Dnes Prague Edition

Soud potrestal taxikáře za uplácení úředníka

-

PRAHA Pražský městský soud předal magistrátu případ taxikářů, kteří předražova­li jízdné. Podle odvolacího senátu totiž díky novele trestního zákoníku, která upravuje hranici nepatrné škody, nespáchali trestný čin, mohlo by však jít o přestupek. Soud zároveň uložil obžalovaný­m podmínky za to, že upláceli úředníka magistrátu, který jim poskytl informace o kontrolách taxislužeb. Včerejší rozsudek je pravomocný.

Michal Šotola, Giovanni Piscicelli Taeggi a Zdeněk Ponert podle obžaloby od dubna do listopadu 2015 zákazníkům účtovali mnohonásob­ně vyšší jízdné, než nařizuje magistrát. Další obžalovaní, Pavel Jelínek a Luboš Zdeněk, podle spisu organizova­li výběr úplatků od taxikářů pro úředníka Luďka Šmejkala, který tehdy pracoval jako referent v oddělení pro kontrolu taxislužby. Ponert jako jediný z korupce obžalován nebyl. Poslední obžalovaný taxikář, Valentin Záruba, který v průběhu hlavního líčení zemřel, peníze muži předával. Šmejkal pak Zárubovi podle spisu poskytl informace o plánovanýc­h kontrolách, které Jelínek rozesílal dál.

Obvodní soud pro Prahu 1 loni taxikářům uložil za podvod kvůli předražová­ní a korupci podmíněné a peněžité tresty. V mezidobí však začala platit novela trestního zákoníku, podle které je hranice pro posouzení skutku jako trestného činu stanovena na 10 000 korun, dříve byla částka poloviční. Šotola, Taeggi a Ponert ale způsobili škodu nižší. Odvolací senát proto část, která se týkala předražová­ní, předal do přestupkov­ého řízení. Zároveň všechny obžalované kromě Ponerta odsoudil za korupci. „Shledali jsme důvod k tomu, abychom tresty zharmonizo­vali mezi obžalovaný­mi podle míry závažnosti,“uvedl k tomu soudce.

Shledali jsme důvod, abychom tresty zharmonizo­vali podle závažnosti.

Šotolovi a Taeggimu uložil patnáctimě­síční podmínku s odkladem na dva roky, Zdeňkovi roční podmínku. Jelínka soud potrestal dvouletou podmínkou, úředníku Šmejkalovi, jehož jednání bylo podle soudu nejzávažně­jší, uložil soud tříletý podmíněný trest. Všichni také musí zaplatit peněžité tresty od 10 000 do 60 000, soud jim uložil i několikale­té zákazy činnosti.

Taxikáři vinu odmítají. V minulosti přiznali, že vyšší jízdné účtovali, hájili se však tím, že zákazník vždy o ceně věděl dopředu a souhlasil s ní. Loni také upozorňova­li na to, že se naposledy magistráte­m stanovená maximální cena zvýšila před 12 lety. Letos se cena za kilometr zvýšila z 28 na 36 korun. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia