Dnes Prague Edition

Češi řídí přes internet spotřebiče i bezpečnost

-

PRAHA Téměř desetina českých domácností už má kromě počítače k internetu připojené i spotřebiče, bezpečnost­ní systémy či zařízení na ovládání energií. Trend takzvaného internetu věcí táhnou zejména mladé rodiny, vyplývá z šetření Českého statistick­ého úřadu. Prodejci elektronik­y evidují také rostoucí zájem o domácí hlasové asistenty či zdravotnic­ké přístroje.

Aspoň jedno zařízení ze segmentu internetu věcí využívá 8,5 procenta českých domácností. Nejčastěji jsou to bezpečnost­ní systémy, vyplývá z nového průzkumu ČSÚ.

„Chytré bezpečnost­ní systémy, kdy zákazníci neustále vědí, co se u nich doma děje, patří k nejrychlej­i rostoucím kategoriím,“potvrzuje mluvčí internetov­ého prodejce Mall Pavla Hobíková. Jako příklad uvádí zámky, k jejichž otevření stačí mobilní telefon, nebo bezdráto vé wi-fi kamery.

„U kamer je meziroční nárůst o více než 30 procent. Zákazníci si je často pořizují kvůli domácím mazlíč kům, které chtějí mít pod kontro lou. Veškeré dění doma pak sleduj ve svém chytrém telefonu nebo tabletu,“dodává Hobíková.

Také další prodejci evidují rostou cí zájem o nejrůznějš­í chytré vybave ní domácností. Lidé stále více ovlá dají dálkově i osvětlení nebo vytápě ní svých domů. Mezi oblíbené chyt ré spotřebiče patří také robotické vy savače. A v posledních měsících stoupl i zájem o nejrůznějš­í zdravot nické pomůcky.

„Velkému zájmu se těší chytré mě řiče tlaku, osobní váhy či glukomet ry. Ty meziročně rostou přibližně o 100 procent,“tvrdí obchodní ředi tel CZC Tomáš Pilský. (mtm)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia