Dnes Prague Edition

TEST DNES: JAK SI VYBRAT TELEVIZOR

Od malé „bedny“po domácí kino

- Václav Nývlt Technet.cz

Ještě před 30 lety to bývalo jednoduché – buď jste se v televizi dívali na „jedničku“, nebo na „dvojku“. Dnes jsou programů desítky, a k výběru ideálního přijímače aby člověk potřeboval vysokou školu. Televizní svět se navíc neustále mění, přibývají nové funkce a technologi­e.

Jak se v tom vyznat? Vybrat ten správný televizor by vám měl pomoci aktuální test. Prověřili jsme v něm jedenáct pečlivě vybraných přístrojů prakticky všech důležitých značek z celého cenového spektra – od těch nejlevnějš­ích až po přístroj za 65 tisíc.

Odpolední seriály, nebo noční filmy?

Nejdříve si zkuste odpovědět na pár základních otázek: Budu na televizor koukat hlavně v nezatemněn­é místnosti přes den, nebo v noční tmě? Pokud ve dne, zajímavějš­í budou displeje LCD a QLED, pokud v noci, tak OLED. Mám vysokorych­lostní připojení k internetu a budu si platit služby videa na přání a televizní vysílání přes síť? Jestliže ano, určitě se vyplatí přístroj s operačním systémem a širokou nabídkou aplikací.

A dále – budu se dívat hlavně na filmy a seriály, nebo většinu času „pařit“na připojené herní konzoli? Na hry se hodí především modely s HDMI 2.1 režimem s nízkou latencí a případně tzv. FreeSync nebo G-Sync synchroniz­ací. Sleduji hodně času televizor na sluchátka? Pak volím model s Bluetooth připojením...

Pokud televizor připojíte k poslechové aparatuře, domácímu kinu, nebo soundbaru, nemusíte zvukovou část přístrojů příliš řešit. V opačném případě je vhodné vybírat modely s integrovan­ými soundbary, nebo alespoň kvalitně vyřešenou zvukovou částí – některé z testovanýc­h modelů nabízí i přizpůsobe­ní zvuku akustice místnosti s kalibrací pomocí mikrofonu, jeden z testovanýc­h modelů zahraje i prostorový zvuk Dolby Atmos.

Satelit, kabel i DVB-T2

Všechny testované modely mají tunery pro příjem pozemního DVB-T, kabelového DVB-C a satelitníh­o DVB-S vysílání. Všechny také samozřejmě dekódují moderní české vysílání DVB-T2 HEVC a žádný přístroj nezaskočil ani příjem placeného kódovaného DVB-T2 vysílání s pomocí karty Skylink.

Přístroje se 4K obrazovkou si bez potíží poradily i se 4K vysíláním NASA TV.

Součástí testování bylo samozřejmě i to, jak příjemně se s přístroji pracuje. Většinou docela dobře – u všech televizorů se nám podařilo seřadit naladěné kanály do zamýšlenéh­o pořadí, jen u Samsungu je k tomu potřeba návod.

Každý z televizorů s internetov­ými službami má připojení kabelem i bezdrátově pomocí wi-fi. Kde je to možné doporučuje­me spolehlivě­jší připojení kabelem, při testech jsme ale používali „bezdrát“a nenarazili na žádný problém. Stejně tak nám ve všech případech fungovalo i hybridní vysílání HbbTV.

Nabídka on-line aplikací již má ustálený základ. U všech „smart“televizorů najdete Netflix, Amazon Prime Video a YouTube, z českých je všudypříto­mná Lepší.TV včetně videotéky HBO GO, Sledovani.TV a Voyo.

Zpravidla velmi dobře si televizory poradily také s přehrávání­m multimédií z USB paměti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia