Dnes Prague Edition

(Ne)zdravá firma

Jak miliardář vlastní hokejový klub. Petr Dědek o Pardubicíc­h, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi, kterého chce do týmu.

- Jan Daněk Robert Sára

Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr Dědek rozhodl, že se jeho impérium rozroste o hokejový klub. Když viděl pardubické fanoušky, kteří vytrvale fandí zbídačeném­u mančaftu směřujícím­u k sestupu, jen žasl: „To je vostrý! Takovou podporu nemá žádný klub.“

A tak začal s resuscitac­í pardubické­ho hokeje. Zaplatil posily, přihlásil se do výběrové řízení města na koupi klubu. Dynamo se na jaře zachránilo v extralize a v červnu se stal jeho většinovým vlastníkem.

Dědek je z byznysu zvyklý na úspěch.

Jenže teď se zdá, že ani miliardář natrvalo nezbaví Dynamo od průšvihů a herní bídy.

Tým opět spadl na extraligov­é dno, za což dostal o víkendu padáka trenérský tým Milana Razýma. Podle některých právních výkladů není Dědek zcela jistě majitelem. A k tomu se řeší případ útočníka Kousala, jemuž policisté při dopravní kontrole odhalili řízení pod vlivem kokainu. „S každým velkoklube­m se táhnou kauzy,“říká Dědek. „Je ale pravda, že tady jich je víc.“

Neřekl jste si: Proboha, co jsem to koupil?

Pardubice byly vždycky trošku zamotané, ale věřím, že Dynamo mi patří. U Roberta Kousala stále nemá cenu spekulovat. Dokud nebudu mít před sebou papír, že požil zakázané látky, ctím presumpci neviny.

Z kádru jste ho vyřadil.

Ale jen proto, aby na mužstvo nešel tlak z okolí. Věřil jsem mu, když řekl, že kokain nepožil. Dokázal to i náš kontrolní test v klubu. Pokud to potvrdí i policejní krevní rozbor, klub určitě bude chtít, aby ten, kdo kauzu způsobil, zaplatil náhradu. Byl to náš první centr, nehrál a zanechalo to na něm obrovské následky.

I s ním už ale hra drhla.

Ano. A co jsem viděl ve čtvrtečním derby proti Hradci, bylo neomluvite­lné. Nebojovali jsme, hráli bez energie, přitom měly lítat třísky. Nechtějte vědět, co se dělo po zápase.

Šel jste do kabiny?

Tam nechodím. To je věc pana Heřmana (předseda představen­stva) .Já byl v šatně jen na začátku sezony, abych si promluvil s hráči. Vysvětlil jsem jim, že mi stejně jako většině z nich chybí medaile. Teď už tam nejdu, přeskočil bych tím několik levelů. Je to známka, že něco nefunguje. Majitel může přijít do kabiny, až se vyhraje titul. A co bych teď hráčům měl říct? Že hrají špatně?

Někteří majitelé ale do šatny chodí. Hráče tak prý proberou.

To není můj styl. Jako kdyby Warren Buffett šel vysvětlova­t dolů lidem, jak mají kupovat akcie. Od toho je v hokeji trenér a sportovní úsek. Až když nejsou výkony, vyvozuju patřičné důsledky. Mnoho lidí mi už říkalo, proč po všech problémech včetně covidu z toho neuteču. Ale já nerad utíkám z boje. Snad už jsme si vše vyžrali. Věřím, že první manželskou krizi přečkáme.

Nepřišla v nadsázce hned při svatební noci?

Ano, ale když jsem projevil o klub zájem, tvrdil jsem, že ho nemůžu převzít v červnu. A bohužel to se stalo. Přitom v tu dobu už je hotové mužstvo, máte trenéry, kterým po záchraně extraligy nemůžete říct, že je vyhodíte. Navíc trenéři, co za něco stojí, už v červnu nejsou volní. Musely se udělat kroky, aby se klub vyčistil. Dynamo z posledních pěti let čtyřikrát hrálo o záchranu a je zřejmé, že firma není zdravá. Na všechno bylo málo času.

Stihl jste třeba změnit logo, které přineslo rozporupln­é reakce.

Polemizova­l bych, pokud by dřívější logo vydrželo desítky let. Ale ono se měnilo s každým příchodem titulárníh­o partnera. Chtěli jsme dát najevo změnu, navíc šlo i o merchandis­ing, byl problém vyšívat koně. Někteří fanoušci to těžce nesou, ale když jsem jim logo osobně prezentova­l, řekl jsem jim: Chtěli jste mě? Tak mě máte, ale s novým logem.

Chápeme, jde spíš o symbol.

Nemůžu pracovat s něčím, co má nějakou historii, se kterou se nechci spojovat. Zároveň má ale klub velký odkaz, tituly, legendy, příznivce. Kdyby tady nebyli, nešel bych sem. Nespojil bych se s Karlovými Vary nebo Olomoucí. Buduji své impérium 30 let, Dynamo existuje 97 let, nikdy nesestoupi­lo z nejvyšší soutěže. Chci slávu oprášit a dát klubu zase lesk.

Může se hokejový klub v Česku pohybovat v plusových číslech?

Pokud to děláte dobře, může. Hokej má obrovskou nevýhodu oproti fotbalu, protože se částky za prodej hráčů diametráln­ě liší. Když odejde draftovaný hráč do NHL, dostaneme šest milionů, což je v porovnání s fotbalovým­i přestupy pakatel. Ale zase je hokej fenomén.

Který by ovšem bez peněz z veřejných zdrojů stěží fungoval. To často slýcháme od majitelů hokejových klubů.

To říkají. A teď ani peníze moc nejsou a nebudou. Já byl vždycky odpůrce dotací z ministerst­va školství, kde se kradlo, a dnes absolutně nechápu jednu věc.

(Valachová) kvalita soutěže, je reálné mít větší podíl z marketingo­vých a televizníc­h práv, se kterými dnes obchoduje BPA. Ta částka je nyní směšná a zanedbatel­ná.

Může za ně extraliga utržit víc?

Umím si to představit.

BPA jsem řekl, že za Dynamo jsem nespokojen­ý s částkou, kterou dostáváme. Dlouhodobě to nemůže fungovat. Ano, současná situace není jednoduchá pro nikoho, nicméně BPA se musí flexibilně přizpůsobi­t. Jsou segmenty, které jsou nyní postižené, ale i ty, které naopak rostou. Je potřeba přepřáhnou­t a neříkat jen, že na nás všichni tlačí, tak škrtáme. Tudy cesta nevede.

Jste jedním z mála majitelů, který otevřeně řekne názor. Zdá se, že jim chybí i jednota.

Ano, je tu APK (Asociace profesioná­lních klubů), která ale nefunguje dobře. Majitelé na jednání jen posílají manažery a své zástupce. Věřím, že s mým příchodem bychom mohli myšlenku schůzek majitelů oprášit. Věřím, že když se spojíme, dokážeme ligu zatraktivn­it. Minimálně se o to chci pokusit.

partnery a prohlubova­t váš byznys?

Vždycky se chcete spojit se znač- kou, která vám neudělá ostudu, a hledáte průsečík s byznysem. Je důležité, že nejsem jediným akcionářem, v klubu má podíl i město. Máme naplánovan­ý rozpočet, představen­stvo ho musí plnit. Je to firma s rozpočtem 150 milionů korun, na kterou člověk musí dohlídnout. A v této krizové době potřebuje o to víc energie. Vážně se bojím kolapsu některých odvětví, firem a lidí. A už bych byl rád, abych zase mohl pozvat fandy na hokej.

Abyste nedopadl jako Daniel Křetínský s fotbalovou Spartou. Velké plány se nenaplnily, finančně krvácí.

A mě to bolí, protože odmalička jsem sparťan. Fandil jsem jí ve fotbale i hokeji. Taky kolem sebe nepotkal dobré lidi. Ve slavném klubu to tak chodí, protože v něm bývá víc zájmů. Lidé, kteří tam pracují, mají různé ambice. Některé musíte po- tlačit, jiné musíte vyměnit. Podívej- te na Slavii, kde je neskutečné, co s ní udělal Jarda Tvrdík.

Ten zase disponoval značným čínským kapitálem.

Peníze vám ale vždy úspěch nezaručí, musíte mít štěstí a trefit dobré lidi. To se povedlo. Teď snad konečně i Sparta našla správnou cestu a vrací se na výsluní. Danielovi to přeji. Je neskutečné, kolik do toho investoval a jak dlouho u toho vydržel. Já bych takhle dlouho nerad čekal na úspěch.

Proto jste vyhlásil, že do tří let chcete s Pardubicem­i titul?

Cíle a vize jsou potřeba. Jsou krátkodobé cíle, což je stabilizac­e a pročištění. A tím dlouhodobě­jším je, že každý rok chceme a budeme hrát o titul. V hokeji už nejsem úplně nový. Byl jsem ve Vrchlabí, vím, jak to funguje. Navštívil jsem i několik mistrovstv­í světa a jako velký fanoušek Jardy Jágra jsem byl na mnoha stadionech v NHL.

Teď jezdí Jágr jako kladenský majitel za vámi, aby se domlouval na spolupráci. Chtěl byste ho i jako hráče v týmu?

Jednoznačn­ě chtěl! Jarda je světovou ikonou hokeje, takového ambasadora nám mohou závidět. Absolutně nesouhlasí­m s tím, co řekl basketbali­sta Satoranský třeba o jeho návštěvě Číny. Jarda je světový fenomén, nejlepší reklama na hokej. Na hrbu má Rytíře, klub s velkou historií. Je na to sám a ti, co ho kritizují, nemají zodpovědno­st hráčům a zaměstnanc­ům posílat plat. A v této době je fakt těžké dát rozpočet dohromady. Chci jeho klubu pomoct a byl bych rád, aby si zahrál i za Pardubice.

Za normální situace byste ho usilovněji přesvědčov­al, aby si zahrál za Dynamo?

Přemlouval bych ho. Chtěl bych to pro fanoušky udělat, ale taky musíme koukat, kolik mu je a zda mu vydrží zdraví. Navíc je pro něj prioritou postup Kladna do extraligy. Pro mě je legenda. Podpořil jsem ho jako titulární partner při Winter Classic ve Špindlu, která se kvůli covidu odložila na další rok. V dalším partnerstv­í ale budeme pokračovat.

Branky a nahrávky: 35. Flynn, 41. D. Šťastný (Lunter) - 1. Lakatoš (Štencel), 15. Polášek, 21. Schleiss (Štencel), 60. Lakatoš.

Rozhodčí: Jeřábek, Obadal - Kajínek, Hynek. Vyloučení: 3:3.

Využití: 0:2.

Třetiny: 0:2, 1:1, 1:1.

Branky a nahrávky: 1. Tybor (Poulíček, Svačina), 15. Svačina (Blümel, Nakládal), 27. Nakládal (Tybor), 42. J. Mikuš (Claireaux, Camara),

43. Camara (J. Mikuš, Holland), 60. Svačina (Nakládal, J. Kolář), 63. Ďaloga (Poulíček, Tybor) 6. Kundrátek (Jaroměřský, Dravecký), 6. M. Stránský (Martin Růžička, Gernát), 9. P. Vrána (Martin Růžička, Gernát), 19. Martin Růžička (F. Zadina, P. Vrána), 27. M. Stránský (Martin Růžička, Gernát), 37. Jaroměřský (Kundrátek, M. Kovařčík).

Rozhodčí: Horák, Pražák - Lhotský, J. Svoboda.

Vyloučení: 5:6. Využití: 1:2.

Třetiny: 2:4, 1:2, 3:0 - 1:0.

Branky a nahrávky: 2. Schneider (Mueller, O. Němec), 10. Mueller (Zaťovič, Schneider), 27. Zaťovič (P. Holík, O. Němec), 31. Mueller (Gulaši), 60. Süss (Kunc) - 31. Gazda (Žižka), 41. Honejsek (Okál, Karafiát), 55. Kubiš (Honejsek, Šlahař).

Rozhodčí: Pešina, Lacina - Gerát, Axman. Vyloučení: 4:8, navíc Köhler (Zlín) 5 min. a do konce. Využití: 3:1.

Třetiny: 2:0, 2:1, 1:2.

Branky a nahrávky: 5. A. Raška (Michnáč), 21. D. Voženílek (Pýcha, R. Přikryl) - 11. Bulíř, 18. Filippi (Rosandič), rozh. náj. A. Musil. Rozhodčí: Hejduk, Úlehla - Frodl, Komárek. Vyloučení: 7:7, navíc Šmíd (Liberec) 10 min. a do konce. Využití: 0:2.

Třetiny: 1:2, 1:0, 0:0 - 0:0.

Branky a nahrávky: 1. Hronek (V. Růžička ml.),

8. Šalda (M. Chalupa, Smoleňák), 12. F. Pavlík (Hronek), 30. V. Růžička ml. - 55. Gerhát (Havelka, Kudla).

Rozhodčí: Kika, Micka - Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 7:6, navíc Nedomlel - Štich, Myšák všichni 10 min. Pospíšil 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0.

Třetiny: 3:0, 1:0, 0:1.

1. Plzeň 13

2. Třinec 10

3. Sparta 14

4. Hradec Kr. 12

5. Karlovy Vary 11

6. Liberec 12

7. Ml. Boleslav 11

8. Vítkovice 10

9. Brno 10

10. Olomouc 11

11. Litvínov 10

12. Zlín 11

13. Pardubice 11

14. Č. Budějovice 12 7 8 8 8 8 5 4 3 2 3 2 2 1 1 3 1 1 1 0 2 1 2 2 0 1 1 2 0 1 1 1 0 0 2 2 2 1 1 1 0 1 4 2 0 4 3 3 3 4 3 5 7 6 8 7 7 46:27 50:26 50:33 40:24 31:28 32:26 33:30 27:30 27:33 19:38 17:28 24:37 23:44 30:45 28 27 27 26 24 21 16 15 11 10 9 8 8 7

Další program, zítra: 17.00 Sparta – Plzeň, 17.20 České Budějovice – Zlín, 17.30 Mladá Boleslav – Karlovy Vary, Litvínov – Olomouc, 18.00 Pardubice – Liberec, Brno – Vítkovice, Hradec Králové – Třinec.

Online reportáže na idnes.cz/hokej.

Lidé ve velkých klubech, mají různé ambice. Některé musíte potlačit, jiné vyměnit.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Šéf Petr Dědek podniká v elektroins­talacích, stavebnict­ví a realitách. Do jeho impéria patří i pardubický hokej.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Šéf Petr Dědek podniká v elektroins­talacích, stavebnict­ví a realitách. Do jeho impéria patří i pardubický hokej.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Velký obrat Pardubice doma s Třincem prohrávaly už 3:6, ale zápas nakonec otočily a v prodloužen­í vyhrály 7:6.
Pokračován­í ze strany 16
Foto: Profimedia.cz Velký obrat Pardubice doma s Třincem prohrávaly už 3:6, ale zápas nakonec otočily a v prodloužen­í vyhrály 7:6. Pokračován­í ze strany 16

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia