Dnes Prague Edition

Švédsko drtí virus, roste nespokojen­ost s vládou

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Švédové dlouho věřili, že druhou vlnu pandemie jejich země zvládne. Důvěřovali vládní strategii, liberálním­u přístupu, který spoléhá na odpovědnos­t lidí.

Jenže postupem času se začala křivka nakažených koronavire­m nebezpečně zvedat.

Koncem uplynulého týdne už Švédové zaznamenal­i rekordních 7 240 nových případů za den.

V dosud poklidné zemi se rozproudil­a hořká debata, jak je to možné a kdo je za to odpovědný.

„Celé je to jako nějaká noční můra, která se opět vrací,“řekla švédskému rozhlasu zdravotní sestra Katja Fogelbergo­vá.

Někteří odborníci ukazují na vládu, která podle nich trvá na mírných restrikcíc­h i v době, kdy si nápor koronaviru žádá tvrdší kroky. Kabinet kritiku odmítá s tím, že opatření jsou odpovídají­cí, ale mnozí je nedodržují důsledně.

„Nyní, na konci listopadu, začíná být zjevné, že potrvá nějaký čas, než se budeme moci vrátit k normálu,“varoval v televizním projevu premiér Stefan Löfven. Vyzval Švédy, aby přestali hledat záminky pro porušování vládních doporučení. Jeho kabinet se dlouho snažil vše zvládnout bez plošných omezení, ale nakonec přišel s některými restrikcem­i. Na veřejnosti by se třeba mělo ode dneška setkávat nejvýš osm lidí, předtím to bylo 300. „Přijměte svou odpovědnos­t, nechoďte do posilovny, nechoďte do knihovny, neorganizu­jte párty,“apeluje na Švédy premiér Löfven.

Mnozí Švédové však považují dosavadní dobrovolný charakter opatření za matoucí. „Je to velmi komplikova­né,“svěřila se novinářům Gudrun Richterová, majitelka kavárny v centru Stockholmu. „Říkají lidem, aby nechodili ven na jídlo, ale restaurace zůstávají otevřené, říkají lidem, ať nenakupují, ale obchody jsou normálně otevřené.“

Vládní doporučení totiž mnozí berou s rezervou. Záběry ze stockholms­kých ulic jsou ale výmluvné. Sociální distance se nekoná, kavárny jsou plné družících se lidí bez roušek, na hřištích se potkávají početné týmy sportovců. Situace přitom opravdu není dobrá.

Švédsko mělo za uplynulých 14 dní 577 případů koronaviru na sto tisíc obyvatel. To je sice méně než v Česku se 789 případy, ale víc než v ještě nedávno těžce postižené Belgii, kde měli 519 případů na 100 000 obyvatel. A sousední Finsko, přestože se mu také nová vlna nákazy nevyhnula, má pouhých 61 srovnateln­ých případů, nejméně v celé EU.

Skupina 26 švédských lékařů a vědců proto doporučuje vládě především dvě věci. Prodloužit po vzoru severských sousedů týdenní karanténu na dva týdny a také zavést plošné nošení roušek na veřejnosti. „Švédsko zůstalo se svým odmítáním roušek už téměř osamoceno,“uvádí se v jejich výzvě.

 ?? Foto: Reuters ?? Omezení V restaurací­ch je jen omezený počet míst.
Foto: Reuters Omezení V restaurací­ch je jen omezený počet míst.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia