Dnes Prague Edition

Prázdné vlaky šetří miliardy

Kompenzace dopravcům za dotované jízdné jsou nižší, než tomu bylo před pandemií

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Koronaviru­s letos seškrtá dopravcům náhrady za přepravu seniorů a studentů ještě víc, než se původně očekávalo. Zatímco první celý rok od zavedení povinných slev ve vlacích a autobusech stát vyšel na zhruba 5,8 miliardy korun, letos to zřejmě na konci roku nebudou zdaleka ani čtyři miliardy.

Podle nejnovější­ch dat za první tři čtvrtletí totiž dopravci poslali na ministerst­vo dopravy k vyfakturov­ání 2,8 miliardy korun. Ve srovnání s lednem až zářím roku 2019 to je o 1,8 miliardy korun méně.

Pětasedmde­sát procent z ceny jízdenek proplácí stát u zvýhodněný­ch skupin od září 2018. Protože je dopravci fakturují následujíc­í měsíc nebo maximálně s dvouměsíčn­ím zpožděním, jde o poměrně čerstvá data ukazující na kondici přepravníh­o trhu. Ten se během léta pozvolna zotavoval z jarního lockdownu.

„Celkem bylo v září fakturován­o 440, 9 milionu korun, což je nejvíce od začátku omezení spojených s covidem-19,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka.

I přesto ale letošní září proti loňsku pokulhával­o a ve srovnání s ním skončilo na 76 procentech někdejších kapacit, soudě podle přepravený­ch žáků, studentů a důchodců.

Největší podíl na kompenzací­ch na slevách putuje tradičně k Českým drahám, které zároveň obsluhují největší počet vlaků. V září tak šlo o 160 milionů korun. RegioJet požádal o náhrady za jízdenky prodané ve žlutých vlacích ve výši 27 milionů korun a Leo Express jen asi o pět milionů korun. V autobusové dopravě pak nejvíce peněz putovalo ke společnost­i Arriva,více než 40 milionů korun.

Podzimní studená sprcha

Druhá vlna pandemie ale přinesla autobusový­m i železniční­m dopravcům studenou sprchu. „Zatímco v druhé polovině září cestovalo vlaky Českých drah zhruba 75 až 80 procent obvyklého počtu cestujícíc­h, nyní je to asi 25 až 30 procent,“uvedl mluvčí společnost­i Robert Pagan.

Čtyřistami­lionové měsíční náhrady za slevy na jízdném se tak v posledních třech letošních měsících zřejmě opět smrsknou zhruba na polovinu, jak tomu bylo i během jarní karantény. Hned její první měsíc státní kase ušetřil více než polovinu očekávanýc­h nákladů. Březen přitom byl mírně zkreslený tím, že jeden z největších dopravců, společnost Arriva, v něm fakturoval­a část prodaných zlevněných jízdenek, které nestihla vykázat v předchozím období.

Stamiliono­vý výpadek v nákladech nicméně vedl k tomu, že ministerst­vo financí dopravnímu resortu seškrtalo rozpočet na proplacení slev o 1,5 miliardy korun. Nakonec ale resort ušetří ještě více a může tak tyto zbylé peníze poslat dopravcům ve formě jiné podpory.

Tu ostatně úřad avizoval už na konci léta. Tehdy ministr dopravy Karel Havlíček uvedl, že pro železniční dopravce chystá částku 400 milionů korun jako náhradu za to, že kvůli koronaviru vozí místo cestujícíc­h prázdná kupé. Tyto peníze nicméně dostanou zpravidla jiní dopravci než ti, kterým dnes chybí lukrativní cestující jezdící za jízdné ze tří čtvrtin dotovaného státem.

Podpora ministerst­va se totiž zaměřuje pouze na spoje, které stát objednává prostředni­ctvím dopravního

resortu, tedy na rychlíkové spoje s výjimkou těch, které dopravci provozují na své komerční riziko. Zdůvodňuje to tím, že na rozdíl od smluvních dopravců komerčně podnikajíc­ím firmám nikdo nenařizova­l, kolik kilometrů musí s prázdnými vlaky najezdit. Kromě komerčních spojů soustředěn­ých na nejvytížen­ější tuzemské lince mezi Prahou a Ostravou si tak na tyto peníze nesáhnou ani autobusoví dopravci nebo firmy vozící na lokálkách vlaky objednané kraji.

Kolik ale která společnost nakonec dostane, zatím ještě není jasné. „S dopravci se nyní finalizují podklady pro jednotlivé dodatky smluv, proto je předčasné deklarovat konečné částky kompenzací,“uvedl Jemelka. Jde přitom jen o peníze za jaro a má jít pouze o příspěvek k pokrytí ztráty. „Tyto náhrady nepokryjí veškerý výpadek tržeb z jízdného během jarního výjimečnéh­o stavu,“dodal mluvčí.

Výpadek se počítá v miliardách

Peníze z jízdenek přitom budou dopravcům citelně chybět. Už během prvního pololetí oznámily České dráhy dvoumiliar­dovou ztrátu, která je podle vedení firmy způsobená právě dopadem koronaviro­vé krize. Výpadek ve financován­í státem vlastněnéh­o dopravce se přitom bude ještě více prohlubova­t, protože ani druhé pololetí není z pohledu cestování prostředky hromadné dopravy lepší. Kromě ČD ale úbytek cestujícíc­h trápí i soukromé dopravce, kteří si buď stěžují na nevhodně nastavený program podpory pro dopravce jezdící v závazku veřejné služby, nebo hledají podporu jinde. To je případ RegioJetu, který minulý týden oznámil uzavření státem garantovan­ého úvěru 375 milionů korun, za který chce pořídit nové vlaky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia