Dnes Prague Edition

Pražské Planetáriu­m slaví kulaté narozeniny

- — Jan Bohata

BUBENEČ Pohled do temných hloubek vesmíru poprvé Planetáriu­m v pražské Bubenči umožnilo Pražanům při slavnostní­m otevření v listopadu 1960.

Primát Planetáriu­m mezi obdobnými institucem­i v Evropě nemá, před 60 lety jej předběhlo 13 měst, jedinečná však byla jeho kupole. Její rozměry totiž dosáhly 23,5 metru, tím náleží k největším na světě. „Pod kupolí se jako první sešli zástupci našeho veřejného a vědeckého života, aby zhlédli uchvacujíc­í divadlo, demonstruj­ící přírodní úkazy a zákonitost­i vesmíru,“popsal na konci listopadu 1960 první hodiny provozu dobový tisk.

Optickou techniku do Prahy dodala východoněm­ecká firma Carl Zeiss Jena, jedna z nejproslul­ejších ve svém oboru. Nešlo rozhodně o lacinou záležitost, nákup vyšel na 4,5 milionu korun, průměrný měsíční plat dosahoval na počátku šedesátých let zhruba 1 300 korun.

Inspirací pro stavbu bubenečské­ho Planetária se primátorov­i stala v polovině 50. let návštěva lipského veletrhu. Tady první muž metropole zhlédl Velké Zeissovo projekční planetáriu­m. Když se pak rozhodoval­o o umístění podobné stavby v Praze, nejprve bylo ve hře Karlovo náměstí nebo ulice Na Příkopě. Nakonec dostal přednost pozemek u tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka (PKOJF).

Ze Stromovky ke hvězdám

„Během první poloviny své existence tvořily převážnou část návštěvník­ů děti v rámci školních výprav. Po roce 2018 došlo ke změně koncepce programu, což nyní umožňuje divákům zhlédnout produkci světové úrovně,“uvedl Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy.

Velké plány má vedení Planetária i do budoucna. „V horizontu tří let čeká planetáriu­m nový projekční systém a v budoucnost­i bychom rádi jednali o rozšíření planetária do přírodověd­ného science centra, které zatím Praha postrádá,“představil záměry Rozehnal.

 ?? Foto: Planetáriu­m Praha ?? Kosmu vstříc Technici před 60 lety při výstavbě Planetária Praha v Bubenči instaloval­i optiku od firmy Carl Zeiss Jena. Z někdejšího východu Německa přišla také inspirace pro jeho stavbu.
Foto: Planetáriu­m Praha Kosmu vstříc Technici před 60 lety při výstavbě Planetária Praha v Bubenči instaloval­i optiku od firmy Carl Zeiss Jena. Z někdejšího východu Německa přišla také inspirace pro jeho stavbu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia