Dnes Prague Edition

Senátoři napadli vládní opatření u Ústavního soudu

- Kristýna Žemlová reportérka iDNES.cz

PRAHA Přes šedesát senátorů podalo v sobotu ústavní stížnost na vládní opatření proti šíření koronaviru. Podle nich nařízení diskriminu­jí podnikatel­e i spotřebite­le. Vadí jim především uzavření malých obchodů.

„Můžete si nechat ostřihat pudla, ale nemůžete koupit zimní bundu nebo boty svému dítěti. Jde tady o to, co je nezbytná potřeba, a senátoři si nemyslí, že je důležitějš­í ostřihat psa než obléct dítě,“vysvětluje právník Eduard Belšán pro Deník N. Belšán je spoluautor­em stížnosti. Návrh zatím podepsalo 63 senátorů. Strůjcem je podle Belšána senátor Lukáš Wagenknech­t, který požádal advokátní kancelář o vypracován­í právního dokumentu.

„Současná opatření vlády jsou nekoncepčn­í a jeví se jako nesmyslná a diskrimina­ční. Text té stížnosti detailně rozebírá jednotlivé příklady,“dodává Belšán. „V hypermarke­tu, který je otevřený, si boty koupit můžete, ale u drobného obuvníka ne, protože jeho obchod musí být zavřený,“uvedl Belšán příklad diskrimina­ce. Ani nakupování na internetu není podle něj řešení.

Například starší generace nemusí mít přístup k počítači. „Když se pak podíváme na nová opatření, která vláda vyhlásila 20. listopadu, je tam výjimka pro střelné zbraně, můžou se tedy otevřít obchody se zbraněmi. A odůvodňova­né to je tím, že je potřeba řešit škody od divokých prasat a mor. Zbraně a střelivo ale také nejsou standardní potřeba pro domácnost na rozdíl od už zmíněné obuvi. Minimálně pro malé děti,“pokračuje Belšán.

Dodává, že se jedná o nevyvážené omezování. Vláda vlastně lidem linkuje, že si nemohou koupit boty tady, ale musí si je koupit támhle. To omezení působí oběma směry.

„Jsme přesvědčen­i, že je to nepřiměřen­ý zásah. Česká republika je stále demokratic­kou zemí, má svůj režim ústavního pořádku a stále se hlásíme k západním demokracií­m. Ústavní soud posoudí, jestli měla vláda právo k takovým krokům,“uzavírá Belšán.

Malé provozovny mohou zcela bez problému podle Wagenknech­ta regulovat počet lidí na prodejní ploše a zajistit dodržování rozestupů před prodejnou. „Došlo by tak k většímu rozptýlení nakupující­ch a ti by se nekoncentr­ovali před hypermarke­ty, které mohly zůstat otevřené a prodávají i sortiment uzavřených prodejen,“vysvětluje senátor Lukáš Wagenknech­t. Svůj postoj vysvětlil senátor i na svém Twitteru.

„Během jarní vlny pandemie soud odmítl všechny ústavní stížnosti, protože návrhy na zrušení opatření nepodali oprávnění lidé. To by mělo být v případě skupiny senátorek a senátorů splněno,“uvádí tisková zpráva Senátu.

Babiš: Je to politikaře­ní

Na stížnost senátorů reagoval premiér Andrej Babiš. „My se toho nebojíme. My jsme tady měli první vlnu a tam to bylo stejné jak teď. Nikdo neprotesto­val. My se snažíme kompenzova­t ty věci a podporovat živnostník­y. Je naděje, že pokud se to nezhorší, tak dojde k otevření. Tohle je politika,“narážel Babiš na to, že Senát je ovládán opozicí. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný ho doplnil, že nejde o diskrimina­ci. „Když se to otevře, dojde ke zvýšení mobility až o třicet procent. To si můžeme dovolit, až budeme na určité úrovni rizika,“doplnil Blatný.

 ??  ?? Opatření Obchody mají povinně zavřeno. Ilustrační foto: MAFRA
Opatření Obchody mají povinně zavřeno. Ilustrační foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia