Dnes Prague Edition

Když do ciziny, tak spíš k moři než na hory

- — Eva Pospíšilov­á

Když už Češi chtějí překonat různé komplikace a vyjet do zahraničí, tak dávají přednost spíš plážím než sjezdovkám.

„Momentálně se nejvíc prodává Egypt a Zanzibar,“uvedla v reakci na dotaz Andrea Řezníčková, mluvčí cestovní agentury Invia.

Také její kolega z cestovní kanceláře Exim tours Petr Kostka potvrdil, že aktuálně se prodávají zájezdy do Dominikáns­ké republiky, Spojených arabských emirátů, Senegalu nebo na Kapverdské ostrovy. „Zájem se ale nedá srovnat s loňským rokem z důvodu aktuální situace u nás a ve světě,“upozornil Kostka. Ceny jsou však srovnateln­é s těmi před rokem.

Zájem o cesty na Zanzibar je ale oproti loňsku podle Řezníčkové až čtyřnásobn­ý. „To je způsobeno zejména tím, že na Zanzibar mít test na covid-19 nemusíte, pokud ho nevyžaduje letecká společnost,“vysvětlila Řezníčková z Invie.

Co se pobytů v zahraniční­ch horských střediscíc­h týče, pak Řezníčková

z Invie přiznává, že se doposud prodaly jen desítky zájezdů, a to do Itálie a Rakouska. „Větší zájem očekáváme až po Novém roce, kdy už snad opatření budou mírnější,“uvedla Řezníčková.

Last minute na horách

Novým trendem by letos mělo být objednávat a kupovat pobyty na horách až na poslední chvíli, tedy takzvaně na last minute. Lidé totiž vyčkávají, jaká v dané destinaci bude epidemiolo­gická situace.

„V Rakousku i Itálii momentálně probíhají intenzivní jednání s úřady o podmínkách, za kterých bude možné otevřít střediska a rozběhnout zimní sezonu,“řekl k tomu Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer.

I v zahraničí stejně jako v Česku bude potřeba dodržovat hygienická pravidla zejména v kabinkovýc­h lanovkách a pak také v restaurací­ch a barech na sjezdovkác­h. Pokud vůbec budou pro turisty otevřeny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia