Dnes Prague Edition

Dusno v ČT roste. Bude mít dvě dozorčí komise?

Členové televizní rady na sebe pokřikoval­i a snažili se odstavit od mikrofonu

- — Karel Hrubeš

Přesto, že premiér Andrej Babiš (ANO) probíral na včerejší schůzce s generálním ředitelem České televize Petrem Dvořákem především zákon o DPH (Dvořák lobbuje za jeho úpravu, která by umožnila, aby si ČT daň odečítala, což by televizi pomohlo získat do svého rozpočtu miliony navíc – pozn. red.), řeč přišla i na téma o poznání choulostiv­ější – situaci kolem Rady ČT.

Současné napětí kolem veřejnoprá­vní televize vyvolalo bleskové odvolání členů dozorčí komise této rady, které proběhlo v polovině listopadu. V komisi zasedá pět lidí a má fungovat jako poradní hlas pro složitější agendu, například ekonomické otázky ohledně rozpočtu. Může však s vědomím ředitele mimo jiné nahlížet do smluv televize. V jistém smyslu jde tedy o vlivnější pozici, než je ta přímo v radě. Akce s odvoláním komise vyvolala obavy o zachování nezávislos­ti České televize. Premiér po schůzce s Dvořákem prohlásil, že doufá v uklidnění situace.

Rada si včera i přes protesty několika svých členů zvolila nové zástupce komise. Jednání navíc probíhalo ve velmi vzrušené atmosféře.

Na včerejším zasedání televizní rady byla od začátku dusná atmosféra, což se však dalo očekávat už podle dramatické­ho vývoje před samotným jednáním.

Poté, co dozorčí komise na návrh radní Hany Lipovské padla (oficiálně kvůli nákupu pozemků pod televizním studiem v Ostravě), se na obranu televize postavila řada osobností veřejného života.

Bývalý předseda Rady ČT Milan Uhde, biskup Václav Malý, ředitel divadla Semafor Jiří Suchý, režisér

Jan Svěrák nebo astrofyzik Jiří Grygar v dopise vyzvali premiéra Andreje Babiše, aby ČT pomohl bránit. Ten však po včerejším setkání s ředitelem televize Dvořákem pouze vzkázal, že vše má v rukou Sněmovna, která členy televizní rady volí.

Dvě komise místo jedné?

Odvolaní členové dozorčí komise se v mezičase obrátili na soud, a není tak vyloučeno, že může dojít k situaci, kdy bude mít rada dvě komise.

I s ohledem na nevyjasněn­ou otázku, zda bylo odvolání členů komise v souladu se zákonem (jak to tvrdí mimo jiné radní Lipovská), nebo v jeho rozporu (což si myslí například ministr kultury Lubomír Zaorálek, ČSSD), pak vyzvalo sdružení Rekonstruk­ce státu, aby rada nové členy komise nevolila.

„Podle právníků, se kterými jsem mluvil, je vážné podezření, že rada se nedržela zákona a odvolání komise může být neplatné. Pak může skutečně nastat situace, že budeme mít komise dvě. To je špatně a nepomáhá to ničemu,“napsal ministr Zaorálek MF DNES.

K dění v radě se vyjádřil i prezident Miloš Zeman, který je podle svých slov přesvědčen, že televizní ředitel Petr Dvořák by měl skončit. „Znepokojuj­e to (odvolání komise – pozn. red.) určité mediální kruhy a možná vedení České televize. V každém případě je to v naprostém pořádku. Jde o pravomoc Rady ČT, a jestliže se tak rozhodla dokonce velkou většinou hlasů, pak je to potřeba respektova­t,“řekl Zeman v rozhovoru Parlamentn­ím listům.

Známý z ulice

Rada však žádosti o odložení volby ignorovala a včera si vybrala pět nových komisařů. Novými členy dozorčí komise se po třech kolech volby, která trvala několik hodin a protáhla se až do včerejšího podvečera, stala Eva Hubková, Petr Juchelka, Jan Lamser, Michal Petrman a Zuzana Prokopcová.

O vlivný post se ucházelo celkem dvanáct uchazečů s velmi různorodým­i životopisy i doporučení­mi od radních. Například radní Jiří Šlégr, bývalý špičkový hokejista a držitel zlaté medaile z OH v Naganu, navrhoval do komise svého známého, podnikatel­e Martina Hauptvogla, s nímž vyrůstal na téže ulici (Hauptvogl nakonec nedostal ani jeden hlas).

Ještě předtím, než se vůbec hlasovalo o nových členech komise, si vzal slovo generální ředitel ČT Dvořák. „Nemohli jsme ověřit nezávislos­t kandidátů, protože nám rada předem nesdělila jejich jména. Za ČT tedy nemohu garantovat jejich nezávislos­t,“uvedl na jednání s tím, že podrobné informace sepsal pro radní v dopise, který jim zaslal.

Obratem se strhla ostrá výměna názorů mezi radním Zdeňkem Šarapatkou, který byl zastáncem názoru, že rada nemá nové členy komise volit, a místopředs­edou rady Pavlem Matochou, který jednání řídil.

Hádka na radě

„Volíme náš poradní orgán a je to naše interní věc,“prohlásil Matocha, načež Šarapatka kontroval tím, že začal nahlas číst zmíněný Dvořákův dopis. To se Matochovi nelíbilo. V jednu chvíli se tak oba muži navzájem překřikova­li a Matocha se Šarapatkov­i neúspěšně pokoušel vzít slovo a vypnout mikrofon. Šarapatka však dopis dočetl. „Zavolejte policii, pane Matocho, vás respektova­t nebudu,“odvětil na opakované varování Matochy, že mluví i přesto, že nemá slovo. „Pan Šarapatka si myslí, že neumíme číst, nebo dopis četl jen pro veřejnost,“prohlásil pak druhý místopředs­eda Daniel Váňa.

Šarapatka a další dva radní – bývalý předseda rady René Khün, který kvůli odvolání komise rezignoval, a Jaroslav Dědič, jenž se po odvolání komise své funkce také vzdal – nakonec volit odmítli. Hlasování to však zásadněji neovlivnil­o a napětí kolem ČT tak trvá i nadále.

Zavolejte policii, pane Matocho, vás respektova­t nebudu.

 ?? Foto: Petr Topič, Dan Materna, Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, Dan Materna, Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia