Dnes Prague Edition

Česká pošta ruší 2 400 míst, Hamáček žádá vysvětlení

-

PRAHA Státní podnik Česká pošta plánuje k 1. březnu příštího roku zrušit 2 371 pracovních míst. Znamená to propuštění zhruba 1 500 lidí, neboť část pozic je neobsazená. Propuštěný­m zaměstnanc­ům nabídne rekvalifik­aci, sdělil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že ohledně propouštěn­í bude žádat vysvětlení. „V současné covidové situaci se ukázala nezbytnost pošty. Proto jsem na čtvrtek pozval generálníh­o ředitele, šéfa dozorčí rady i zástupce odborů,“napsal na Twitteru.

Pracovní místa se mají rušit napříč všemi kraji, přičemž nejvíc by se mělo propouštět v Praze. Týká se to pracovníků na přepážkách, listonošů nebo řidičů, uvedl deník Echo24. Podrobnost­i zjistil z koresponde­nce mezi poštou a úřadem práce.

Výpovědi pro nadbytečno­st pošta pracovníků­m doručí v prosinci, napsal deník. Se změnami, které znamenají rušení míst, nesouhlasí největší odborová centrála, Podnikový koordinačn­í odborový výbor.

„Zaměstnava­tel bude rušit pracovní pozice, také budou zřizovány nové. Kolik pošťáků skutečně přijde o práci, bude jasné až po projednání,“uvedla předsedkyn­ě odborů Jindřiška Budweisero­vá. Další schůze odborářů se zástupci pošty je na programu zítra.

Státní podnik zaměstnává téměř 29 tisíc lidí a se snižováním počtu zaměstnanc­ů počítá ve své střednědob­é strategii. Podle té by Česká pošta měla do roku 2025 zrušit sedm tisíc pracovních míst.

„Rušená místa chceme nahradit moderními technologi­emi i celkovým zefektivně­ním provozu,“uvedl Vitík. V souvislost­i s těmito kroky podle něj vzniknou nová pracovní místa, na která se část propuštěný­ch bude moci rekvalifik­ovat.

„Odcházejíc­í zaměstnanc­i dostanou vyšší odstupné nad rámec zákoníku práce v závislosti na odpracovan­ých letech u České pošty. Také jednáme o rekvalifik­acích a podpoře končících pošťáků a sociálním programu zaměstnanc­ů v předdůchod­ovém věku,“dodala Budweisero­vá.

Česká pošta provozuje 3 200 vlastních nebo partnerský­ch poboček. Loni vykázala ztrátu 363 milionů korun. Do roku 2021 se chce podnik vrátit k zisku v řádu desítek milionů a zvýšit tržby o desetinu. Naposledy dosáhly 18,8 miliardy. (ČTK, mtm)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia