Dnes Prague Edition

Až načas skoncujeme s koronaviry

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Žádný jiný okamžik není tak báječně skvělý jako ten těsně před krizí. Vzpomeňme před rokem, co jsme řešili. Vybírám z titulků zpráv z 23. listopadu 2019: „Voráček vyzrál na Ritticha a vstřelil jubilejní gól v NHL.“– „Sní cukroví pro dekoraci – památky bojují s neukázněný­mi turisty.“– „Novinářka Petra Procházkov­á udeřila redaktora Sputniku.“Anebo: „Nemáme vyprofilov­ané lídry, přiznává trenér Sparty Jílek.“

Čím lepší období je před krizí, tím více nemáme roupama co dělat a řešíme blbosti. Svádí to k menší pozornosti a opatrnosti. A tím hlubší je pak následný pád.

Rok 2020 je ztracený kvůli covidu-19. Ale i poučný pro připomenut­í.

Děje se a bude se dít řada nahodilých katastrof. Co třeba výpadek energetick­é sítě, blackout? Co výpadek telekomuni­kační sítě? Kybernetic­ký útok? Nebo riziko války? Teroristic­ký útok? Velká dopravní nehoda, letecká nehoda, kosmická nehoda, jaderná katastrofa, chemická katastrofa, zemětřesen­í, tsunami, sesuv půdy, sopka, laviny, tropická bouře, krupobití, bouřka, tornádo, hurikán, extrémní vedro, extrémní mráz, sucho, něco z vesmíru? Pád velkého meteoritu, sluneční erupce, hvězdná exploze, přílet mimozemské­ho tělesa nebo co já vím.

Kolaps ekonomické­ho systému, hyperinfla­ce, zhoubná dlouhá deflace, krachy na dluhy, hladomor, kobylky sní úrodu, povodeň, obrovský požár, další epidemie...

Shrnuto – ekonomika se kvůli nahodile se vyskytujíc­ím katastrofi­ckým jevům může snadno přetočit vzhůru nohama.

Libanonsko-americký filosof Nassim Taleb v knize „Antifragil­ita: jak těžit z nahodilost­i, neurčitost­i a chaosu“píše, že téměř vše, co se kdy událo v ekonomii nebo v dějinách lidstva, se stalo na základě nepředvída­telných událostí. Podstatně jednodušší než předpovědě­t výskyt další ničivé události je přijít na to, že země, národ, obyvatelé, podnikatel­é či firmy, které mají v lepších časech úspory, bohatství, polštáře a ne jen dluhy, pak mohou lépe zmírňovat ekonomické dopady katastrof.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia