Dnes Prague Edition

Vyhazovače soudí za smrt fanouška

- — Josef Gabzdyl

OSTRAVA Naštvala ho vulgární poznámka opilého fanouška, kterého předtím vyvedl ze zimního stadionu v Havířově. Tak šel a vlepil mu facku.

Jenže následky incidentu loni v říjnu byly tragické. Fanoušek hokeje se čtyřmi promile po pádu zemřel.

Člen pořadatels­ké služby David Slonka od včerejška stojí před Krajským soudem v Ostravě, kde mu státní zástupce za ublížení na zdraví a výtržnictv­í navrhuje pětileté vězení.

Dva členové ochranky vyváděli z utkání druhé nejvyšší soutěže mezi Havířovem a Frýdkem–Místkem jedenačtyř­icetiletéh­o opilého fanouška. „Nadával mi do ču .... i zku...synů, a že jestli se ho dotknu, tak mě zabije. Po poslední nadávce už za turnikety jsem se naštval, dotklo se mě to. A proto jsem se ještě vrátil,“líčil obžalovaný jedenadvac­etiletý David Slonka.

Fanouškovi dal facku. „Okamžitě se skácel jako kláda dozadu na asfalt nebo beton. Hrozně mě to překvapilo,“pokračoval Slonka.

Zraněného muže odvezli nejprve do havířovské nemocnice, kde se jeho zdravotní stav zhoršoval. V klinické smrti byl transporto­ván do ostravské fakultní nemocnice, kde zemřel. Příčinou bylo rozsáhlé krvácení do mozku. „Stále nechápu, jak se jeho stav mohl tak zhoršit. Po facce sice byl asi minutu v bezvědomí, ale pak seděl a komunikova­l,“divil se Slonka.

Dohodu o vině a trestu Slonka odmítl, byť státní zástupce navrhuje trest na spodní hranici sazby, tedy pět let vězení a několik let zákazu činnosti v bezpečnost­ních službách. Příbuzní zemřelého navíc požadují milion a půl korun odškodnění. „Obžalovaný sice lituje toho, co se stalo, ale vinu za smrt fanouška necítí. Podle nás to však bylo v přímé souvislost­i,“poukázal státní zástupce Josef Šuhaj. Termín vyhlášení rozsudku zatím není znám.

 ?? Foto: ČTK ?? Obžalovaný David Slonka odmítá podíl na smrti fanouška.
Foto: ČTK Obžalovaný David Slonka odmítá podíl na smrti fanouška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia