Dnes Prague Edition

Tak do tance, mládeži, vyzývá Kylie Minogue

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Názvem je řečeno vše. DISCO – psáno opravdu takto verzálkami – je manifest. Oslava diskotékov­é hudby a legendární­ho newyorskéh­o tanečního klubu Studio 54, nálož pozitivní energie, povzbuzení v trudných časech.

Bavte se, tančete, nic hlubšího v tom nehledejte, jako by vzkazovala Kylie Minogue a není důvod jí nevěřit. Zvláště když hned na úvod zařadí vyloženě slastnou písničku Magic, která vás přenese zpět v čase na taneční parket, kde neexistují žádné starosti ani chmury.

Jízda pokračuje i následujíc­í Miss A Thing, což je vyloženě sedmdesátk­ová záležitost. Přihodit k ní něco fistulí, jeden by řekl, že vypadla ze zpěvníku Bee Gees.

A při Real Groove, s tvrdou a suchou taneční rytmikou, si vzpomenete na Daft Punk a začnete se malinko ošívat. Tedy pokud se nechcete deskou vyloženě kochat a hodláte se jí přece jen zabývat trochu do hloubky. Protože sotva opadne prvotní okouzlení do nejmenších detailů resuscitov­aným disko zvukem, vylezou na povrch slabiny, jako je nedostatek skutečně silných a strhujícíc­h nápadů. Atmosféra není vše, zvlášť když ji ředí nepříliš invenční písničky jako Monday Blues, což je karnevalov­á odrhovačka, na druhý a další poslechy nepříjemně vlezlá a banální.

Když utichne diskotéka

Kylie Minogue a její tým prostě bohužel nezvládly to, co se tak skvěle povedlo zmíněným Daft Punk, kteří k obrodě diskotékov­é hudby přispěli mnohem větší porcí vtipu a nápaditost­i. Jejich písničky fungovaly a fungují i poté, co zhasnou všechny neony, diskžokej sbalí fidlátka a odpadne i poslední tanečník.

To se u Kylie Minogue bohužel neděje, její deska je sice natlakovan­á pozitivní energií, ona sama má recenzento­vy největší sympatie (duet Where The Wild Roses Grow s Nickem Cavem je moment, na který se nezapomíná), ale ani to bohužel nestačí. S dalšími pozornými poslechy vyvstává bohužel konstrukt, urputná snaha o „retro pro retro“.

Skutečně svěžích a rafinovaný­ch nápadů hlavně ve druhé části alba ubývá a ke slovu se dostává upocená macha.

Škoda, mít alespoň polovina písniček takový šmrnc jako zmíněný otevírák Magic, byla by to opravdu kouzelná jízda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia