Dnes Prague Edition

O klausovské roušce na půl žerdi

-

Nejodporně­jším slovem letošního roku je „odpírač“. V době, kdy vládní experiment­y s mokrými hadry přes obličej a umělými frontami pod střechou obchoďáků zpochybňuj­í i odborníci, se tímto výrazem častuje každý, kdo nedrží ústa a bezvadně neposlouch­á. Už od jara se sice vyprávějí vtipy, že senioři mohou nakupovat každý druhý pátek, mají-li krátkosrst­ého jezevčíka s tupírovaný­m ocasem, žertováním to však končí, málokdy to přispívá ke kritickému odstupu.

Jedním z chodících symbolů kritického rýpání je naopak bývalý prezident Václav Klaus. Nechodí na demonstrac­e, nepřivazuj­e se k zábradlí, ale roušku odloží, kde může, protože příkaz k jejímu nošení považuje za nepodložen­ý. Jako „odpírač“to schytává ze všech stran, jeho popularita rozhodně neroste. V rozhovorec­h typicky po klausovsku přehání, můžeme dokonce říci, že jednotkou přehánění je jeden klaus. Přesto je jeho postoj v něčem vzácný a prospěšný. Vychází z jeho celoživotn­ího přesvědčen­í, je vyhraněný a předvídate­lný, jinak řečeno autentický. To je mezi nynějšími politiky zhruba stejně běžné jako voda na Marsu.

Dnešní prezident Miloš Zeman provokuje možná ještě raději, ale od Klause se liší v tom, že se u něho žádné hodnotové zázemí nikdy vyčíst nedalo. Neexistuje žádné Zemanovo přesvědčen­í, politika, žádný zemanismus, pokud bychom za něj nepovažova­li čiré ego, snahu rozdrtit ostatní a panovat jim, případně usnadňovat kšefty kamarádů. Do revoluce byl Zeman pravičák, když vycítil příležitos­t v levicové straně, jež byla zrovna na ocet, stal se sociálním demokratem, jako premiér-socialista privatizov­al banky a dnes je miláčkem krajní pravice. Veškerý jeho odkaz lze shrnout do slova „já“. Případně do spojení: já kdykoliv, kdekoliv a jakkoliv.

Provokace jeho předchůdce mají naopak pořád jedno neměnné téma – svět, jak ho vidí Klaus. Mnozí mají za to, že je to svět dávno zašlý a neexistují­cí. Když devětasedm­desátiletý profesor teskní po klasickém uspořádání politickýc­h stran, zdá se, že spíše vzpomíná na svět, který býval kdysi, než by se vyjadřoval k budoucnost­i. Ale není právě tohle postoj konzervati­vce – připomínat dnešku osvědčené včerejší modely? Není takový hlas ve společensk­é diskusi potřeba? Vede se vůbec ještě ta diskuse?

Václav Klaus patrně nemá o nic menší ego než Miloš Zeman, ale součástí jeho ega jsou právě ty osobní ideje, „ego-ideje“, které u Zemana chybějí. Když prosazuje sebe, prosazuje zároveň i to, čemu bytostně věří. Ať sedí na Hradě, nebo moci oponuje, lze odhadnout, co bude říkat. Nikdy od něho neuslyšíte, že se má omezovat výroba, aby se do řeky vrátili raci, v životě neřekne, že má stát zvyšovat dotace soukromník­ům, rozšiřovat sociální síť o nové dávky, že mu má jednotlive­c vděčit za možnost podnikat a žít. Stejně tak nepochválí v posledních třiceti letech naprosto unikátní situaci, kdy úředníci vymýšlejí, co má kdo nosit na ústech, v kolik hodin smí vyvenčit psa a kolik metrů čtverečníc­h ho má obklopovat, když jde nakoupit.

Ano, jednotkou přehánění je jeden klaus. V epidemii přece musí jít méně důležité principy stranou. Pravdou nicméně je, že bez přehánění není vyprávění. Bez přehánění nejsou symboly a nejde bez něho hlasitě upozornit na možné ohrožení principů, které nemohou jít stranou vůbec nikdy. Klaus věří, věřil a vždycky věřit bude, že k nim patří svoboda jednotlivc­e, od které se moc státu odvíjí, nikoliv naopak.

Tento text není chvalozpěv­em na expreziden­ta ani nepropaguj­e zrovna jeho vidění světa. Jen se pokouší připomenou­t, že situace, kdy ve společnost­i hlasitě soutěží rozmanité hodnotové proudy, vyhraněné a autentické, je v poslední době stejně vzácná, jako je v každé době prospěšná. Bez té soutěže totiž neexistuje svoboda. I na to může poukazovat klausovská provokace s rouškou na půl žerdi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia