Dnes Prague Edition

17. listopad a KOKO, tedy koronaviro­vý komunismus

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Ač jsem začal slepičím citoslovce­m, nechci se vracet k tématu klecových chovů nosnic. Před týdnem jsme si totiž připomněli 17. listopad, den boje za svobodu a demokracii. Mně byly tehdy sice teprve tři roky, ale rok 1989 byl vyvrcholen­ím postupného ideologick­ého a materiální­ho vyčerpání minulého režimu. Menší část z nás si vzpomene i na rok 1939 a uzavření vysokých škol nacisty. Dnes nám sice školy zavírá a otevírá PES ministra Blatného, ale nerad bych dnešní relativně bezstarost­nou a blahobytno­u dobu přirovnáva­l ke zkouškám, kterými si museli procházet naši předci. Přesto se z nich můžeme poučit.

Doba se mění, ale lidé jsou v základu stejní. Stejně jako v době nacistické a později komunistic­ké nadvlády v sobě mají potenciál páchat zlo, případně ho tiše tolerovat, ale také statečnost a smysl pro dobro a vyšší princip. Psycholog Carl Jung (1875–1961) řekl, že lidé nemají nápady, ale že se naopak nápady drží lidí. Takovým neodbytným nápadem je socialismu­s, ať už je to socialismu­s národní (nacismus), nebo internacio­nální (komunismus). Obě zvrácené ideologie stály lidstvo dohromady stovky miliony životů.

Přesto dnes nastupujíc­í administra­tiva v USA, ale také EU ve svém Novém zeleném údělu, Davoské ekonomické fórum nebo nejnověji Deutsche Bank hovoří o „spravedliv­ější a zelenější přestavbě“po koronaviru. V podstatě takový koronaviro­vý komunismus, tedy KOKO. Nevýhodou komunismu však jsou dvě věci. Zaprvé – funguje jen do doby, než dojdou peníze schopných lidí, kteří dříve či později utečou. A zadruhé – i v komunismu se vytvoří dříve nebo později vládnoucí třída, jež káže vodu a sama pije víno.

Věřím, že tuto zkoušku, stejně jako ty předchozí, náš národ zvládne. Už nyní prokázal nejen zdravotnic­ký personál (ale třeba i zemědělci a potravinář­i, pro které z povahy věci žádný shutdown, kurzarbeit ani home office neplatí) obrovskou vnitřní sílu. Když se budeme respektova­t, chránit staré, slabé a nemocné, zvládneme i druhou vlnu. Važme si jeden druhého navzájem. Važme si ale i naší demokracie a nenechme si ji vzít těmi, kteří by nás rádi „na věčné časy“a pro naše vlastní „dobro“zavřeli do klece.

A přece jsme zpět u klecí: když zákaz klecí, tak pro všechny. Je správné, že polští chovatelé budou moci, na rozdíl od českých, stále chovat slepice v klecích? Stejná pravidla, stejné příležitos­ti – to je ta největší spravedlno­st.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia