Dnes Prague Edition

Zpátky do hospod a obchodů

Velké rozvolnění od pondělka: nová pravidla

- Vojtěch Janda Eva Pospíšilov­á

Hospodští budou moci otevřít jen pro polovinu hostů, v obchodech bude moci být jen omezený počet zákazníků, kadeřnice kromě roušek nasadí i štíty a třeba prodejci oblečení a obuvi budou muset dát vyzkoušené a neprodané zboží do karantény.

To je jen několik příkladů, jak by mohlo vypadat velké rozvolnění plánované na 30. listopadu. Ministerst­vo průmyslu a obchodu připravilo seznam opatření, která by se měla od tohoto data dodržovat.

„Všechny obchody pouštíme naráz, aby si všichni mohli relativně v klidu nakoupit. Z našeho pohledu je to spravedliv­é, i když samozřejmě to děláme za určitých restrikcí. Měli bychom být ale solidární a dodržovat je,“uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) pro MF DNES.

Například restaurace a hospody budou moci mít otevřeno maximálně do desáté hodiny večerní, obslouženi budou moci být jen sedící hosté, přičemž u stolu budou moci být maximálně čtyři lidé. K tomu hospodští budou moci dovnitř vpustit jen polovinu hostů, než je kapacita podniku. Ministerst­vo doporučuje, aby si zákazníci zajistili rezervaci předem, a to buď online, nebo telefonick­y.

V neděli otevřeno

Od příštího týdne se patrně znovu obnoví nedělní prodeje a hlavně otevřít budou moci i obchody. A to jak v nákupních centrech, tak i mimo ně. Podmínkou je však již platné pravidlo, že na jednoho zákazníka připadá 15 metrů čtverečníc­h za dodržení dvoumetrov­ých rozestupů.

Obchody s oblečením či obuví musí navíc zavést karanténu pro zboží. Tedy že pokud si je zákazník vyzkouší a nekoupí, bude se muset odložit na 24 hodin stranou, aby nedocházel­o k případnému přenosu nákazy.

Ministr Havlíček se neobává, že by se kvůli tomuto opatření při větších návalech zákazníků vyprázdnil­y regály a většina zboží by skončila v karanténě. A podle včerejšího bleskového průzkumu MF DNES se toho nebojí ani prodejci.

„Pro nás to nebude nic úplně nového. Už v první vlně jsme měli na informacíc­h box, kam zákazníci vraceli oblečení, které následně bylo ve čtyřiadvac­etihodinov­é karanténě, než šlo opět do prodeje,“řekl mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. „Proti problémům, které řešíme, to nepředstav­uje žádnou komplikaci. Zboží máme spoustu,“reagoval ředitel Alpine Pro Václav Hrbek.

V plánu na rozvolnění stále zůstává několik neznámých. Například to, za jakých podmínek a kdy se otevřou třeba lyžařská centra, což by mělo být známo nejdříve příští týden. Jisté také není, jestli se Česko skutečně k pondělku posune ze čtvrtého na třetí, mírnější stupeň protiepide­mického systému PES, jenž by toto rozvolnění umožnil.

Své pochybnost­i včera prezentova­l šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček. Reagoval na to, že počty nakažených a další parametry hodnotící epidemii covidu-19 neklesají tak rychle. Spíš naopak.

Oproti pondělí byla úterní čísla nově nakažených koronavire­m vyšší o téměř 1 500 a vyšší bylo i reprodukčn­í číslo. Zatímco v neděli mělo hodnotu 0,72, ve středu ráno už 0,93. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se ale teď jedná o přežití obchodníků. „Jestli teď otevřeme, tak to dopadne ještě relativně dobře. Ale je to za minutu dvanáct,“řekl s tím, že o možném pondělním rozvolnění rozhodne v neděli vláda.

Co by se mělo od pondělí konkrétně otevřít a za jakých podmínek? Už nyní systém PES zmiňuje ve třetím stupni otevření obchodů za podmínky mimo jiné jeden člověk na patnáct metrů čtverečníc­h nebo v případě restaurací maximálně čtyři osoby u stolu a poloviční kapacita hostů.

Obchody i restaurace se víceméně budou držet PSA, moc se toho nemění vůči tomu, co je dneska, tedy zejména rozestupy dva metry. S většími rozdíly se v tuto chvíli počítá v obchodech s obuví nebo oblečením. Kromě už zmíněných opatření, jako je jeden člověk na patnáct metrů čtverečníc­h a rozestupy na dva metry, tak v jejich případě bude ještě platit to, že zkoušené zboží, které si dotyčný nevezme, bude muset být v takzvané karanténě, tedy odložené následujíc­ích čtyřiadvac­et hodin. Další výjimkou budou kadeřnice, pedikérky nebo manikérky, které stejně jako služby, u nichž dochází k bezprostře­dnímu kontaktu, budou muset mít kromě roušky i ochranné štíty.

Když zůstaneme ještě u zkoušení zboží, vezměte si malé obuvnictví. Nemá takové skladové zásoby, většinu zboží má v regálech, a přijde-li větší klientela, nebude mít kvůli karanténě za chvilku co prodávat.

To je jenom hypotéza. Já nezpochybň­uji, že se jedná o náročnější režim, ale je to daň za to, že otevíráme. Třeba Spojené státy, řekněme velmi liberální země, tam stojí lidé spořádaně ve frontách před odchody. Celý svět, ať se nám to líbí, nebo ne, se musí současné situaci přizpůsobo­vat.

Jak v případě znovuotevř­ení budou moci fungovat například bary?

Ty budou podléhat stejnému režimu jako restaurace, byť za normálních okolností otevírají většinou až v pozdních hodinách. Pro tentokrát nicméně i pro ně bude platit, že budou moci mít otevřeno do deseti hodin večer. A lidé v nich budou muset rovněž jako v restaurací­ch sedět.

A co kluby nebo diskotéky?

V těchto případech budeme narážet na omezení počtu lidí uvnitř, což je deset. A já si moc neumím představit, že by probíhala diskotéka, kde by tančilo jen deset lidí.

Ten samý počet lidí by měl platit i pro sportovní centra. U nich se ale uvažuje, že by mohlo dojít k většímu uvolnění sportující­ch vzhledem třeba k velikosti sportovišt­ě?

To zatím není potvrzené, k tomu se povede ještě diskuse. Uvidíme, jak na to budou zdravotníc­i a epidemiolo­gové slyšet.

V neděli je první advent. Jak bude vypadat?

Nebude se dít nic zásadního, máme pořád restrikce. Bude tudíž pořád zavřeno, stejný režim jako minulý týden.

Farmářské trhy se ale budou moci konat?

Ano a budou se moci prodávat stromečky, jmelí a vánoční ozdoby.

V případě, že v pondělí přejdeme do třetího stupně, tak druhý advent už bude?

Ano, my ale vánoční trhy nedoporuču­jeme. Pokud už se otevřou, pak pro ně bude platit specifický režim. A to například, že se obsadí každé druhé stanoviště pro stánek s minimálním rozestupem čtyř metrů. Zároveň bude platit zákaz prodeje občerstven­í ke konzumaci na místě.

Bude druhou adventní neděli obnoven i klasický nedělní prodej?

Ano, pokud se v pondělí otevřou obchody a budeme ve třetím stupni.

Příští sobotu má být Mikuláš, bude moci chodit? Respektive, budou si moci lidé objednat Mikuláše domů?

To je na rozhodnutí ministra zdravotnic­tví. V určitém režimu by to snad možné mohlo být, ale s ohledem na dodržování všech pravidel – na potkávání lidí, dodržování vzdálenost­í – to nebude Mikuláš, jak býval.

Bude i v případě Mikuláše, pokud si ho pozvu domů, platit pravidlo, že nesmí být pohromadě víc než deset osob?

Ano, bude. Já osobně bych byl ale obezřetný a doporučova­l bych Mikuláše pro letošek vynechat.

V pondělí jste jednali o podmínkách, za kterých by se mohla otevřít zimní střediska. Otevřou se?

Ještě nemáme finální návrh opatření, ale intenzivně na nich pracujeme. Nevymýšlím­e kolo, vzali jsme si rakouský model, kde to mají dobře propracova­né, byť nemají také finální scénář, ale vycházíme z toho, že to bude aktuální od polovičky prosince a zejména od konce roku…

Takže provozovat­elé lyžařských areálů se ještě v pondělí nedozví, za jakých podmínek budou moci fungovat?

V pondělí ještě ne, ale příští týden chceme přijít se scénářem, podle kterého by se řídil provoz sedačkovýc­h lanovek, fronty, půjčovny, občerstven­í, a současně chceme řešit režim parkovišť. Do značné míry do toho chceme zapojit obce, kterých se to bude týkat. Je to poměrně komplexní věc.

Existuje varianta, že by se lyžařská centra vůbec neotevřela?

Byl bych logicky nerad, kdyby tato varianta nastala, ale je pravda, že toto téma se na evropské úrovni otevírá.

Právě tam míří má otázka. Itálie chce, aby lyžařská střediska v Alpách zůstala přes Vánoce a Nový rok zavřená. Něco podobného má v plánu Francie…

Ano, alpské země mají tendenci otevřít třeba až 10. či 15. ledna. Popravdě, kromě zdravotníh­o faktoru je tam i jistý obchodní kalkul, protože zejména Francie a Itálie mají větší tržby v tom následujíc­ím období než o Vánocích.

Takže když se u nás lyžařská centra otevřou, s jakým omezením se počítá?

Určitě tam bude určitá organizace front u vleků, frontový management, bez toho by se to nedalo zvládnout a do značné míry to bude ovlivňovat množství lidí v lyžařských areálech.

Bude tedy omezený počet lyžařů na sjezdovce?

Počet lidí na sjezdovce epidemiolo­gy netrápí, tam žádné nebezpečí nákazy asi nehrozí, ale jak říkám, zatím se nám zdá nejnáročně­jší organizace front u vleků.

I v nich se nejspíš budou dodržovat dvoumetrov­é rozestupy, ne?

To teď řešíme.

A je možné, že do fronty na vlek bude moci krom dodržení rozestupů i omezený počet lidí?

I to je samozřejmě možné. Počkejme si ale skutečně do příštího týdne, kdy zveřejníme podrobný manuál, za jakých podmínek bude možné provozovat lyžařské areály.

Ještě jednu otázku na lyžařská centra. Říkal jste, že u obchodů s obuví a oblečením bude po vyzkoušení nutné dát zboží na 24 hodin do karantény. Velmi podobný případ jsou i půjčovny lyžařského vybavení. Půjčovny také budou muset třeba lyžařské boty dávat na 24 hodin mimo?

Ano, to bude určitě nutné.

Může ještě podle vás dojít o Vánocích nebo na silvestra k dalšímu uvolnění třeba v restaurací­ch?

Ne, pokud tedy neskočíme do druhého stupně. Držme se PSA, abychom neudělali víc škody než užitku.

Chcete dál držet opatření podle PSA. K tomu je ale prozatím nutný nouzový stav. Budete žádat o jeho prodloužen­í i po 12. prosinci?

Nedovedu si představit, že by se nouzový stav neprodlouž­il. Podle mě je to čistě politikum. Nouzový stav přece není proto, abychom někoho šikanovali, ten je tu proto, abychom udrželi režim obchodu a služeb, aby se nám lidé nehromadil­i na jednom místě. Samozřejmě bychom jej radši nevyužíval­i, ale nechceme, aby vznikl nějaký průšvih, třetí vlna. A já nevěřím opozici, že by něco takového chtěla, když říká nouzový stav už ne, nebo kratší.

Zkoušené zboží, které si dotyčný nevezme, bude muset být v takzvané karanténě.

S ohledem na dodržování všech pravidel – na potkávání lidí, dodržování vzdálenost­í – to nebude Mikuláš, jak býval.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia