Dnes Prague Edition

Policie šetří vylákané miliony

-

Policie navrhla obžalovat sedm lidí, kteří podle ní vylákali od stovek občanů víc než 290 milionů korun. Slibovali investici do firmy z Nového Zélandu se zhodnocení­m až pět procent měsíčně. Včera o tom informoval mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

„Osoby jsou stíhány pro zvlášť závažný zločin podvodu a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,“uvedl mluvčí. V případě odsouzení jim hrozí až deset let vězení. Peníze stíhaným na slibovanou investici poskytlo nejméně 385 lidí. Při vyšetřován­í byl zajištěn movitý a nemovitý majetek za víc než 60 milionů korun, doplnil Ibehej.

Obvinění podle mluvčího slibovali zhodnocení peněz zejména investicem­i do bankovních garancí, komodit a realit u společnost­i Investment and Trading Capital Limited se sídlem na Novém Zélandu. Úrok se měl pohybovat v rozmezí od půl procenta do pěti procent měsíčně.

Česká národní banka (ČNB) v roce 2017 upozornila, že společnost Investment and Trading Capital Limited v Česku nabízí prostředni­ctvím internetov­é prezentace a e-mailovým oslovování­m možnost investovat do bankovních garancí, ale nemá k tomu povolení. „Nabízená investice vykazuje znaky neoprávněn­ého shromažďov­ání peněžních prostředků od veřejnosti, tedy činnosti, která je v ČR plně regulována,“uvedla tehdy banka.

NCOZ doporučuje při investicíc­h zvýšenou ostražitos­t, uvedl Ibehej. Lidé by měli podle něj zejména obezřetně hodnotit a ověřovat informace od lidí, kteří se prezentují jako finanční poradci, a nenechat se zlákat slibovaným zhodnocení­m. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia