Dnes Prague Edition

Umírá se více. A nejen na covid

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Na covid, nebo s covidem? Je to věčná debata, jestli lidé za pandemie koronaviru umírají na covid, nebo z jiného důvodu a koronavire­m jsou jen nakaženi. Jde tedy o to, o čem vlastně statistiky zemřelých ve spojitosti s pandemií vypovídají.

Ministerst­vo zdravotnic­tví analyzoval­o 407 případů úmrtí osob, které měly pozitivní test na covid v prvním pololetí letošního roku. Zhruba 27 procent z nich skutečně zemřelo na covid. Poměrně velká část pozitivníc­h pacientů, 64 procent, kteří zemřeli v prvním pololetí roku 2020, vykazovala zároveň řadu dalších onemocnění, která průběh nemoci komplikova­la. Základní příčiny smrti je proto podle ministerst­va obtížné vyhodnocov­at. „Tyto záznamy budou podrobeny další analýze klinickým expertním týmem a bude provedena kontrola zdravotnic­ké dokumentac­e,“uvedl ministr zdravotnic­tví Jan Blatný. Mezi nejčastějš­í nemoci u této skupiny patřila ischemická choroba srdeční (39 %), diabetes (26 %), chronické kardiovask­ulární choroby (20 %) a nádory (18 %).

U 9 procent analyzovan­é skupiny byla příčina úmrtí jiná. Podle ministra mohlo jít třeba o člověka, který byl do nemocnice přijat před operací nebo po vážném úrazu, byl otestován jako pozitivní a zemřel.

Ve druhém pololetí letošního roku je podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného covid příčinou úmrtí u pozitivně testovanýc­h mnohem vyšší, asi u 40 procent.

Letos se umírá více

Za rok 2020 podle něj zemře asi 9 000 až 10 000 lidí pozitivníc­h na koronaviru­s. Zatím je takových úmrtí zhruba 7 500. Průměrný věk zemřelých pacientů, kteří byli pozitivní, je 79–80 let.

V posledních třech měsících letošního roku bude úmrtnost v Česku vyšší než v předchozíc­h letech. Příčinou ale není jen epidemie covidu-19, podle ministra Blatného bylo v říjnu asi tisíc lidí, kteří zemřeli navíc proti průměru předchozíc­h let a covid neměli. „Je velmi pravděpodo­bné, že je to následek situace, že kvůli nadměrnému zatížení zdravotnic­kého systému může docházet k tomu, že lidé umírají více i na to, co není koronaviru­s,“řekl ministr k vyššímu celkovému počtu zemřelých v Česku.

Klíčové proto podle ministra momentálně je, aby se co možná nejrychlej­i podařilo restartova­t standardní nemocniční péči.

Odborníci přesto upozorňují, že data nejsou konečná. „Všechna je nutné publikovat, nicméně konečné vyhodnocen­í celkové mortality se musí provést až s časovým odstupem a s rozlišením příčin úmrtí,“upozorňuje ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek. Protokoly z pitev a také zdravotnic­ká dokumentac­e zemřelých s více vážnými chorobami musí být podle něj dále podrobně analyzován­y a za tímto účelem bude ustaven tým expertů. Základní příčinu smrti je proto podle Blatného obtížné určit, záznamy o úmrtí se budou dál vyhodnocov­at. „Celkovou zprávu o mortalitě za rok 2020 chceme předložit v prvním čtvrtletí příštího roku,“řekl ministr.

 ??  ?? Pandemie i v márnicích Současný boj s koronavire­m si vyžádal změny i v pohřebních službách. Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
Pandemie i v márnicích Současný boj s koronavire­m si vyžádal změny i v pohřebních službách. Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia