFRA a archiv Přes hranice Jeden z přechodů do Německa a dokument využívaný podvodníky pro falešná potvrzení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia