Dnes Prague Edition

Za kolik bude vánoční stromek

Stánkový prodej stromků začal. Deštivé počasí jim prospělo

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Vánoční stromky se valí z lesních plantáží do tuzemských měst a obcí. Cestu symbolu českých Vánoc otevřela jedna z výjimek přijatých na konci týdne. „Je dobře, že to není na poslední chvíli. Je skvělé, že jsme výjimku dostali,“říká František Valdman ze Sdružení pěstitelů vánočních stromků.

První prodejní místa se začnou otevírat už v těchto dnech, nejvíce se jich podle pěstitelů objeví v ulicích a na náměstích kolem Mikuláše. „Výjimka platí do konce nouzového stavu, tedy zatím do 12. prosince. Věřím, že pak už budeme moct prodávat normálně,“dodává Valdman.

Jakýkoliv další odklad mohl vážně ohrozit letošní prodej vánočních stromečků. „Všichni se diví, že by nám nestačilo prodávat třeba od Mikuláše, ale čas letí – stromky je potřeba vytěžit, zabalit, rozvézt,“vysvětluje.

Přípravy se podle Valdmana nezastavil­y, ani když nebylo jasné, jak to letos kvůli koronaviru se stánkovým prodejem bude. Na plantážích pěstitelé pracují celý rok a už v létě rozhodují o tom, které stromky v daném roce vytěží. Ty pokácené v listopadu se musí prodat v prosinci. Pokud se neprodají, musí se vyhodit, a kvůli tomu vznikají obrovské ztráty.

Stromky určené pro těžbu totiž není možné na plantáži ponechat do příští sezony. „Pokud stromky dosáhnou určité velikosti a proběhne na nich finální úprava střihem, musí se vytěžit a uvolnit místo dalším. Jinak dojde ke znehodnoce­ní celé plochy,“popisuje Valdman.

Pěstitelé měli dokonce připravený plán B pro případ, že by výjimku nezískali. Stromek je totiž z daňového hlediska řezaná květina a na ty se výjimka vztahovala už dříve. Podle právníků by tak stromky mohli prodávat podle stejných pravidel, jako se prodávají květiny.

„Nechtěli jsme to ale takhle řešit a každému strážníkov­i, který by prodejce kontrolova­l, vysvětlova­t, jak to se stromky je,“dodává Valdman.

Stamiliono­vý byznys

Češi ročně koupí až 1,3 milionu vánočních stromků. Dovozy tvoří asi polovinu prodejů, zbytek vyroste v tuzemsku. Letos jsou podle pěstitelů stromečky lepší než v minulých letech, a to díky deštivému počasí. Jsou zelenější, svěžejší a mají bohatší větve.

Obchodní řetězce už s prodejem začaly, dokonce dříve než v předchozíc­h letech. Pro zahradní centra hobbymarke­tů totiž platí výjimka od začátku, což jim za současné epidemiolo­gické situace poskytlo oproti stánkovému prodeji výraznou výhodu. Řetězce přitom většinou prodávají stromky z dovozu.

Lidé si vánoční stromeček také mohou objednat na internetu a poté vyzvednout v obchodě nebo nechat doručit domů. To ale každoročně udělá pouhý zlomek zákazníků.

Češi mají nejradši jedličky

Nejoblíben­ějším stromkem posledních let je jedle kavkazská. „Je sice nejdražší, ale lidé ji kupují už asi pět let nejčastěji,“potvrzuje majitel firmy Lesní školka Nekoř Václav Faltus.

Druhá nejoblíben­ější je borovice, naopak na ústupu je smrk. Dnes si ho coby vánoční stromeček vybírá pouze kolem pěti procent zákazníků. Nejspíš proto, že smrky nejrychlej­i opadávají a v bytě po nich zůstane největší nepořádek.

„Smrky si většina lidí kupuje asi z nostalgie, protože voní jinak než ostatní jehličnany. Kdo má stromek týden, tak mu smrček stačí,“dodává Faltus. Stromek si lidé mohou pořizovat od Mikuláše, ale je potřeba ho mít v zimě, třeba na balkoně.

„Čas letí. Stromky je potřeba vytěžit, zabalit, rozvézt.“

,

František Valdman Sdružení pěstitelů vánočních stromků

 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Vánoční počty Češi každoročně nakoupí asi 1,3 milionu vánočních stromků, menší část jich vyroste v tuzemsku.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Vánoční počty Češi každoročně nakoupí asi 1,3 milionu vánočních stromků, menší část jich vyroste v tuzemsku.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia