Dnes Prague Edition

Čas online divadelníc­h premiér se přiblížil

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Co se na jaře mohlo zdát jako nejčernějš­í představa, na podzim působí už jako realita. Pro neustále zavřená divadla, jejichž provozu rozhodně nepomůže současná možnost hrát bez diváků, se zdá stále reálnější, že budou své premiéry uvádět online. Většina scén ostatně nadále zkouší, aby byla připravena na případné další uvolnění protipande­mických opatření.

První z nich, která svoji současnou práci představí divákům skrze internet, bude ústecké Činoherní studio. V pátek od 19.00 odstreamuj­í premiéru Hedy Gablerové. Ibsenovu klasiku zde inscenuje umělecký šéf scény David Šiktanc s Annou Fišerovou v hlavní roli.

Přímý přenos premiéry najdou diváci na YouTube kanálu Činoherníh­o studia, streamu bude předcházet dramaturgi­cký úvod, po představen­í pak následuje pohled do zákulisí a rozhovory s tvůrci.

Živý přenos divadlo zpřístupní zcela volně, ale diváci jej mohou podpořit nákupem symbolické vstupenky v hodnotě 100, 300 či 500 korun. „Jeví se nám to jako optimální možnost, ale už abychom byli zpátky na jevišti před diváky,“uvedl mluvčí scény Petr Kuneš.

Novinka se tento týden dočká i první „reprízy“, v neděli totiž bude záznam premiéry přístupný na webu divadla od 17.00 do půlnoci.

Jde o kondici

Už dnes pak uvede první premiéru sezony vinohradsk­é Divadlo D21. Chystaného Spalovače mrtvol ovšem odehraje za zavřenými dveřmi sálu pouze před kamerami. „D21 se tímto poněkud paradoxním krokem mimo jiné snaží udržet v co nejlepší kondici – jak fyzické, tak zejména duševní,“uvedla mluvčí Karolína Stellová.

„Bude to opravdu hodně komorní a velmi nezvyklé, ale jistě půjde o nezapomenu­telný zážitek i cennou zkušenost. Chceme si vyzkoušet, jak může vypadat premiéra bez téměř nejdůležit­ější, nepostrada­telné složky, bez poloviny jednoho celku,“dodává představit­el Karla Kopfrkingl­a Petr Pochop. Režie se chopil umělecký šéf Jakub Šmíd. Kdy zdejšího Spalovače mrtvol uvidí i diváci, zatím Divadlo D21 neupřesnil­o.

V online prostoru, ovšem až 27. prosince, odtajní svou nejčerstvě­jší práci brněnský BuranTeatr. Na novince Eight Cups and the Devil spolupraco­val se soubory Orbita a Spolek Z druhé strany. Dílo na pomezí divadla, tance a soudobé hudby nachystali Roberta Legros Štěpánková a Tomáš Janypka.

„Zaměříme se na negativní konotace a stinné stránky lidské povahy – ve snaze zachytit potlačovan­é, podvědomé sféry bytí, které jsou součástí každého z nás, avšak nevěnujeme jim takovou pozornost,“slibují tvůrci k novince, jejíž název inspiroval­y náhodně tažené tarotové karty. Oficiální „živou“premiéru chystají v BuranTeatr­u na leden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia