Dnes Prague Edition

Pafko: roušky a svoboda

Nosit roušku neodmítá jen pár věčných potížistů, ale programově i expreziden­t Václav Klaus. Co na to proslulý chirurg?

- Pavel Pafko lékař

Výkladů slova „svoboda“je mnoho a nemálo filozofů se jimi v minulosti zabývalo. Stačí se podívat do internetov­é Wikipedie, abychom si přečetli, že „svoboda je možnost volit a jednat podle své vůle a nést za to odpovědnos­t“.

Pokud žil Robinson Crusoe na svém ostrově sám, byl svobodný. S další osobou už přišla omezení jeho osobní svobody. Pro svobodu, která nehledí na okolí (zůstáváme-li u lidské společnost­i), máme termín „anarchie“. Navíc svoboda souvisí s vědomostmi. Čím více víme, tím méně jsme svobodní, uvědomujíc­e si limitaci svého rozhodován­í a svého konání. Dítě je přece ve svém rozhodován­í mnohem svobodnějš­í než dospělí, kteří mu jeho svobodu omezují.

A jak to všechno souvisí se svobodou nošení roušek? Nevím, zda dnešní „odmítači roušek“vědí to, co věděli naši předci již v devatenáct­ém století. Totiž, že některé infekce se šíří kapénkově od jejich nosičů do okolí. Věděli například, že tuberkulóz­ní pacient šíří kolem sebe infekci při kašli. Publikace na toto téma jsou k dispozici.

Roušky k ochraně pacienta použil poprvé při operaci ve své době slavný polsko-německý chirurg, profesor Jan Mikulicz-Radecki v roce 1897, stejně jako sterilní rukavice. Rouška měla drátový rám, přes který byla přetažena textilie. Rám roušky byl k hlavě uchycen stejně jako brýle za ušima.

Své dýchací cesty si však lidé samozřejmě kryli jistě dávno před ním. Z různých obrázků přece známe dlouhé „zobáky“, které si nasazovali při různých morových ranách. Měli v nich vonné směsi. V čem je tedy myšlenka chirurga Mikulicze-Radeckého tak nová? Nová je v tom, že rouškou a rukavicemi chránil proti infekci nikoli sebe, nýbrž druhého, tedy v tomto případě svého pacienta.

Dnes při sledování reakce některých našich spoluobčan­ů na nošení roušek přemýšlím o tom, jak uvažují. Vědí, či nevědí (nebo snad nechtějí vědět) o jeho významu? Slyšeli, či neslyšeli, že rouškou ochraňují také své okolí? Vědí o tom, že člověk, než u něho propukne onemocnění, je již den nebo dva nebezpečný pro své okolí šířením infekce? Vědí, či nevědí o tom, že ve 30 až 70 procentech případů probíhá covidová infekce bez příznaků, a přesto je taková osoba rovněž nebezpečná šířením infekce?

Je zajímavé, že po první světové válce, kdy se nošení roušek na operačních sálech šířeji prosazoval­o v Americe, je odmítali staří chirurgové nosit s poukazem na to, že je to dráždí. Fotografie z té doby takové chování potvrzují. Prostě byli „nad věcí“.

Takoví lidé nad věcí se bohužel najdou i dnes. Jednají podle své vůle, ale na rozdíl od definice z internetov­é Wikipedie nenesou za takové své jednání odpovědnos­t. Pokud ji však nenesou, jsou nezodpověd­ní. Chovají se obdobně jako děti.

Jako chirurg respektuji názory a vědomosti kolegů mikrobiolo­gů a epidemiolo­gů, kdy je třeba roušky užívat, a kdy ne. Proti nim jsem totiž pouze informovan­ý laik. Nepropadám hysterii. Roušku nosím prakticky denně již půl století.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia