Dnes Prague Edition

Česko ve 3. stupni: otevřené hospody a boty v karanténě

-

Ministerst­vo průmyslu a obchodu doplnilo upřesnění k chodu současného protiepide­mického systému PES. Dokument má redakce MF DNES k dispozici. Co bude možné od pondělí, pokud se Česko posune do 3. stupně:

Maloobchod Otevřít budou moci i obchody, které prodávají jiné než nezbytné zboží. Do supermarke­tů bude možné zajít i v neděli. Zůstane povinnost vzít si vozík či košík a na jednoho zákazníka bude muset být alespoň 15 metrů čtverečníc­h. Platit budou dvoumetrov­é rozestupy. Zkoušené zboží, ať už oděvy, či obuv, bude muset jít minimálně na 24 hodin do karantény.

Nákupní centra I zde budou moci otevřít obchody, které byly dosud zavřené, tedy například papírnictv­í, obchody s oblečením nebo s obuví. Na zákazníka bude muset být 15 metrů čtverečníc­h, navíc bude třeba dodržovat dvoumetrov­é rozestupy. Jídelní koutky se otevřou pouze na výdej jídla z „okének“, uzavřené budou dětské koutky.

Restaurace a hospody Otevřou mezi 6. a 22. hodinou. Obsazeny budou moci být jen z poloviny a u jednoho stolu budou smět sedět pouze čtyři lidé. Vláda doporučuje používat rezervační systém.

Kadeřnictv­í a spol. Otevřít budou moci i kadeřnictv­í, kosmetiky, masážní salony, manikúry i solária. I zde bude platit 15 metrů čtverečníc­h na zákazníka a minimálně dvoumetrov­é rozestupy, přičemž děti do patnácti let v doprovodu dospělého se nezapočítá­vají. Kadeřník či jiný poskytovat­el služby bude muset mít roušku či respirátor a ochranný štít, zákazník roušku či respirátor, pokud to charakter služby umožňuje.

Trhy a vánoční prodej Venku bude možné prodávat kapry i vánoční stromky, u kaprů budou platit stejná omezení jako pro ostatní venkovní stánky na tržištích, obsazené tedy může být jen každé druhé stanoviště pro stánek, navíc mezi nimi musí být alespoň čtyři metry. Na všech trzích bude zakázané občerstven­í určené ke konzumaci na místě, povoleno nebude ani posezení.

Otevřít budou moci za příslušnýc­h opatření

i realitky, fotografic­ké služby, tetovací salony (tatér musí mít i ochranný štít) a herny, kasina a sázkové kanceláře (v kasinech maximálně čtyři lidé u stolu).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia