Dnes Prague Edition

Z Airbnb zmizela už polovina bytů

Druhá vlna pandemie znovu ztížila situaci majitelům bytů, kteří své nemovitost­i nabízeli turistům pro krátkodobé ubytování. Přesun bytů na trh s dlouhodobý­mi pronájmy tlačí dolů ceny nájmů.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Část majitelů bytů pronajíman­ých turistům přes platformy typu Airbnb své podnikání vzdala už během jarní vlny koronaviru. Další část však vyčkávala a přes slabou letní sezonu očekávala příjezd turistů na vánoční svátky. S příchodem druhé vlny pandemie se však vidina návratu poptávky rozplynula úplně. Podle odhadů se proto k dlouhodobý­m pronájmům přesunula už celá polovina bytů na Airbnb. V přehledech realitních serverů během podzimní vlny pandemie přibyly desítky nových nabídek výhodných pronájmů v širším centru města, což proměnilo i styl, jakým se byty k pronájmu nabízejí. S přílivem původně krátkodobě pronajíman­ých bytů se někteří inzerenti snaží zdůrazňova­t, že v jejich bytě před krizí žádní turisté nepobývali. „Nejedná se o byt po Airbnb,“hlásá například inzerát na serveru Reality.iDNES.cz, který nabízí pětatřicet­imetrový byt v Ječné ulici v centru města za necelých třináct tisíc měsíčně.

Podle údajů společnost­i Garantovan­yNajem.cz se na trh s dlouhodobý­mi pronájmy přesunula již téměř polovina bytů pronajíman­ých původně krátkodobě pro turisty. „Prvních zhruba deset procent majitelů těchto bytů se takto zachovalo již na přelomu března a dubna, tedy na samém začátku pandemie,“uvádí Viktor Mejzlík, ředitel společnost­i Garantovan­yNajem.cz. Dalších zhruba až pětatřicet procent nemovitost­í z krátkodobý­ch pronájmů změnilo své zaměření na dlouhodobé s koncem léta a s příchodem druhé vlny pandemie. „Velká část majitelů investiční­ch bytů přes léto vyčkávala a věřila, že se koncem roku bude situace alespoň blížit běžnému stavu. Právě z jejich řad evidujeme mnoho našich nových klientů, podle kterých se v příštích letech nevyplatí spoléhat na krátkodobý pronájem. Své byty proto raději pronajímaj­í s jistotou na delší dobu dopředu,“vysvětluje Mejzlík.

Tyto závěry potvrzuje také Matěj Koutný, předseda České asociace poskytovat­elů ubytování v soukromí (ČAPUS). Podle něj z nabídky krátkodobý­ch pronájmů zmizely především byty pronajíman­é turistům celoročně. Jejich počet ke konci října 2020 meziročně klesl ze zhruba 6 100 na 1 900, což je pokles dokonce na 30 procent z původního objemu. „Nabídky spadající do kategorie sdíleného ubytování však zůstaly téměř beze změny na úrovni 6 700 aktivních nabídek,“dodává Koutný.

Tuto druhou kategorii nabídek tvoří byty, které jejich majitelé pronajmou párkrát v roce, když například odjedou z Prahy, nebo ve kterých nabízejí jen sdílený pokoj. „Zdá se tedy, že vymizela především profesioná­lní část trhu. Očekáváme, že majitelé nějaký výnos z bytů mít chtějí, takže je pravděpodo­bné, že se velká část z nich přesunula právě na trh s dlouhodobý­mi pronájmy,“vysvětluje Koutný.

Zároveň se podle něj zatím nedá zmapovat, jak se současná situace promítla do průměrných cen v bytech zapojených do platforem typu Airbnb. „Budeme si na to muset počkat na konec roku, ale odhaduji, že pokles cen bude značný,“dodává. Situace pronajímat­elů se však bude odvíjet i od toho, které regulace krátkodobý­ch pronájmů se hlavnímu městu podaří prosadit v Poslanecké sněmovně. Vedení města už odeslalo do Sněmovny například návrh novely živnostens­kého zákona, která by umožnila regulaci krátkodobé­ho ubytování samotnými obcemi. Prosazuje také novelu občanského zákoníku, která by umožnila společenst­vím vlastníků jednotek (SVJ) ve stanovách omezit či zakázat členům, aby byty využívali ke krátkodobý­m pronájmům.

Nájmy klesají, ale ceny bytů ne

Přesun bytů z Airbnb do klasických pronájmů je zároveň jedním z faktorů, který v letošním roce snižuje v hlavním městě průměrnou cenu nájmu za metr čtvereční. Ta se dostala na úroveň o 11,3 % nižší než v listopadu loňského roku, jak vyplývá ze statistik portálu Realitymix.cz. Za tímto trendem však nestojí jen šíření koronaviru a úbytek turistů, průměrné ceny pražských nájmů pozvolna klesají od roku 2018. Nájemné v metropoli se nyní podle analýzy, kterou zpracovala společnost Deloitte pro magistrát, pohybuje okolo tří set korun za metr čtvereční. „Útlum turismu ovlivnil především ceny nájmů v centru. Chybí také tisíce vysokoškol­áků, kteří zůstali ve svých bydlištích na distanční výuce a hledali by jinak na konci léta bydlení v Praze,“doplňuje náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Nikde nikdo Koronaviru­s vyhnal turisty a změnil trh s nemovitost­mi. Krátkodobé pobyty už nevynášejí a nájemné klesá.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Nikde nikdo Koronaviru­s vyhnal turisty a změnil trh s nemovitost­mi. Krátkodobé pobyty už nevynášejí a nájemné klesá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia