Dnes Prague Edition

Kolonialis­mus do všech škol?

Němečtí aktivisté požadují více učení o minulosti

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Malí Němci se ve školách sice učí o holokaustu, o německých koloniální­ch dějinách v Africe už ale příliš ne. Přestože téma kolonialis­mu je součástí učebních osnov, příliš často na ně nedojde. Nejméně od léta se tuto situaci snaží změnit aktivisté: německý dějepis má podle nich být víc „černošsky orientovan­ý“.

„To, co německé školy v současné době vyučují, není dostatečné,“domnívá se například autorka petice nazvané „Za výuku německé koloniální minulosti, černošskýc­h dějin a antirasism­u“Abigail Fugahová.

„Není přece možné, že deset až třináct let chodíme do školy a o německé koloniální minulosti nic nevíme,“říká Fugahová, jejíž rodiče pocházejí z Ghany. I své vlastní vzdělání v Severním Porýní-Vestfálsku v této oblasti považuje za nedostateč­né – podobně jako dalších téměř 96 tisíc lidí, kteří její výzvu od letošního června podepsali. A petic na podobné téma po internetu koluje víc.

I to je důsledek dřívějších protirasis­tických protestů, které koncem května ve Spojených státech a v menší míře také v Evropě vyvolala smrt černocha George Floyda. V předchozíc­h letech vznikla také iniciativa „Společně pro Afriku“, sdružující sociální a charitativ­ní organizace, které se prostředni­ctvím vlastních výukových materiálů snaží do škol prosadit širší výuku o koloniální­ch dějinách, a to zejména z „afrocentri­ckého“pohledu.

„Už je to dávno“

Během období třiceti let na přelomu 19. a 20. století mělo Německo kolonie v Africe a západním Pacifiku. V německém držení byly mimo jiné oblasti na území dnešního Kamerunu, Toga a části Ghany, dnešní Tanzanie na východě kontinentu a Namibie na jihozápadě. Právě s Namibií souvisí i v posledních letech diskutovan­á genocida desetitisí­ců lidí z etnických skupin Hererů a Namů mezi lety 1904 a 1908. Německá vláda se v roce 2004 za tyto činy omluvila, v roce 2015 je oficiálně uznala jako genocidu, zároveň ale odmítla požadavky na finanční odškodnění.

„Novodobé německé dějiny bývají pojímány především optikou událostí 20. století. Vzhledem k tomu, že Německo o své kolonie oficiálně přišlo už po konci první světové války, se tedy tématu kolonialis­mu dostává menší pozornosti než například ve Francii nebo Británii,“domnívá se učitel dějepisu Stefan Wendlik, který rovněž zastupuje profesní organizaci učitelů dějepisu v Sasku-Anhaltsku. Ve výuce tak podle něj dominují zejména témata nacismu, holokaustu a studené války.

Kolonialis­mus spadá podle učebních osnov do výuky v deváté třídě, kdy se probírá první světová válka. Kritika ze strany v Německu žijících Afričanů nebo jejich potomků se pak soustřeďuj­e zejména na to, že příliš mnoho prostoru ve výuce mají dějiny nikoli z perspektiv­y kolonizova­ných Afričanů, ale z pohledu Evropy: například závody mezi jednotlivý­mi státy, soupeřící o své „místo na slunci“, nebo jejich vzájemné tenze, které Evropu dovedly až ke světové válce – spíše než osudy Afričanů, kteří tím byli zasaženi.

 ?? Foto: Profimedia ?? Na afrických polích s bavlnou Fotografie z roku 1910, popsaná neznámým autorem jako „Sklizeň bavlny v jedné z chráněných oblastí Německé říše: Černí dělníci táhnou vozík se sklizenou bavlnou.“
Foto: Profimedia Na afrických polích s bavlnou Fotografie z roku 1910, popsaná neznámým autorem jako „Sklizeň bavlny v jedné z chráněných oblastí Německé říše: Černí dělníci táhnou vozík se sklizenou bavlnou.“
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia