Dnes Prague Edition

Jak senátor Goláň školí ODS o daních

- Petr Kolář reportér MF DNES

Senátora za Zlínsko Tomáše Goláně si možná pamatujete coby člena klubu hnutí Senátor 21. Nebo vám uvázl vfpaměti jako člověk, který si byl při první vlně koronaviru přes doporučení ministerst­va zdravotnic­tví zalyžovat v Itálii. Poté psal na začátku března na sociální sítě, že je situace kolem covidu-19 „nafouklá“s tím, že vládní opatření měla odvést pozornost od kauz spojených s hnutím ANO.

Už v říjnu však vyčítal Andreji Babišovi, že „nebezpečno­st této nemoci zlehčoval a neposlouch­al odborníky“, čímž prý ohrozil především staré lidi včetně Goláňových rodičů.

Anebo jste si možná senátora Goláně všimli, když se teď stal jedním z největších kritiků zrušení superhrubé mzdy, pro což spolu s poslanci ANO hlasovala i ODS.

„Hodně senátorů ODS z toho má teď těžkou hlavu a bojí se jít proti svým poslancům. Ale takto to nechat nemůžeme. ODS má snížení daní v programu, tak se očekává, že to podpoříme. Ale ODS má v programu také to, že nebude zadlužovat další generace,“sdělil tento týden Hospodářsk­ým novinám.

Je fascinujíc­í, jak se ze senátora Tomáše Goláně stal najednou „expert“na program a stanoviska ODS. Svůj vstup do této strany totiž na Facebooku oznámil teprve 29. října ve 21 hodin a 58 minut. V době, kdy ODS potřeboval­a v Senátu každý hlas, aby uhájila post předsedy pro Miloše Vystrčila.

„Vzhledem k tomu, že tento stát je naprosto rozvrácen, co se týče morálky, financí a vlastně i chování celé společnost­i, jsem se rozhodl ještě mnohem více aktivněji zapojit se do jeho obnovy,“napsal tehdy. „Přemýšlel jsem nad tím, že založím novou stranu a získám do ní nadšené, pracovité a hlavně slušné lidi (...) Tuto myšlenku jsem však rychle zavrhl, protože bych (...) ještě více roztříštil už tak dost roztříštěn­ou politickou scénu,“dodal.

„Ve volbách mě podporoval­i Piráti a ODS, Piráti ale v Senátu klub nemají, takže ODS byla jasná volba. STAN a ani KDU-ČSL jsem neřešil, protože ty mě ve volbách nepodpořil­y (...),“vysvětlil Tomáš Goláň myšlenkové pochody, které ho vedly ke vstupu do strany i senátorské­ho klubu ODS.

No vida, neuplynul ani měsíc a Goláň už svoje nové spolustran­íky školí o tom, jaký mají program. Když napsal, že výsledkem podpory zrušení superhrubé mzdy je „sebevražda ODS“, nevydržel to třeba bývalý šéf poslanců této strany Petr Tluchoř. „Miluju, když o sebevraždě ODS mluví ti, kteří tam přišli před 14 dny i s cestou, nebo tam nebyli nikdy. Hlasování poslanců ODS o snížení daní znamenalo pro mě nadechnutí, naději. Nenechte to, prosím rozmělnit, zničit,“konstatova­l.

Mezitím už se ovšem mohl senátor Goláň na Facebooku pochlubit dalším „úspěchem“. To když sdílel článek z iDnes popisující vládní plán na postupné uvolňování vzhledem k poklesu nakažených. Článek měl titulek: „Obchody by mohly otevřít v pondělí, vláda zasedne v neděli, řekl Blatný“. Goláň k tomu připsal: „Vláda chce v pondělí otevřít všechny obchody. Naše ústavní stížnost tedy měla určitě smysl!“Jak říkají fotbalisti a hokejisti: Tak určitěěěě!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia