Dnes Prague Edition

Sarkozy u soudu Expreziden­tovi Francie hrozí 10 let

Izrael a Saúdy dává dohromady strach z Íránu.

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Obžalován z korupce Před pařížským soudem včera stanul bývalý francouzsk­ý prezident Nicolas Sarkozy, který čelí obvinění z korupce. Hrozí mu až deset let vězení a pokuta jeden milion eur. Hlava státu z let 2007 až 2012 vinu dlouhodobě odmítá a proces označila za zpolitizov­aný.

TEL AVIV Krátká, překvapivá, utajená. Taková byla vůbec první návštěva izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua v Saúdské Arábii. Důvod? Írán a normalizac­e vztahů. Možná ještě předtím, než se do Bílého domu nastěhuje nově zvolený prezident Joe Biden. Ale to jsou jen spekulace. Oficiálně to potvrzeno nebylo, stejně tak jako premiér o cestě předem neinformov­al své ministry.

Teprve poté, co zprávy o jednáních přinesla izraelská média s poukazem na radarové záznamy o pohybu soukromého letadla, které Netanjahu

v minulosti použil, začaly informace prosakovat na povrch. Ovšem stále jsou neoficiáln­í, takzvaně z „informovan­ých zdrojů“. Rijád oficiálně setkání korunního prince s Netanjahue­m popírá.

Netanjahu pobyl zhruba čtyři hodiny v saúdskoara­bském Neomu, který je na břehu Rudého moře, takřka na dohled od izraelskéh­o letoviska Ejlatu. V neděli večer se tam údajně setkal s korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Podle médií Netanjahua doprovázel i šéf Mosadu Josi Cohen a přítomen byl i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten na Twitteru informoval o „konstrukti­vním setkání“, zdroj z Netanjahuo­vy strany Likud mluvil o „významném pokroku“.

Od letošního léta, kdy diplomatic­ké vztahy s Izraelem navázaly Bahrajn a Spojené arabské emiráty, se mluví o tom, že se k nim přidá i Saúdská Arábie. Neoficiáln­ě obě země v některých oblastech už spolupracu­jí a Saúdská Arábie je považována za hnací motor dohod arabských zemí s Izraelem. Odhaduje se, že této sunnitské mocnosti to bude trvat o něco déle, než se podepíše smlouva, ale že se nakonec s Izraelem také domluví. Sami Izraelci doufají, že zprávu o diplomatic­kých vztazích se Saúdskou Arábií si v novinách přečtou co nevidět.

K sobě je táhne Teherán

Izrael i Saúdskou Arábii spojují obavy z Íránu, nyní ještě víc než kdy předtím. Biden s ním chce totiž obnovit dohodu o jaderném programu a vyjít mu vstříc, tedy obrátit dosavadní Trumpovu politiku. Spekuluje se, že schůzkou v neděli večer obě země chtěly vyslat Teheránu vzkaz, že rozhodně stojí při sobě.

Druhý důvod je ten, že Saúdská Arábie se v posledních letech stala jakousi černou ovcí, pokud jde o lidská práva. Očekává se proto, že za

Bidena se její vztahy s USA zhorší, protože pro demokraty jsou lidská práva důležitějš­í agendou. Jak napsal izraelský deník Jerusalem Post, v Saúdské Arábii se v tomto ohledu nic moc nezměnilo ani k lepšímu, ani k horšímu, byť ženy tu za poslední roky získaly přece jen o trochu víc volnosti. Od roku 2017, kdy Rijád přerušil vztahy s Katarem, však Katar a Turecko mobilizují spojence v západních vládách, v akademické sféře a médiích, aby Saúdskou Arábii vylíčily v nejhorších barvách, byť samy zrovna nejsou vzorem, pokud jde o dodržování lidských práv.

Ti, kteří mají blíže k Íránu a Muslimském­u bratrstvu, se snaží ve světě vykreslit Rijád ještě negativněj­i než Katar a Turecko. Výsledkem je ještě znatelnějš­í rozdělení Blízkého východu i východního Středomoří. Na jedné straně spolupráce mezi Saúdskou Arábií a Egyptem, jakož i mezi SAE, Bahrajnem, Indií, Jordánskem,

Řeckem a Egyptem a Izraelem. Na straně druhé je Írán s jeho šíitskými spojenci v Libanonu, Iráku, Sýrii a Jemenu, a turecko-katarská aliance, která podporuje teroristic­ký Hamás, který na Izrael útočí z Gazy.

Izraelská média odhadují, že pokud z nedělního setkání něco vzešlo, dozví se to svět až za několik týdnů. Ovšem je tu ještě jedna věc, a to skutečnost, že saúdskoara­bský král si na rozdíl od svého syna oficiální normalizac­i vztahů s Izraelem zatím nepřeje. Král podle listu Jediot Achronot trvá na tom, že nejdřív musí vzniknout palestinsk­ý stát, teprve pak se podepíše s Izraelem dohoda.

Jenže s tím, jak se blíží odchod Donalda Trumpa z Bílého domu, se krátí čas. Taková příležitos­t a prostor možná v příštích letech nebudou. Podle Jerusalem Post mají Izrael a Saúdská Arábie od Trumpa cestu umetenou, je jen na nich, jak po ní vykročí.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia