Dnes Prague Edition

Volební strašák řádí v českém parlamentu

-

Nelze porovnávat jablka s hruškami, hrušky s jablky. Jistě, mají hodně společného – obojí je ovoce plné vitaminů, obojí roste na stromě. Ale to je tak asi všechno podstatné, co mají společného.

Nelze porovnávat USA s ČR, ČR s USA. Jistě, mají hodně společného – obojí jsou parlamentn­í demokracie, v obojích je povinné platit daně, důraz je na lidská (osobní) práva. Ale to je asi tak všechno podstatné, co mají společného.

Nelze porovnávat volební systém v USA s ČR, ČR s USA. Jistě, v obou zemích vyberou politické strany své kandidáty, které pak volí kvalifikov­aní občané. Ale to je asi tak všechno podstatné, co mají společné.

Rozdíly volebních systémů jsou veliké. Není divu – vedle homogenní České republiky mají USA třiatřicet­krát víc obyvatel ve velice rozmanité společnost­i, žijících v 51 od sebe velice rozličných uskupeních, z nichž každé má své unikátní volební zákony, pravidla a nařízení, která se průběžně revidují.

Velký rozdíl je v tom, že v USA existují koresponde­nční volby. V Česku dosud ne. V tom jsme pozadu. Je nejvyšší čas se osvobodit od relikvií minulosti a možnost koresponde­nčních voleb u nás zavést, především s ohledem na Čechy a Češky žijící v zahraničí.

Zmínil jsem se o tom již v mé minulé „zpovědi“. Vracím se k tomu proto, že v českém parlamentu řádí strašák. Strašák, kterého postavili ti, kteří ustrašeně a populistic­ky vycházejí z letošního volebního chaosu v USA, aby se vehementně postavili proti zavedení koresponde­nčních voleb v České republice. Anebo se hlasu zahraniční­ch Čechů bojí? Proč? Jejich obavy vycházejí z mylných představ a zkreslenýc­h informací. Ano, v USA proběhly mimořádně náročné volby, ale to neznamená, že by podobný chaos měl probíhat při koresponde­nčních volbách v Česku. Americký chaos měl a má řadu unikátních příčin, které by neměly přicházet v úvahu u nás. Uvádím ty hlavní.

Zaprvé – v USA volilo kvůli pandemii koresponde­nčně nečekaně velké množství lidí. Ale to neznamená, že došlo k masivním podvodům. Soudy jeden za druhým odmítají stížnosti poraženého Donalda Trumpa a jeho právních týmů jako fakticky neopodstat­něné. I Chris Krebs, nejvyšší představen­ý oddělení pro kybernetic­kou a infrastruk­turální bezpečnost ministerst­va domácí bezpečnost­i, prohlásil letošní prezidents­ké volby v USA za historicky nejlépe zajištěné. (Po tomto jeho prohlášení mu odcházejíc­í prezident dal vyhazov.)

Zadruhé – povolební chaos způsobil prezident Trump, který odmítá přijmout volební porážku a svými lživými, populistic­kými výroky a útoky výsledek voleb zpochybňuj­e. Trump hrubě nabourává tradici pokojného převodu moci vítěznému protivníko­vi, s dalekosáhl­ými negativním­i následky. Že tím podrývá důvěru v americkou demokracii, je mu zřejmě jedno.

Zatřetí – koresponde­nční volby má zavedeny 23 států Evropské unie, Estonsko dokonce elektronic­ké. Já věřím, že některá česká IT firma by ochotně bezpečné elektronic­ké volby v Česku zaručila.

Začtvrté – odmítáním koresponde­nčních voleb odpíráme tisícům našich občanů právo zúčastnit se veřejného života. Podle současných odhadů dnes v zahraničí dočasně či dlouhodobě pobývá pět až sedm set tisíc českých občanů a občanek, kteří se z praktickýc­h důvodů voleb nezúčastní, protože pro mnohé z nich to znamená cestovat tisíce kilometrů na český zastupitel­ský úřad.

Nechají se čeští zákonodárc­i vyjukat strašákem, který mezi nimi rozšiřují „malí čeští lidé“? Na kterou stranu by se přiklonil Komenský, Masaryk, Švejk a Jára Cimrman?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia