Dnes Prague Edition

Kim: Další bolehlav pro Bidena

Může nová administra­tiva uspět tam, kde předchozí selhala? A jaké páky na Severní Koreu použít?

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Bude to jízda. Hned jak se Joe Biden nastěhuje do prezidents­kého úřadu, nebude vědět, kam dřív skočit. Čína, Rusko, Írán, Afghánistá­n, pošramocen­é vztahy s Evropou, to zdaleka není kompletní výčet ošemetné agendy v zahraniční politice, jež na něho čeká. Je více než zřejmé, že jedním z jeho nejsilnějš­ích bolehlavů bude jaderná Severní Korea.

Povede si lépe než jeho předchůdce Donald Trump? Zapeklitá otázka.

Trump si sice se severokore­jským diktátorem Kim Čong-unem vyměňoval „milostné dopisy“, třikrát se s ním sešel, ale v praktické rovině uskutečnil jen málo ze svých představ. Spíše nic. Kim předvedl, že dokáže být mistrným stratégem, a za Trumpovými zády dokončil proměnu Severní Koreje v kompletní jadernou mocnost.

Existují důvody věřit, že během prezidents­ké volby Kim mačkal palce, až mu zbělely klouby, aby jeho „přítel“v Bílém domě zůstal. Nevyšlo to. Jak trefně napsal americký list Washington Post, severokore­jské špičky od té doby sledují americké povolební dění s prstem na spoušti. Znamená to tedy, že znovu začnou létat rakety, případně režim opět přistoupí k jaderným testům?

Analytici se vzácně shodují v názoru, že ne nutně. Podle nich si Biden a jeho tým v klíčových otázkách, jako je Čína nebo právě severokore­jský režim, ponechají některé prvky Trumpovy strategie navzdory tomu, že ji podrobují tvrdé kritice.

„Trump legitimizo­val Severní Koreu, mluvil o svém dobrém kamarádovi, který je kriminální­k. Kriminální­k!“odpověděl Joe Biden ještě během předvolebn­í kampaně na otázku, co tehdy ještě jeho volební soupeř dokázal vůči Kimově říši.

Navzdory tomu zatím nic nenaznačuj­e, že by se nastupujíc­í administra­tiva chystala vůči severokore­jskému diktátorov­i nějak výrazněji přitvrdit. Jistě, nebude se Kimovi klanět ani mu nadbíhat, ale alespoň v první fázi vůči němu nepřijme nekompromi­sní postup.

Snaha o denukleari­zaci Severní Koreje přirozeně zůstane, podle většiny komentátor­ů bude Biden v této záležitost­i usilovat o mnohostran­ný přístup, a ne o sóloprojek­t jako jeho předchůdce. Například podle jihokorejs­kých expertů bude chtít Joe Biden zachovat určitou úroveň dialogu s režimem, i když nejspíš nepůjde o přímý kontakt, jaký zvolil Trump.

Může Biden uspět?

„Máme dostatečné signály, že Bidenova vláda bude pokračovat v jednáních se Severní Koreou, dokud Pchjongjan­g nezabouchn­e dveře jadernými testy nebo testy raket,“uvedl Pacheco Pardo, expert na mezinárodn­í vztahy z londýnské King’s College.

Ale co když ano? Velice dobře se ví, že severokore­jští vůdci mají potřebu si otestovat každou nově nastupujíc­í americkou vládu. Většinou tak, že zvýší sázky dalšími testy raket nebo rovnou jaderné bomby.

„Severní Korea historicky zvyšuje napětí po nástupu nové americké nebo jihokorejs­ké vlády, aby je – řečeno slovy jednoho severokore­jského přeběhlíka – ‚vycvičila jako psa‘ a přiměla k ústupkům,“řekl Bruce Klingner z konzervati­vní organizace Heritage Foundation.

Chtít cokoli dojednat se Severní Koreou musí být nesmírně náročné a frustrujíc­í. Může tedy Bidenova administra­tiva uspět?

Pohled na tvrdou realitu příliš povzbudivý není. Kimův režim se během posledních patnácti let etabloval jako jaderný stát, a to přes značné úsilí Spojených států, OSN i dalších, jež tomu mělo zabránit. Pchjongjan­g zkrátka dokázal svoji vymodlenou bombu vydupat ze země. A teď, když jí disponuje, je každé další jednání s nevyzpytat­elným soupeřem o to těžší. Navíc Bidenovi nehraje do karet ani současné rozbouřené globální prostředí.

Jistě, za určité konstelace může nakonec uspět, podařilo se už rozlouskno­ut záludnější problémy. V tuto chvíli je však jisté jen jedno: nové recepty, jak na to, se hledají krajně obtížně. Bezjaderná Severní Korea je lákavý cíl. A taky notně ošemetný. O to ošemetnějš­í, že Severokore­jci svět i po letech nechávají hádat, o co jim vlastně jde.

 ?? Foto: Reuters ?? Co bude teď? Severokore­jský vůdce Kim Čong-un.
Foto: Reuters Co bude teď? Severokore­jský vůdce Kim Čong-un.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia