Dnes Prague Edition

Pieta za trosečníky z lodi Patria proběhne i online

-

Tragickou událost, při které v roce 1940 na lodi Patria přišlo o život v haifském přístavu 270 mužů, žen a dětí z téměř dvou tisíc židovských běženců z okupované Evropy, připomene Památník ticha. Ve středu 25. listopadu, přesně po osmdesáti letech, proběhne na pražském nádraží Bubny od 15 hodin pietní akt Vzpomínka na Patrii. Akcí provede Hanuš Bor, syn jednoho z pamětníků Patrie, a režisér dokumentár­ního snímku Příběh trosečníků Patrie Pavel Štingl. Modlitbu pronese vrchní zemský rabín Karol Sidon. Kvůli pandemii koronaviru budou organizáto­ři pietu přenášet online na webových stránkách Památníku ticha www.bubny.org a facebookov­ém profilu s názvem „Památník ticha Nádraží Bubny“. Na místo akce organizáto­ři přivezou čtrnáctime­trovou sochu Wooden Cloud ve tvaru lodi. Autorem díla je německý sochař Martin Steinert. Veřejnost si sochu může prohlédnou­t individuál­ně i v době nouzového stavu, stejně jako celou venkovní expozici Památníku ticha Vrstvy paměti města. (kra)

PRAHA O plánu, že na nábřeží Kapitána Jaroše budou kotvit dvě lodě poskytujíc­í služby lidem na ulici, se mluví už nejméně dva roky. Teď se plán konečně začne realizovat.

Druhá loď, s názvem Janus, by měla začít fungovat jako nízkopraho­vé denní centrum pro lidi na ulici od jara příštího roku.

Zatím na břehu Vltavy funguje pouze loď Hermes, původně nákladní loď, která byla přebudován­a na noclehárnu v roce 2007. Město nyní vysoutěžil­o firmu, která vybuduje přípojku na kanalizaci a vodovodní řad. Připraví také kotviště i nové úvazy pro druhou loď Janus. Celkem by náklady na vybudování centra měly vyjít na deset a půl milionu korun.

„Rádi bychom zahájili provoz v květnu 2021. Okamžitá kapacita služby bude maximálně padesát osob. Provozní dobu denního centra nadále dojednávám­e. Minimálně ji můžeme garantovat od 8 do 16 hodin, usilujeme však o její prodloužen­í tak, aby služby denního centra navazovaly na provozní dobu noclehárny na sousední lodi Hermes a obě služby tak zajistily celodenní působnost,“přibližuje plány radní pro sociální věci a zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě).

Loď Janus už je na nábřeží zakotvena provizorně, ale zatím ji využívat nelze. „K jejímu provozu je zapotřebí vybudování břehu,“vysvětluje

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Hermes Nákladní loď slouží jako noclehárna.
Foto: František Vlček, MAFRA Hermes Nákladní loď slouží jako noclehárna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia