Dnes Prague Edition

V Guatemale zapálili demonstran­ti parlament

-

GUATEMALA Tisíce lidí demonstrov­aly v noci na neděli v guatemalsk­é metropoli, část z nich hodila zápalné lahve do několika oken parlamentu. Proti nim zasáhla policie slzným plynem a hasiči záhy požár uhasili. Důvodem manifestac­e svolané předem přes sociální sítě bylo středeční schválení státního rozpočtu. Ten podle kritiků pomůže elitám a podnikatel­ům, nikoli boji s chudobou v zemi, která se potýká s epidemií covidu-19 a následky dvou hurikánů. Už v pátek vyzval viceprezid­ent země prezidenta, aby společně s ním odstoupil.

Několik tisíc lidí manifestov­alo v sobotu vcelku poklidně v guatemalsk­é metropoli před sídlem vlády, ale před parlament dorazili radikálové, kteří prorazili jedny z dveří zákonodárn­ého sboru. Jiní házeli zápalné lahve do oken parlamentu, další posprejova­li zeď nápisem „zloději“. Mnozí viní vládní činitele také z korupce. Poslanci v budově nebyli. Zmatek trval asi 10 minut, než policie zasáhla a dav slzným plynem rozehnala.

Prezident Alejandro Giammattei napadení parlamentu odsoudil a slíbil potrestat viníky. Na sociálních sítích napsal, že „lidé mají právo demonstrov­at v rámci zákona“, nelze však podle něj „dovolit, aby se ničil veřejný či soukromý majetek“. Podotkl také, že jedná s různými skupinami o možných změnách přijatého rozpočtu.

Demonstrac­e se konala den poté, co guatemalsk­ý viceprezid­ent Guillermo Castillo navrhl prezidento­vi, aby oba odstoupili „pro dobro země“. Castillo řekl, že nesouhlasí s mnoha kroky vlády. Castillovy spory s prezidente­m, který je stejně jako viceprezid­ent v úřadu od letošního ledna, se dostaly na veřejnost už v květnu, kdy se týkaly opatření proti šíření koronaviru. Kvůli nim kritizoval­a prezidenta i opozice a veřejnost, podle níž vláda nedostateč­ně podpořila skupiny zasažené karanténní­mi omezeními. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia