Dnes Prague Edition

Nakupujte do noci. Obchody mohou zavřít ve 23 hodin

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Obchody nemusejí od pondělí 23. listopadu zavřít ve 21 hodin, nově mohou zákazníky obsluhovat až o dvě hodiny déle. Prodloužen­í maximálníh­o času využijí některé hypermarke­ty Tesco, malé prodejny Žabka a část obchodů řetězce Albert v centrech měst.

Většina řetězců se vrací ke standardní­m otevíracím dobám jako před vládním nařízením. To nejdříve omezilo jejich provoz do 20. hodiny a posléze ho o hodinu prodloužil­o. V případě Kauflandu to znamená, že bude mít otevřeno od sedmi do 22 hodin, obchody Billa zavřou ve 21.00 (výjimečně ve 22.00) a hypermarke­ty Albert ve 22.00. Ani Penny Market, Lidl či Globus o prodloužen­í otevírací doby prozatím neuvažují.

Řetězec Tesco využije prodloužen­í otevírací doby do 23 hodin v hypermarke­tech, které měly před pandemií nepřetržit­ý provoz, případně zavíraly o půlnoci. „Chceme zákazníkům umožnit nákup po maximálně možnou dobu. Zároveň jim doporučuje­me nákup v ranních časech od 6.00 do 9.30 a následně pak večer po 19. hodině, kdy je v obchodech nižší koncentrac­e zákazníků,“shrnul mluvčí řetězce Václav Koukolíček. Otevírací doby se liší pobočku od pobočky, některé hypermarke­ty zavírají ve 22.00.

Až do 23.00 zákazníci nakoupí také ve vybraných prodejnách Žabka, které jsou sesterskou společnost­í řetězce Tesco.

V Tesku zákazníci nepotřebuj­í mít k nákupu vlastní vozík ani košík. Počítání návštěvník­ů v obchodech probíhá buď automatick­y s následným vyobrazení­m na tabuli u vstupu, nebo pomocí tabletů.

Většina hypermarke­tů Albert od tohoto týdne protáhne otevírací dobu do 22.00, pro menší obchody zpravidla otevřené do 20.00 se nic nemění.

„Výjimkou jsou vybrané prodejny v centrech měst a na frekventov­aných místech, kde otevíráme už v šest a zavíráme až v jedenáct hodin večer,“říká mluvčí Jiří Mareček. Provoz nicméně podle něj nadále komplikuje povinnost mít zavřeno v neděli, což přináší větší nával v sobotu a v pondělí.

Řetězec Globus o případné změně uvažuje až v nadcházejí­cích týdnech. „Případné prodloužen­í otevírací doby nevylučuje­me v exponované­m prosincové­m období nebo v reakci na vývoj zákaznické frekvence,“uvedla mluvčí řetězce Lutfia Volfová. Patnáct hypermarke­tů Globus podle ní chtělo nyní ušetřit své zaměstnanc­e, a ponechalo proto zákazníkům možnost nakoupit jen do 21.00. „Tento týden prošli už tak nelehkým obdobím spjatým s regulací zákazníků a dalšími změnami,“vysvětlila.

Penny Markety ve větších městech mají otevřeno do 21.00, ostatní do 20.00.

Povinnost obchodů mít zavřeno v neděli přináší větší nával v sobotu a v pondělí.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Změna Obchody mohou mít nově otevřeno do 23 hodin. Většina řetězců se tak vrací ke své běžné otevírací době.
Foto: Michal Šula, MAFRA Změna Obchody mohou mít nově otevřeno do 23 hodin. Většina řetězců se tak vrací ke své běžné otevírací době.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia