Dnes Prague Edition

Kolik berou vedoucí na Hradě

- — Robert Oppelt

Kancelář prezidenta republiky včera překvapivě zveřejnila platy svých devíti vedoucích pracovníků za posledních pět let.

V minulosti se kancelář zveřejňová­ní urputně bránila a musel ji k tomu donutit soud.

Podle zveřejněné tabulky měl například kancléř prezidenta Vratislav Mynář loni čistý plat 1,2 milionu korun a na odměnách dostal dalších 733 430 korun.

„Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář se rozhodl zveřejnit v rámci otevřenost­i vůči veřejnosti výši platů vedoucích zaměstnanc­ů kanceláře,“uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Třeba vedoucí zahraniční­ho odboru Hradu Rudolf Jindrák bral loni čistého 893 tisíc korun a na odměnách získal 225 tisíc korun.

Nejmenší plat z hradních šéfů má šéf protokolu Vladimír Kruliš, k 631 tisícům si přišel ještě na 229 tisíc odměn.

V tabulce je zveřejněn i plat samotného Ovčáčka, jako ředitel tiskového odboru si loni vydělal 666 tisíc korun čistého a k tomu získal ještě 219 korun odměn.

Loni byly nejvyšší odměny

Na odměnách Hrad vyplatil od roku 2016 nejvíce loni, a to 2,6 milionu korun. Nejvíce, 733 tisíc korun, získal kancléř Mynář.

O rok dříve to bylo celkem 1,69 milionu korun, v roce 2017 dostali hradní vedoucí pracovníci 2,13 milionu korun odměn a v roce 2016 1,87 milionu. Letos od ledna do října na odměnách dostali milion korun.

Kancelář se dlouho zveřejňová­ní platů svých vedoucích pracovníků bránila. Poprvé tak učinila letos v září, kdy jí to přikázal Městský soud v Praze na základě žaloby Kristýny Bašné. Ta Hrad žalovala už v únoru 2018. Pražský hrad na základě rozsudku zveřejnil údaje za roky 2016 a 2017. Nyní na webu zveřejnil i platy za další tři roky.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Zemanovi nablízku Vratislav Mynář.
Foto: Michal Šula, MAFRA Zemanovi nablízku Vratislav Mynář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia