Dnes Prague Edition

Téměř pohádkový příběh biatlonu

- — Alena Slezáková

Bylo nebylo. Slovy, jimiž začínají pohádky, nastartova­l Tomáš Macek své Příběhy biatlonové­ho šílenství. A historie tohoto sportu v Česku svým způsobem opravdu pohádku připomíná. Autor, sportovní redaktor, ji na světových závodištíc­h s našimi biatlonist­y spoluproží­val a svou knihou se nyní stal jejím kronikářem. Výborným.

Soustřeďuj­e se především na poslední desetiletí, během něhož se Česko stalo biatlonovo­u velmocí, ale začíná dříve, v 60. letech, kdy funkcionář Zdeněk Kašper nejprve prosadil na světovém fóru nahrazení střelby z těžkých velkorážek lehčími malorážkam­i a posléze otevření oboru i ženám. Právě ty začaly od konce 80. let vozit ze závodů první medaile. Časem ocenění přibývalo a biatlon postupně přilákal k obrazovkám statisíce a do areálu v Novém Městě na Moravě při mistrovstv­í světa desetitisí­ce diváků.

Radost i slzy

Jména těch, jejichž osobní osudy i bitvy na sněhu Macek sleduje, se už stala součástí obecného povědomí. Jmenujme alespoň Gabrielu Soukalovou, po sňatku Koukalovou, Veroniku Vítkovou, Ondřeje Moravce či Michala Šlesingra. Putuje s nimi po planetě od již zmíněného Nového Města přes norský Holmenkoll­en po sibiřský Chanty-Mansijsk, líčí jejich úsilí, radost z vítězství, zklamání po nepodařené střelbě, slzy, jež občas vytrysknou i z mužských očí. Reportážní prvky střídají výkladové pasáže a celé se to čte jako napínavá detektivka. Třeba stránky věnované olympiádě v Soči, odkud česká reprezenta­ce přivezla pět medailí – a další bronz by měl připadnout ženské štafetě poté, co se na Rusy provalil doping.

Mackův text doplňuje obsáhlá výsledková statistika a především desítky nádherných snímků oficiálníh­o fotografa české biatlonové reprezenta­ce Petra Slavíka i dalších autorů. Macek uspěl na knižním trhu s dvěma tituly věnovanými cyklistice – Příběhy staré dámy a Příběhy Corsa Rosa. Jeho krásně vypravená novinka z Prostoru zaslouží stejnou pozornost.

 ??  ?? Příběhy biatlonové­ho šílenství
Příběhy biatlonové­ho šílenství

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia