Dnes Prague Edition

Kde byli malomocní, se nedaří koronaviru

Dva poslední okresy v USA, kde ještě není covid: bývalé leprosáriu­m na Havaji a kus Texasu, kde nikdo nežije

- Milan Vodička redaktor MF DNES Domov malomocnýc­h Přirozené rozestupy

Vcelé Americe zůstaly už jen dva okresy, kde nebyl nikdo nakažen. Ale pro jejich obyvatele to není žádné terno, protože bližší pohled na ně ukazuje, že se tam nechce ani koronaviru.

A to přesto, že jeden z nich je na Havaji. Druhý v Texasu.

Koronypros­tý havajský okres se jmenuje Kalawao a zabírá část ostrova Molokai. Je to prý nejnepříst­upnější okres USA. Teď to platí doslova, protože je sem vstup zakázán. Pro 75 obyvatel okresu, víc jich tam nežije, je nepřítomno­st koronaviru jakousi dodatečnou spravedlno­stí. Kdysi sem vstup zakazovat nemuseli, protože to bylo místo pro malomocné. Od roku 1866 je sem sváželi z celé Havaje.

Bylo to ideální místo pro izolaci. Kalawao zabírá jeden mys ostrova, od nějž ho odřezává strmá skalní zeď vysoká skoro sedm set metrů. Zbývající tři strany jsou obklopeny oceánem, u břehu se dalo přistát jen za dobrého počasí. A tak tady zřídili leprosáriu­m. Celkem tudy prošlo asi 8 500 nešťastník­ů. Ti první byli z hlediska práva mrtví. Nesměli ven, nesměli mít návštěvy.

Izolace? Nic nového

Když v roce 1969 zákon zrušil doživotní izolaci nemocných na odříznutém místě, někteří zůstali, například proto, že tam žili od dětství. Dnes jich tam je ještě dvanáct. I když už nemají lepru, tvoří velmi rizikovou skupinu. Už jen proto, že jejich průměrný věk je 86 let a po vyléčeném malomocens­tví jsou velmi křehcí. A tak sem zvenčí nikdo nesmí.

Je to izolace v izolaci. Podle webové stránky ostrova i normálně tvoří jediné spojení se zbytkem Havaje letadlo. Zásoby včetně jídla, nábytku, benzinu, piva, ledniček či aut přiváží jednou ročně loď.

A okres, kde kdysi skoro všichni měli lepru, tudíž nemá jediný případ covidu.

Další okres bez viru se jmenuje Loving County a je v západním Texasu, zemi ropy a westernů. Vyprahlá pustina, prach, kaktusy, pichlavé stromy mesquite, houževnaté keře. Kdo by tady chtěl žít... tedy kromě rančerů a olejářů, protože pod tím vším je ropa. Jméno Loving není od slova láska, je to příjmení rančera a kovboje, kterého roku 1867 zabili Komančové.

Dodnes je tu tak pusto, že na rozloze 1 750 kilometrů čtverečníc­h (to znamená, že by to byl druhý největší okres Česka) žije 169 lidí. To se to dodržují rozestupy... Lidé tady prý žertují, že je měli v krvi dřív, než přišly do módy.

No, ale jeden případ tady měli. Částečně. Bylo to v létě, byl to nějaký olejář, ale protože v Lovingu jen pracoval, hned ho poslali šupem domů. A ve statistice tak zůstala nula.

 ?? Foto: Getty Images ?? Bohatý kraj Známky společnost­i na těžbu ropy. Jste v okrese s jedním z nejvyšších příjmů na hlavu v USA – bezmála 90 tisíc dolarů.
Foto: Getty Images Bohatý kraj Známky společnost­i na těžbu ropy. Jste v okrese s jedním z nejvyšších příjmů na hlavu v USA – bezmála 90 tisíc dolarů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia