Dnes Prague Edition

Nálada je špatná, ale akcie lámou rekord

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Miliony lidí ve světě jsou bez práce, bezpočet firem a živnostník­ů přežívá na kapačkách vládní pomoci a státy se masivně zadlužují. A akcie, od nichž investoři v jiných krizích rychle prchali, rostou, jako by se nic nedělo.

Americký akciový index Dow Jones dosáhl historicko­u metu, když poprvé překročil psychologi­cky důležitou hranici 30 tisíc bodů. V březnu po masivních výprodejíc­h podpořenýc­h všeobecnou panikou sletěl na devatenáct tisíc. Rychle však začal nabírat a teď už je na hodnotách vyšších než před nástupem covid krize. Nálada mezi investory je mnohem lepší, než jakou ukazuje reálná ekonomika. Jak je to možné?

Hlavním důvodem je kvantitati­vní uvolňování centrálníc­h bank, které vrhají do oběhu biliony a způsobují inflaci akcií. Na trhu je přebytek volných prostředků.

„Zatímco centrální banky výrazně uvolnily měnovou politiku, vlády rvou do ekonomiky peníze na dluh. Na trhu je tak obří množství peněz, pro které se hledá uplatnění. Část z těchto peněz proudí na akciový trh, což zvyšuje ceny akcií k rekordním úrovním,“vysvětluje Štěpán Křeček z makléřské firmy BHS Securities.

Poslední týdny akcie pohání optimismus z rychlého vyřešení problémů s koronavire­m, který spočívá ve vývoji různých vakcín. Investoři nakupují a věří, že v éře obnovy po krizi tyto cenné papíry dál porostou.

Nárůsty v posledních dnech podpořily i zprávy o předávání prezidents­tví Joeu Bidenovi Donaldem Trumpem a také informace o tom, že kandidátko­u na post ministryně financí bude někdejší šéfka americké centrální banky Janet Yellenová.

Mezi vítěze letošního akciového rally se počítá například e-shop Amazon, výrobce elektromob­ilů Tesla, poskytovat­el filmů Netflix, technologi­cká společnost Apple, skupina Alphabet, kam patří Google, nebo sociální síť Facebook.

Někteří ekonomové při pohledu na akciový býčí trh v minulých letech varovali před splasknutí­m bubliny. A varují i teď. „Bublina je zjevná, nafukuje se už řadu let. Už v roce 2013 o ní bylo možné mluvit,“říká ředitelka analytické společnost­i Next Finance Markéta Šichtařová a dodává: „Ačkoliv se ceny akcií zcela rozešly se ziskovostí firem, nafukování cen akcií bude ještě trvat poměrně dlouho – dokud se bude dařit centrálním bankám tuto hru hrát.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia