Dnes Prague Edition

Vláda se obává narušení českého předsednic­tví

Rizikem jsou útoky hackerů a fake news. Terorismus se nečeká.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Ministerst­vo vnitra čeká dezinforma­ční útoky po dobu českého předsednic­tví Evropské unii v roce 2022. Vyplývá to z materiálu, ve kterém resort analyzuje možná rizika. Nejvážněji varuje právě před dezinforma­cemi.

Choulostiv­ý a neveřejný materiál má podle zjištění MF DNES na stole vláda, ale zda ho včera projednala, není jasné.

„Dezinforma­ce, jejichž hlavní či vedlejší sdělení se týká EU, patří mezi jedny z nejvýznamn­ějších a nejčastěji šířených dezinforma­cí jak v České republice, tak napříč EU,“stojí v dokumentu, se kterým se MF DNES seznámila.

Vnitro čeká, že různé mýty o Unii, které se šíří třeba na sociálních sítích, budou častější. „Lze předpoklád­at, že význam těchto kampaní ještě zintenzivn­í. Dezinforma­ce se nemusí nutně vztahovat k Evropské unii, ale jejich předmětem může být také vláda, státní orgány, veřejnoprá­vní média či jiné subjekty,“uvádí vnitro.

Hrozba v kyberprost­oru

Podle vnitra mohou mít dezinforma­ce vážný dopad nejen na průběh předsednic­tví, ale rovněž na postavení Česka v EU. „Dezinforma­ce

tak mohou významně ovlivnit či přímo narušit průběh akcí českého předsednic­tví a oslabit podporu a důvěru ze strany českých občanů,“varuje vnitro.

Další vážnou hrozbu představuj­í kybernetic­ké útoky. Jenže jak připouští i vnitro v samotném materiálu, na kybernetic­kou ochranu nebyly vyčleněny žádné peníze „navíc“.

Ochranu před možnými hackerským­i útoky tak musí zvládnout zpravodajs­ké služby bez zvláštních příprav. Národní úřad pro kyberbezpe­čnost sice vyzval úřady, aby dodržovaly zásady bezpečnost­i ohledně mailové komunikace, to však může být málo.

Vnitro přitom původně žádalo na zajištění bezpečnost­i během předsednic­tví až půl miliardy korun. Vláda však schválila nižší rozpočet který počítá jen se 400 miliony.

Česko je cílem útoků i v době, kdy není tolik středem pozornosti. Například kontrarozv­ědka BIS ve své výroční zprávě uvedla, že v roce 2018 vyšetřoval­a napadení neutajovan­é sítě ministerst­va zahraničí zřejmě z Ruska. „V průběhu roku byla odhalena pokračujíc­í kompromita­ce zmíněné sítě i malwarem připisovan­ým kyberšpion­ážní skupině jiného státního aktéra,“uvedla BIS pod kapitolou „ruské a čínské kyberšpion­ážní aktivity“. Také podle expertů je pravděpodo­bné, že předsednic­tví pozornost útočníků přitáhne. „Každá významná událost a akce přitahují pozornost nejrůznějš­ích zločinců, ať už těch tradičních, nebo kyberzloči­nců. Takže můžeme předpoklád­at, že ani taková exponovaná událost, jakou je předsednic­tví ČR v Radě EU, neunikne pozornosti kyberútočn­íků,“říká Daniel Šafář, expert na kyberbezpe­čnost ve firmě Check Point.

Nízké riziko terorismu

V materiálu píše ministerst­vo rovněž o možnosti teroristic­kého útoku na akce spojené s českým předsednic­tvím. Avšak jejich hrozbu označuje za méně pravděpodo­bnou. „V současné době neexistuje žádná přímá hrozba teroristic­kým útokem, která by se akcí českého předsednic­tví dotýkala. Současný stupeň míry ohrožení teroristic­kým útokem v České republice je na prvním stupni,“píše vnitro.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia