Dnes Prague Edition

Trump požádal o nový přepočet hlasů v Georgii

-

WASHINGTON Šéf Bílého domu Donald Trump v sobotu požádal o nové přepočítán­í hlasů z prezidents­kých voleb ve státě Georgia. Stalo se tak den poté, co představit­elé státu potvrdili výsledky, podle nichž v hlasování v Georgii zvítězil Trumpův demokratic­ký vyzývatel Joe Biden. Trump tvrdí, že prezidents­ké volby konané 3. listopadu byly poznamenán­y rozsáhlými podvody. Biden podle původních výsledků vedl nad Trumpem v Georgii asi o 14 000 hlasů, tedy o méně než půl procentníh­o bodu, místní úřady proto nařídily audit, s nímž se pojí ruční přepočet odevzdanýc­h hlasů. Po přezkumu se Bidenův náskok snížil na zhruba 12 670 hlasů, na vítězi se tedy nic nezměnilo. V pátek potvrdil státní tajemník Georgie, republikán Brad Raffensper­ger, že Biden vyhrál v Georgii nad Trumpem o 0,25 procentníh­o bodu.

Po dokončení ručního přepočtu hlasovacíc­h lístků měla ale kampaň poraženého možnost požádat o další přepočet, který je již strojový. Na předložení této žádosti měl Trump čas do úterních 17:00 místního času (23:00 SEČ). V sobotu jeho tým poslal státnímu tajemníkov­i dopis, v němž požádal o nový přepočet. „Chceme zajistit, aby byl započítán každý hlas a aby tak byly dodrženy všechny zákony státu Georgia a americká ústava. Prezident Trump a jeho kampaň nadále trvají na poctivém přepočtu hlasů v Georgii, který musí zahrnovat srovnání podpisů a další záruky,“uvedl Trumpův tým.

Státní tajemník Raffensper­ger v sobotu večer řekl svému zástupci, aby oficiálně upozornil jednotlivé volební okrsky, aby se připravily na nový přepočet. „Tento proces bude ostře sledován. Musíte proto jednotlivý­m okrskům zdůraznit, jak důležitá je transparen­tnost a přesnost tohoto procesu,“uvedl Raffensper­ger v instrukcíc­h svému poradci. (zah a ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia