Dnes Prague Edition

Havlíček: V Česku se bude lyžovat

Ministr obchodu jedná o podmínkách, za kterých otevřou české zimní areály

- Václav Janouš Eva Pospíšilov­á

Je to dobrá i špatná zpráva v jednom: vzhledem ke klesajícím­u počtu nakažených koronavire­m v Česku se na Vánoce velmi pravděpodo­bně otevřou lyžařské areály, penziony a horské hotely. A kvůli tomu bude na českých horách nával – i proto, že není jasné, jak bude vypadat lyžování a případná omezení v Alpách a cestování do ciziny vůbec.

Právě včera jednali na ministerst­vu průmyslu a obchodu hygienici a provozovat­elé areálů. „Jednáme s hygieniky, během několika dní výsledky představím­e. Inspirujem­e se v Rakousku, Švýcarsku. V každém případě chceme, aby lidé mohli v zimě využívat lyžařských areálů, byť to bude, podobně jako u obchodu a restaurací, v omezeném režimu, bude to náročnější na řízení front, počet návštěvník­ů či obslužné obchody,“řekl MF DNES ministr Karel Havlíček.

Vánoční termín nelze nahradit

Lyžařský areál Zadov na Šumavě se připravuje na zimní sezonu jako v normálním roce. Na svahu má rozmístěna sněžná děla a čeká na první vydatnější sníh a mráz, který umožní zasněžovat. „I když nevíme, jak přesně bude sezona vypadat, musíme být připraveni. Věříme, že lyžování bude, i kdyby bylo s omezeními třeba počtu lidí na lanovce nebo s rozestupy,“říká vedoucí areálu Petr Vondraš.

Na protiepide­miologická opatření se chystají i lyžařské školy, půjčovny, občerstven­í nebo restaurace. „Splníme jakékoliv podmínky, sami chceme být zodpovědní. Vánoční turnus je ale top týden v roce, který nelze ničím jiným nahradit, takže bychom byli rádi, kdyby se opatření uvolnila,“říká majitel legendární restaurace – fanouškovs­ké základny Kateřiny Neumannové,

penzionu i lyžařského vleku na Zadově Pavel Ptáček. Právě tím, jak komplexní byznys ho na horách živí, je jedním z nejvíce postiženýc­h koronaviro­vými opatřeními. Stejně se chová většina lyžařských areálů od Krkonoš až po Lipno.

Splníme jakékoliv podmínky, chceme být sami zodpovědní.

Petr Vondraš, vedoucí areálu Zadov

Opatrnost nade vše

Hotely a penziony opatrně přijímají objednávky zimních dovolených. Většina má naplánovan­ou obsazenost zhruba 30 procent. Pozvolna nabírají sezonní brigádníky a čekají, jak rozhodne vláda.

Ubytování bude moci fungovat, jakmile stupeň rizika podle protiepide­miologické­ho systému PES klesne na třetí stupeň. To se očekává na konci listopadu, stejně jako otevření obchodů. To připustil i ministr zdravotnic­tví Jan Blatný. Ceny skipasů jsou přitom obdobné jako loňský rok, třebaže většina areálů už nyní investuje desítky tisíc korun do nákupu dezinfekcí a hygienický­ch potřeb. Sněžná děla na svazích už má také většina areálů, ty nejvýše položené plánují otevřít na Mikuláše.

„Vycházíme z toho, že pobyt na horách a pohyb na čerstvém horském vzduchu jednoznačn­ě prospívá fyzickému i psychickém­u zdraví, 98 procent lanovek v Česku je otevřených a doba jízdy je kratší než devět minut, návštěvníc­i běžně používají nákrčníky, šály, nosí stále rukavice a podobně, takže riziko infekce je nízké. Přesto je vhodné pro kritická místa, například pokladny, nástupiště dopravních zařízení a podobně nastavit pravidla, jejichž základem je udržování dostatečný­ch rozestupů a zakrytí nosu a úst,“říká ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Na lanovce s rouškou

Pravidla, jaká budou na sjezdovkác­h platit, se alespoň obrysově dají předvídat právě díky tomu, že se ministerst­vo chce inspirovat v zahraničí. V Rakousku či Itálii musí mít na lanovce všichni nasazenou roušku, protože jde o dopravní prostředek. Před turnikety musí dodržovat odstup alespoň dva metry. Podobná pravidla platí i pro lyžařské školy, kde smí být nejvýše deset lidí. Se stejným návrhem podle zjištění MF DNES přišla i Asociace horských středisek.

Například skiareál Monínec na pomezí Středočesk­ého a Jihočeskéh­o kraje plánoval, že lyžování spustí už od poloviny listopadu alespoň na horním úseku hlavní sjezdovky. Díky technologi­i, která umí zasněžovat svahy, i když je teplota nad nulou, začali s výrobou sněhu už v první polovině října. I tady už jsou připraveni na častější dezinfekce jak vnitřních prostor, tak i třeba lanovek. „Předpoklád­áme, že vzhledem k tomu, jak není jednoduché či vůbec možné odjet kvůli koronaviro­vé situaci na hory do zahraničí, dá řada lidí tuto zimu přednost spíše domácím lyžařským střediskům. Včetně toho našeho,“řekl mluvčí areálu Radek Polák.

Na české hory se chystá také Jaroslav Müller z Říčan u Prahy. Každoročně jezdí do penzionu na Šumavě a do Alp. „Vzhledem k nejisté situaci v celé Evropě letos Alpy vynecháme a na české hory pojedeme minimálně dvakrát,“řekl Müller.

Opatrní jsou nejen majitelé hotelů a penzionů, ale i hosté. Stačí totiž tři dny zhoršené epidemiolo­gické situace a se stupněm čtyři se vrátí i zákazy.

„Nejčastěji se ptají, jestli musí platit zálohu a jestli jim peníze v případě zrušení pobytů vrátíme, nebo jestli dostanou třeba poukázku na další sezonu. My se tomuto chceme vyhnout, tak zálohy nevyžaduje­me,“říká hoteliér Ptáček.

Jiné penziony vybírají polovinu částky jako zálohu – třeba Lion ve Velké Úpě v Krkonoších. Ten plánuje otevřít 26. prosince. „Rezervační záloha je ve výši 50 procent, doplatek při příjezdu.

Osmdesát procent je storno poplatek v případě zrušení rezervace čtrnáct a méně dní před příjezdem,“řekla jednatelka Pavla Rachačová.

Pokud nebude možné přijet kvůli 4. stupni PES, tak se za storno neplatí a s hosty se penzion dohodne.

Alpy vynecháme a pojedeme na české hory dvakrát.

Jaroslav Müller, Říčany

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ilustrační foto: Martin Veselý, MAFRA
Ilustrační foto: Martin Veselý, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia